Intervju z dr. Marto Svoljšak Jerman |
 
Skupina Petrol je letos v sodelovanju s specializirano agencijo za trajnostni razvoja Fit media pripravila svoje prvo trajnostno poročilo, ki mu je častnik Finance namenil prvo nagrado. Skrbnica projekta je bila dr. Marta Svoljšak Jerman, direktorica področja Tehnični razvoj, kakovost in varnost. Odlike Petrolovega trajnostnega poročila so jasna poročevalska metodologija ter konkretni izračuni energetskih in okoljskih prihrankov.
 
dr. Marta Svoljšak Jerman

dr. Marta Svoljšak Jerman

Zakaj ste se odločili za trajnostno poročilo skupine Petrol? Je namenjeno bolj notranjim ali zunanjim javnostim?
Petrol je največja slovenska energetska družba, največji slovenski uvoznik, eno največjih slovenskih podjetij po prihodkih, sočasno pa tudi ena največjih slovenskih trgovskih družb. Med “velike” se uvršča tako po vrednosti aktive in ustvarjenih čistih prihodkov ter dobička, kot tudi po številu zaposlenih in delničarjev. Pomen Petrola v slovenskem prostoru je torej znaten, tako z ekonomskega vidika kakor tudi širše, družbeno in okoljsko. Branža, v kateri delujemo, je okoljsko občutljiva, zato so zahteve po transparentnem delovanju posledično višje. Petrol je na področju širšega trajnostnega razvoja naredil veliko pomembnih premikov, ki smo jih kakovostno zaobjeli v strateškem modelu trajnostnega razvoja. Vse to nas je vodilo k odločitvi, da okoljsko poročanje nadgradimo v trajnostno. Namenjeno je tako notranjim kot zunanjim deležnikom.

Omenili ste strateški model trajnostnega razvoja. Kaj je bistvo in namen tega modela?
Z modelom trajnostnega razvoja smo v Petrolu operacionalizirali svojo trajnostno zavezo glede na strateške prioritete razvoja družbe. Strateška področja modela so izdelki oziroma proizvodi, storitve, zaposleni, drugi deležniki in družbena odgovornost. Pokrivajo bistvena področja delovanja družbe Petrol. Gre za holistični pristop, ki sinergijsko povezuje in nadgrajuje Petrolovo zavezo k vrednotam: spoštovanje, zaupanje, odličnost, ustvarjalnost in srčnost. Z modelom načrtno spremljamo in upravljamo z ekonomskimi, socialnimi in okoljskimi viri. Omogoča nam vertikalno in medsektorsko spremljanje vseh dejavnosti s strateškega, razvojnega in aplikativnega vidika. Vključuje vse prednostne komponente razvoja in tako zagotavlja uravnotežen napredek družbe Petrol. Z modelom izkazujemo transparentnost svojega delovanja in aktivno vlogo v širšem družbenem okolju.

Na vsakem izmed petih strateških področij, ki so opredeljeni v model, bomo v prihodnje skušali izračunati trajnostni indeks področja, in sicer s pomočjo izbranih indikatorjev.

Kako mora biti podjetje oziroma skupina organizirana, da lahko določi, pridobi in poroča o trajnostnih podatkih? Kako ste ta proces prehodili v skupini Petrol?
Zaradi raznolikosti dejavnosti skupine Petrol, ki zajema praktično večino komercialno dostopnih energentov in rešitev njihovega umeščanja na tržišče, ni mogoče podati enoznačnega recepta za tip organizacije skupine, ki bi pripravljavcem trajnostnega poročila v bodoče olajšala zahtevno pripravo. S prvim trajnostnim poročilom smo stopili na pot optimizacije izbora in zajema podatkov in se predstavili javnosti tudi z drugačnega zornega kota.

V trajnostnem poročilu so integrirane vrednote Petrola, kakor tudi vse tekoče aktivnosti s področja okoljske in družbene odgovornosti, in sicer: Program odgovornega ravnanja POR, spremljanje kazalnikov s področja varstva pri delu, varstva okolja, porabe virov, prevoza oziroma distribucije. Vključili smo kazalnike javnega poročanja in certificiranja s področja trgovanja z derivati v Sloveniji, predstavili smo našo okoljsko politiko s področja preprečevanja onesnaževanja, spremljanja emisij, kakovosti goriv, posodabljanja tehnološke opreme. Poročali smo o naši energetski politiki, o trženju in uporabi obnovljivih virov energije, o proizvodnji, prodaji in distribuciji toplote. Pomembna dejavnost skupine Petrol je nudenje in izvajanje energetsko učinkovitih in ekoloških rešitev. Poročali smo o racionalizaciji v logistiki naftnih derivatov in predstavili podatke o prvem izračunu ogljičnega odtisa izbranega bencinskega servisa. Seveda smo v trajnostno poročilo vključili tudi najpomembnejše kazalce socialnega in ekonomskega razvoja skupine Petrol.

Kje so najtrši orehi na poti do celovitega trajnostnega poročila?
Ker spremljamo svetovne trende poročanja, smo se najprej vprašali, v kakšnem obsegu je trajnostno poročilo v primerjavi z letnim poročilom potrebno. Ali v resnici sploh potrebujemo dve vrsti poročila, v kakšnem obsegu zajeti poročanje skladno z GRI kazalniki, kako in izračune za posamezne kazalnike poenotiti, kako izbrati pravo metodologijo izračuna in podobno? Vprašanj in dilem, ki se porajajo na začetku, ni malo. Zlasti še, ker je skupina Petrol relativno zelo kompleksen sistem. Zelo ključno je, da se na začetku pripravi strateški model trajnostnega razvoja, saj beganje iz koncepta v koncept na letni ravni povzroča izčrpanost in neučinkovitost.

