Energetska izkaznica |
 
Kaj lahko prispeva uvedba energetske izkaznice k boljši praksi pri izvedbi Direktive o energetski učinkovitosti stavb? Veliko. Mag. Erik Potočar z Direktorata za energijo na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor ne postavlja v ospredje le podatka o rabi energije, kar pove energetska izkaznica, ampak opozarja na predloge, ki naj bi povečali energetsko učinkovitost stavb. Torej URE. Strokovnjaki, ki so si pridobili licenco za izdajanje energetske izkaznice, v Sloveniji jih je dovolj, so na javno listino nestrpno čakali. Kajti večstanovanjski objekt z vsaj štirimi etažnimi enotami, ki je bil zgrajen do leta 1980, mora pridobiti energetsko izkaznico do leta 2015.
 

Kako lahko energetska izkaznica vpliva na manjšo rabo energije v stavbah oziroma zagotovi večjo učinkovitost?
Energetska izkaznica je namenjena predvsem lastnikom, da lahko vidijo energijsko učinkovitost svoje stavbe in se tudi seznanijo o  možnih ukrepih za povečanje njene učinkovitosti. Priporočila za izboljšanje energijske učinkovitosti stavb, ki jih vsebuje energetska izkaznica, so tudi spodbuda za izvedbo najpomembnejših ukrepov. Ne moremo reči, da je bistven del energetske izkaznice samo podatek o rabi energije, ampak so ključni predlagani ukrepi za povečanje energijske učinkovitosti, ki so del energetske izkaznice.

Zakaj jo sploh potrebujemo in za koga je obvezna?
Energetska izkaznica stavbe je javna listina s podatki o energijski učinkovitosti stavbe s priporočili za povečanje energijske učinkovitosti. Lastnik stavbe ali njenega posameznega dela stavbe mora pri njeni prodaji ali oddaji v najem kupcu oziroma najemniku najpozneje pred sklenitvijo pogodbe predložiti veljavno energetsko izkaznico stavbe ali njenega posameznega dela. Namesto energetske izkaznice posameznega dela stavbe se lahko predloži energetska izkaznica za celotno stavbo. Pri oddaji stavbe v najem za obdobje, krajše od enega leta, ter pri prodaji stavbe ali njenega dela namesto razlastitve ali prodaje stavbe oziroma njenega dela v postopku izvršbe ali v stečajnem postopku energetske izkaznice ni treba predložiti.

Komu je treba predložiti energetsko izkaznico?
Listina je namenjena kupcem in bodočim najemnikom stavb, da bi ti lahko pri svojih odločitvah upoštevali tudi energijske lastnosti. To pa seveda pri obstoječih objektih pomeni tudi seznanjenjen z potrebnimi investicijami, če bodo želeli izboljšati energijsko učinkovitost. Izkaznica je za lastnike pomembna, saj lahko vidijo energijsko učinkovitost svoje stavbe in se tudi seznanijo o  možnih ukrepih za povečanje njene učinkovitosti.

Kako bo doseženo, da bo energetska izkaznica zajela letno energetsko učinkovitost stavbe, ne le omejenega obdobja, ko je potrebno ogrevanje?
Energetska izkaznica zajema letno energijsko učinkovitost stavbe in ne samo obdobja ogrevanja.

Del stroke ocenjuje, da slovenska energetska izkaznica ne upošteva v celoti evropske Direktive o energetski učinkovitosti, saj stavbe pri postavitvi kriterijev za energetsko učinkovitost niso deljene po zahtevanih kategorijah – ne po razredih energetske učinkovitosti ne po kategorijah. Je to točno?
Ministrstvo je na osnovi strokovnih podlag, sodelovanja s predstavniki Evropske komisije, po preučitvi primerov iz tujine, uspešno izvedenih pilotnih projektov ter tehtnega razmisleka sprejelo pravilnik, ki je opredelil tudi izgled energetske izkaznice. Predstavniki Evropske komisije poznajo izgled naše energetske izkaznice in ta je skladna z zahtevami EPBD direktive. Pri tem smo v Sloveniji izpostavili pri računski merjeni izkaznici indikator energetske učinkovitosti z razredi – potrebna toplota za ogrevanje. Izpostavljen indikator je določen z razredi na ustreznem statističnem vzorcu podatkov po vzoru drugih držav. Postavitev razredov na indikator potrebne toplote za ogrevanje ni v nasprotju z direktivo EPBD. Vsaka članica sama oblikuje izgled energetske izkaznice. Predvideno je, da, ko bomo pridobili ustrezno bazo podatkov in definirali skoraj nič-energijsko stavbo, bomo lahko tudi pri nas ustrezno dopolnili računsko energetsko izkaznico z razredi na drugih indikatorjih energijske učinkovitosti. Kot primer enakega razvoja energetske izkaznice navajamo primer sosede Avstrije. Šele po večletnih izkušnjah so poleg postavitve razredov na potrebni toploti za ogrevanje postavili razrede tudi na indikator primarne energije.

Prav tako se mora pri izdelavi energetske izkaznice razvrstiti stavbo skladno s direktivo EPBD. S tem bomo pridobili natančnejšo razdelitev, kot jo predvideva direktiva in možnost uporabe podatkov za določitev profilov rabe energije že po krajšem obdobju delovanja registra energetskih izkaznic.

Nekateri kritiki sedanje ureditve pri načrtovanju URE opozarjajo, da pozna Slovenija samo en parameter načrtovanja – zunanjo projektno temperaturo za ogrevanje. Kako to komentirate?
To ni res. PURES 2010 v več delih predpisuje minimalne zahteve URE pri načrtovanju stavbe.

Še vedno je za projektante v veljavi Pravilnik o tehničnih zahtevah o učinkoviti rabi energije stavb (PTZURES). Bo še ostal?
V veljavi je Pravilnik o učinkoviti rabi energije v stavbah (Ur.list RS št. 52/2010). PTZURES velja samo še v primerih, kjer še vedno poteka gradnja na podlagi gradbenega dovoljenja, pridobljenega v času veljavnosti PTZPURES-a. Zaradi kompleksnosti materije bo PURES 2010 po sprejemu novega Energetskega zakona in po novih standardih tudi prenovljen.

Energetsko izkaznico lahko izdajo le strokovnjaki z licenco. Jih je v Sloveniji dovolj in kakšna je cena za izdelavo energetske izkaznice?
Strokovnjakov z licenco neodvisnega strokovnjaka je v Sloveniji dovolj. Licenco je do danes že pridobilo več kot 120 ljudi. Cena za izdelavo energetske izkaznice ni predpisana. Odvisna je od ponudbe in povpraševanja.