URE in izolacija |
 
Tudi lastniki individualnih stavb so že spoznali, kakšne prihranke pri energiji jim da kakovostna izolacija. Na trgu je čedalje več orodij, med njimi je energetski kalkulator, pravi Tomaž Dolenc iz podjetja Knauf Insulation, s katerim se lahko hitro in enostavno ugotovi, kako energetsko potratna je stavba. Državne spodbude so v Sloveniji zelo pospešile energetsko sanacijo stavb, vendar pa so zaradi pomanjkanja denarja razpisi usahnili že sredi leta. Morda bo novi energetski zakon prelomil s sedanjo prakso. Sicer pa iz podjetja Knauf Insulation prihaja na trg še en inovativen proizvod – zelene strehe, ki je poleg ECOSE™ Technology nova potrditev zelene razvojne strategije družbe.
 
Tomaž Dolenc

Tomaž Dolenc

Kot strokovnjak, ki se že več let ukvarjate z energetsko učinkovitostjo stavb, zlasti z izolacijo ovoja stavbe, lahko pojasnite, kolikšno večjo učinkovitost daje vaša Ecose tehnologija? V čem je njena primerjalna prednost?
ECOSE™ Technology, ki je uvedena v proizvodnem procesu mineralne steklene volne, je revolucionarna nova tehnologija vezivnega sredstva pri proizvodnih procesih pridobivanja vlaknastih izolacijskih materialov podjetja Knauf Insulation. Proizvodi, izdelani z Ecose tehnologijo, so bolj sprejemljivi za okolje, ker imajo dodatno prednost – uporabljajo naravno vezivo, ki ima do 70 odstotkov manjšo energetsko vrednost od tradicionalnih veziv na bazi formaldehida. Po drugi strani so ti izolacijski proizvodi tudi izredno toplotno učinkoviti, saj ponujamo sedaj na trgu toplotno izolacijo Ecose s toplotno prevodnostjo 0,032 W/mK (UNIFIT 032). Gre za trenutno najbolj izolativen produkt iz našega širokega asortimana izolacijskih produktov, ki se največkrat uporablja pri toplotni izolaciji poševnih streh, spuščenih stropov, skratka v gradbenih konstrukcijah, kjer izolacija nastopa kot polnilo. Ecose izolacijo poleg večje okoljske sprejemljivosti in odličnih toplotnih karakteristik odlikuje tudi negorljivost (razred odziva na ogenj A1), odlična zvočna izolativnost in paroprepustnost.

Zakaj ste vašo novo tehnologijo opredelili kot novo generacijo mineralnih izolacij? Za kakšno vezivo na bio osnovi gre? Steklena mineralna volna je iz 60 % recikliranega stekla. Kaj pa ostali materiali, jih lahko umestite med zelene?
Vsi proizvodi iz mineralne volne Knauf Insulation so že sami po sebi ekološki, saj vsebujejo visok delež recikliranih in obnovljivih snovi ter ob uporabi privarčujejo neprimerno več energije, kot je potrebujemo za njihovo izdelavo. Tako je npr. pri proizvodnji mineralne steklene volne uporabljeno več kot 70 % odpadnega stekla. Pri njeni proizvodnji se uporablja bio vezivo ECOSE, ki daje proizvodu rjavo barvo. Vezivo je izdelano iz naravnih obnovljivih materialov namesto kemikalij na bazi nafte. Novo vezivo ne vsebuje formaldehida, fenolov, akrilov in umetnih barvil, belila ali barvil. Zelo nizke emisije iz izolacije, izdelane z vezivom Ecose, ki jih je potrdila organizacija Eurofins s podelitvijo certifikata za kakovost notranjega zraka, prispevajo k boljši kakovosti zraka v prostorih v primerjavi z ostalimi izolacijami.

Kaj pa proizvodi iz mineralne kamene volne?
Proizvodi iz mineralne kamene volne prav tako vsebujejo visok delež reciklirnih materialov, ki jih preko različnih tehnoloških postopkov vračamo v proizvodni proces in so izdelani iz naravnih kamenin vulkanskega izvora, kot so bazalt, amfibolit, diabaz. Vse naše izolacijske proizvode iz mineralne kamene in steklene volne lahko umestimo med zelene proizvode, ki bistveno doprinašajo k zmanjšanju rabe energije v stavbah in posledično ugodno vplivajo na zmanjšanje emisij v okolje.

Novi energetski zakon daje prednost rešitvam in pobudam za URE. Kakšen izziv je to za proizvajalce? Ali v zadnjih dveh letih opažate povečano povpraševanje po izolacijskih materialih?
Prav gotovo so izolacijski materiali tisti segment, ki bistveno prispevajo k učinkoviti rabi energije oziroma zmanjšujejo njihovo potrebo. Dejstvo je, da porabijo stavbe za svoje delovanje, mislim na ogrevanje, hlajenje, prezračevanje, priprava tople sanitarne vode, ne le v Sloveniji, ampak tudi v Evropi, več kot 40 % potrebne energije. Ukrep toplotne izolacije ovoja evidentno doprinaša potencialno največje prihranke, saj lahko na primer s toplotno izolacijo fasade zmanjšamo rabo energije objekta za več kot 30 %. Ne pozabimo na dejstvo, da je po študiji ZRMK kar 80 % celotnega stavbnega fonda potrebnega temeljite energetske prenove.

