Sodelovanje Prvega programa Radia Slovenija in zelene Slovenije |
 
Informativna, svetovalna in izobraževalna oddaja (ali bolje rečeno rubrika) z naslovom Modro zeleni in podnaslovom »Ravnajmo modro za zeleno Slovenijo« je na sporedu 1. programa Radia Slovenija vsak petek zjutraj ob 6.50. Nastaja v sodelovanju med 1. programom in Zeleno Slovenijo, vodi jo Andreja Čokl.
 
Andreja Čokl; foto: Boštjan Čadej

Andreja Čokl; foto: Boštjan Čadej

Kakšna oddaja je po novem na radijskem sporedu?
Vsak teden pozornost namenjamo novi z okoljem in ekologijo povezani temi. Najprej v kratki anketi povprašamo ljudi, kako ravnajo (na primer kam odvržejo izrabljene baterije, kako kakovosten je zrak v njihovem mestu, ali so že zamenjali navadne žarnice z varčnimi sijalkami in podobno), nato pa za razlago problema prosimo strokovnjaka. Ta doda tudi kratek nasvet, kako naj ljudje ravnajo, da bodo pripomogli k bolj zeleni Sloveniji in trajnostnemu razvoju.

Zakaj ji velja prisluhniti?
Zato, ker vsi želimo bolj zeleno Slovenijo, ekološko ozaveščene ljudi, čist zrak, bistro vodo, neokrnjene gozdove. In ker se bomo novinarji 1. programa Radia Slovenija in strokovnjaki Zelene Slovenije potrudili, da bomo kratko (v treh do štirih minutah) in jedrnato predstavili problem, spoznali navade Slovencev in dodali nasvet, kako te navade (še) izboljšati.

Čemu dajete posebno pozornost?
Predvsem temam oziroma problemom, pri katerih lahko posameznik uspešno doda svoj košček in pomaga k trajnostnemu razvoju. Čisto konkretnim dejavnostim, s katerimi se srečujemo dnevno, a o njih redko razmišljamo. Ko bo vsak posameznik pri teh na prvi videz majhnih in nepomembnih dejavnostih ravnal modro, bomo vsi skupaj živeli bolj »zeleno«, bolj kakovostno in bolj zdravo.

Lahko poslušalci sodelujejo?
Veseli bomo pobud poslušalcev, vprašanj, mnenj, seveda o temah, povezanih z ekologijo, trajnostnim razvojem … Tako vprašanja kot izkušnje so dobrodošli na našem Facebook ali Twitter profilu (RadioPrvi), lahko nam pišejo na naš elektronski naslov radioprvi@rtvslo.si, mi pa bomo skušali najti odgovor strokovnjaka na njihovo vprašanje. Pa še tega ne smem pozabiti: posnetki vseh že predvajanih rubrik bodo objavljeni v našem spletnem arhivu in na spletni strani 1. programa Radia Slovenija (www.rtvslo.si/radioprvi) in tudi na spletnem portalu Zelena Slovenija. Tako boste lahko slišali tudi tiste prispevke, ki jih boste morda v petek zjutraj zamudili.

——

Zelene radijske oddaje: Modro zeleni