Kako komentirate trajnostne podatke, ki ste jih analizirali in predstavili v trajnostnem poročilu? Na več področjih ste namreč dosegli velike prihranke.
Najbolj ključno je, da smo se o prihrankih povprašali in da smo jih skušali izračunati in predstaviti po enotni metodologiji. Vzpostavili smo temelj za primerjavo v prihajajočih letih. Naj vendarle omenim nekaj podatkov, ki nas opogumljajo na naši trajnostni poti. Z optimizacijo daljinskih energetskih sistemov smo na letni ravni dosegli 50.095 MWh prihranka energije in 14.027 ton CO2 prihranka. S prenovami kotlovnic in vgradnjo soproizvodnje toplote in elektrike smo na letni ravni prihranili 21.057 m3 zemeljskega plina in 4.218 t CO2, samo s soproizvodnjo elektrike in toplote pa 3,2 mio m3 prihranka zemeljskega plina in 6.161 ton CO2. Z učinkovito proizvodnjo toplote smo na letni ravni prihranili 5.799 MWh prihranka energije in 4.360 ton CO2. Pomembne prihranke smo dosegli z optimizacijo razsvetljave, z izkoriščanjem odpadne toplote in s celostnimi projekti, kjer smo izvedli več ukrepov. Naša trajnostna pot odkriva tudi lepe prihranke energije, ki jih zagotavljamo končnim odjemalcem, pa proizvedeno in dobavljeno energijo iz obnovljivih virov energije, proizvodnjo bioplina itn. Natančne kazalnike smo predstavili na področju ravnanja z vodami. Z učinkovito rabo vode smo na letni ravni prihranili 86.987 m3 vode, očistili smo 2,6 mio m3 komunalnih voda, upravljamo z 69 malimi čistilnimi servisi na bencinskih servisih … To je le nekaj podatkov. Velika vrednost našega trajnostnega poročila so natančni kazalniki in eksaktni podatki na podlagi jasno opredeljene metodologije. To je dobra popotnica za naprej.

Analiza je gotovo izpostavila tudi področja, ki so vaš izziv v prihodnje. Za katera področja gre?
Pri naši strateški usmeritvi je največji izziv razumeti potrebe trga ob sočasnem izpolnjevanju zahtev po dajanju obnovljivih oblik energije na trg po potrošniku sprejemljivi ceni. Zelena orientiranost Evrope na podlagi neustreznih subvencij namreč lahko pripelje številne gospodarske subjekte v velike težave.

Trajnostno poročilo skupine Petrol odkriva področja, na katerih podjetja v skupini spodbujajo trajnostni razvoj drugih subjektov – lokalnih skupnosti, drugih gospodarskih subjektov, gospodinjstev… Kakšne ambicije imate na tem segmentu?
V Petrolu razvijamo celostne infrastrukturne storitve na več področjih življenja mest oziroma lokalnih skupnosti, gospodarskih subjektov in gospodinjstev. V tujini se za takšno usmeritev uporablja termin MUSCO Company (Multi Utility Service Company). Torej gre za ambiciozno razvojno preobrazbo Petrola, ki je bil še nedolgo tega poznan le po trgovini z naftnimi derivati. Trajnostno poročilo prvič zelo jasno kaže, da to ni le naša vizija, ampak že naša praksa.

Sodoben življenjski slog narekuje stabilen dostop do energije. Gledano globalno naj bi v mestih do leta 2040 porabili skoraj 80 % vse proizvedene energije. Ključno razvojno vprašanje je torej, kako energijo proizvesti čim bolj okolju prijazno in kako jo čim bolj optimalno rabiti. Energija naj bi se v prihodnosti dražila, zato bo pomembno vplivala na kupno moč prebivalcev. Za več je potrebno porabiti manj. Ogljični odtis mest naj bi se vse bolj približeval ničli. Eden od odgovorov, kako to doseči, so pametni domovi, ki omogočajo multifunkcionalnost in popoln nadzor, hkrati pa varčujejo z energijo. Petrolov tak celosten program je Monitel. V mestih prihodnosti bo vse več inteligentnih zgradb, katerih pomembna prednost bosta učinkovita raba energije in raba obnovljivih virov energije. Naše ambicije na tem področju so velike in dolgoročne.

Kako bi na podlagi izkušnje svetovali drugim podjetjem – je vredno zagristi v trajnostno poročanje? S kakšnimi koraki boste nadaljevali svojo trajnostno pot?
Osebno sem prepričana, da je trajnostno poročanje prava pot, saj izkazuje odgovornost in do neke mere dolgoročno lahko tudi regulira pohlepnost kapitala, o čemer se v poslovnem svetu že najde sem in tja kakšna kritična razprava.

Kot vsako delo je tudi izdelavo trajnostnega poročila potrebno izjemno dobro skomunicirati znotraj podjetja, jasno obrazložiti namen in cilje. Sodelavce je potrebno pritegniti, da verjamejo v predstavljene namene. Vsakdo, ki lahko pokaže svoje dosežke v trajnostnem poročilu, s tem oblikuje polje samomotivacije. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da priprava trajnostnega poročila ni lahkotno oblikovanje trendovskih vsebin, temveč poglobljeno strokovno delo, ki terja interdisciplinarna znanja in veščine.