Sheme |
 
Lanskega marca je vstopila v ustanoviteljstvo družbe RECIKEL zavarovalno-posredniška družba Curator Nova, sicer pa je shema nastala zaradi neposrednega poslovnega interesa Papir Servisa. Informacija o tržnih deležih shem za ravnanje z odpadno embalažo v letu 2014 kažejo, da je RECIKEL postal pomemben igralec na trgu, kjer so se s krizo Slopaka karte zelo premešale. Direktor Marsel Zadravec pričakuje, da bo metodologijo za izračun deležev MKO letos končno predstavil, sicer je pa zadovoljen, da so pridobili toliko zavezancev.
 
Marse Zadravec

Marse Zadravec

V sistemu ravnanja z odpadno embalažo kljub obljubam s strani MKO ni sprememb in novih rešitev, tako da ste sheme v novem letu začele z delom v nejasnih razmerah. Še vedno je odprto vprašanje, koliko odpadne embalaže je posamezna družba prevzela po materialih pri posameznem IJS in kakšni so realni tržni deleži. Kakšno je stališče vaše družbe, kaj bi bilo treba storiti na MKO in kaj bi se morale dogovoriti sheme?
Sheme smo imele priložnost, da v okviru komisije za embalažo podamo skupno stališče. Na komisiji smo se dogovorili, da GIZ skupne sheme povabi k sodelovanju vse DROE in tako podamo do 15.12.2013 skupno stališče glede metode določevanja deležev DROE. GIZ skupne sheme nas k sodelovanju ni povabilo v roku. Kakor nam je znano, GIZ skupne sheme ni oddalo v roku nobenih predlogov na MKO. Le tako bo MKO pri spremembi področne zakonodaje podal svoje stališče po uradni poti. Preko GIZ skupne sheme in drugih DROE pa smo uspeli vsaj uskladiti približne deleže, ki bodo osnova za prevzemanje odpadne embalaže, ki je komunalni odpadek od IJS.

Prepričani smo, da bodo upoštevali vsa mnenja članov komisije za embalažo. Predvsem pa je naloga MKO, da področje ravnanja z embalažo in delovanje DROE uredi, tako da bodo okoljevarstvo in cilji okoljevarstvenih smernic na področju ravnanja z odpadki imeli prednost pred posameznimi interesi posameznih deležnikov.

RECIKEL je po stažu mlada shema, vendar ste v razmeroma kratkem času močno povečali tržni delež. Kako ste to dosegli? S politiko nižjih cen ali na račun Slopaka, ki je izgubil nekaj pomembnih podjetij? Kolikšno embalažnino zaračunavate?
RECIKEL je pridobil dovoljenje kot družba za ravnanje z odpadno embalažo konec leta 2012. V letu 2013 smo pripravili podlago za delovanje družbe, organizirali delovne procese ter se strateško usmerili v zniževanje stroškov slovenskemu gospodarstvu. Pripravili smo realne embalažnine brez dodatnih marž in ustvarjanja profita. Želimo zagotavljati slovenskemu gospodarstvu dobre pogoje za razvoj na področju ravnanja z odpadno embalažo. Ekipa, ki smo jo v tem času usposobili, je le tako lahko suvereno nastopila na trgu ravnanja z embalažo in pridobila zaupanje zavezancev za ravnanje z embalažo.

Situacija v sedaj delujočih družbah ni vplivala na našo strategijo, je pa pripeljala do odločitve za delovanje družbe RECIKEL na področju ravnanja z embalažo. Predvsem je naše vodilo, da družba RECIKEL zagotavlja v okviru svojega delovanja redno prevzemanje, sortiranje in predelavo odpadne embalaže v skladu s predpisi. Zavezanci, ki nas pri tem podpirajo s podpisom pogodbe, so za nas dokaz o dobri usmeritvi in organiziranosti.

V shemah se boste dogovarjali o novi metodologiji za izračun tržnih deležev. Kaj boste zahtevali v vaši shemi – upoštevanje deležev po posameznih frakcijah, tržno zanimivost posamezne embalaže in celotne stroške, ki nastajajo pri ravnanju z mešano komunalno embalažo? Koliko tržno zanimive embalaže ponikne že pri komunalnih podjetjih?
Družba RECIKEL se bo zavzemala za uvedbo pravičnega sistema na področju ravnanja z embalažo. Najpomembnejši deležniki pri sistemu ravnanja z embalažo so zavezanci, ki bodo družbi zaupali le, če bo delovala transparentno, konkurenčno in kot dober gospodar.

Metodologija za določevanje deležev je sedaj v rokah MKO, ki bo podal predlog v obravnavo. Prepričan sem, da smo na sejah komisije za embalažo uspeli podati naš pogled in predlog glede možnih rešitev, ki bodo sprejemljivi za vse akterje in bo to kompromis skupnih ugotovitev.

Kako RECIKEL zagotavlja predelavo odpadne embalaže? Kot nakazujejo prognoze razvoja tokov komunalnih odpadkov v prihodnosti, naj bi bili najpomembnejši tokovi odpadnega papirja, kuhinjskih odpadkov in odpadne plastike. Ali obstoječa infrastruktura zbiranja in obdelave komunalnih odpadkov omogoča kakovostno obdelavo?
Po sortiranju in razvrščanju odpadne embalaže na sortirnih linijah je potrebno zagotoviti ustrezno predelavo. Snovna predelava je prednostna pred energetsko. Vsekakor odlaganja odpadne embalaže ni. Največji podizvajalec družbe RECIKEL, ki zagotavlja ustrezno predelavo odpadne embalaže, je podjetje PAPIR SERVIS d.o.o., in sicer na več lokacijah. Vsekakor pa se obnašamo tržno učinkovito.

Res je, da prihaja do zelo različnih struktur odpadne embalaže od različnih IJS zaradi različnih načinov zbiranja odpadne embalaže. Morda zaradi različnega pristopa k nadzoru ali zaradi netransparentnega delovanja vseh akterjev. Enostranski ukrepi po navadi pripeljejo do zmede. Prepričani smo, da bomo lahko konstruktivno pristopili na trgu odpadne embalaže in v sodelovanju dosegali vse boljše rezultate.

Kakšen obseg poslovanja načrtujete za leto 2014 in kakšne rezultate?
Glede na resen pristop, ki smo ga pokazali v preteklem letu in glede na pridobljene zavezance v sistem družbe RECIKEL, smo z rezultati zadovoljni. V letu 2014 obvladujemo cca. 16,5 % tržnega deleža in s tem imamo naložene obveznosti prevzema odpadne embalaže od IJS v deležu, ki ga bo sicer objavilo MKO na svojih spletnih straneh sredi leta 2014. Glede na to, da je ta rok res še daleč, obveznosti pa že potekajo, smo skupaj z vsemi akterji uspeli pridobiti začasni delež.

Kaj lahko stori GIZ sheme za ureditev razmer na tem področju?
GIZ skupne sheme lahko konstruktivno deluje v primeru, ko bodo vse DROE vključene v procese razprave. Do takrat pa je le eno stališče nekaterih akterjev več, ki so člani GIZ skupne sheme.