Prav gotovo so večja osveščenost uporabnikov in finančne spodbude s strani države v obliki subvencij, kot so Eko sklad, razpisi ministrstev za povečanje energetske učinkovitosti objektov, pripomogli k temu, da so lastniki stavb prepoznali te ukrepe kot investicijsko naložbo. Ta jim bo prinašala v življenjski dobi objekta ogromne prihranke. Lep primer dobre prakse so energetske sanacije javnih stavb v lasti lokalnih skupnosti. Glede na dejstvo, da ti objekti spadajo med energetsko zelo potratne, je zelo vzpodbudno, da se vgrajujejo debeline izolacij za fasado od 16 do 20 cm, na zadnjih stropnih ploščah oziroma strehah pa nekje od 25 do 30 cm.

Kako je s stavbami, ki niso dobro izolirane in kako si lahko pomagamo z energetskim kalkulatorjem?
Stavbe, ki so le delno oziroma sploh niso toplotno izolirane, v naših klimatskih pogojih evidentno porabijo največ energije prav za ogrevanje in hlajenje. Seveda lahko s posebno analizo oziroma razširjenim energetskim pregledom za vsako stavbo posebej zelo natančno popišemo obstoječe stanje in na podlagi primerjalnih preračunov toplotnih karakteristik stavbe pred energetsko sanacijo oziroma po njej ocenimo potencial prihrankov. Po drugi strani lastniki takšnih stavb že na osnovi visokih stroškov na položnicah v času ogrevalne sezone lahko sami sklepajo, da je njihova stavba energetsko povsem neustrezna. Laično gledano se toplotne izgube lahko izračunajo z zelo enostavnimi programskimi orodji, ki so na voljo na spletnih straneh. Tudi v našem podjetju imamo v ta namen na voljo enostavno programsko orodje, to je energetski kalkulator, kjer lahko vsak posameznik zelo enostavno v nekaj korakih vidi, kam se glede rabe energije uvršča njegova stavba. Poleg tega pa je za bolj natančno analizo na voljo program KI Energija, ki je skladen s trenutno veljavnim pravilnikom PURES 2010 in je namenjem stroki oziroma projektantom, ki se s tem profesionalno ukvarjajo.

Kako se trg, zlasti lastniki individualnih stavb, v zadnjem času odziva na pobude za večjo energetsko učinkovitost? Je osveščenost večja?
Lastniki individualnih stavb so že spoznali, da je investicija v toplotno izolacijo izredno smiselna, saj so s tem računi za ogrevanje občutno nižji. Po drugi strani lastniki individualnih objektov koristijo v te namene državne subvencije, ki so za posamezne ukrepe na voljo. Žal se je letos že drugič zapored zgodilo, da so bila denarna sredstva predčasno porabljena in tako so se ti razpisi zaključili že sredi poletja. Država, v kolikor želi spodbujati energetsko učinkovitost in s tem zavezo do EU, si tega ne bi smela privoščiti in bi morala v te namene zagotavljati več sredstev. Morda bi bilo potrebno razmišljati, da bi za najbolj učinkovite ukrepe dodelila nekoliko večji odstotek subvencij. S tem ne bi pridobili le lastniki objektov, ampak tudi vsa industrija in podjetja, ki so povezana z gradbeništvom, ki je iz leta v leto v čedalje slabši kondiciji.

Kateri izolacijski material na trgu EU je po strokovnih analizah za fasade najučinkovitejši?
Ko govorimo o učinkovitosti izolacije, je prav gotovo pomembna toplotna izolativnost materiala. To danes dosega večina najbolj razširjenih izolacijskih materialov na trgu, kot so mineralna kamena in steklena volna, EPS, XPS, PUR. Vendar pa ne pozabimo, da učinkovita in trajna izolacija ni samo tista, ki dosega zelo dobro nizko toplotno prevodnost, ampak je s stališča uporabnika pomembno, da izolacija poleg toplotne izolativnosti omogoča tudi požarno varnost, zvočno izolativnost, paroprepustnost in trajnost, ki bo uporabnikom omogočala prijetno prostorsko ugodje. Na segmentu fasad sta najbolj razširjena izolacijska materiala EPS in mineralna kamena volna, medtem ko na segmentu izolacije streh prevladujejo mineralne vlaknaste izolacije.

V podjetju ste začeli prodajati zelene strehe. Za kakšen proizvod gre?
To je za naše podjetje povsem nov segment, saj smo začeli ponujati kompleten sistem za zelene ravne strehe Urbanscape. Govorimo o nadgradnji ravne strehe v smislu ekstenzivne zazelenitve, kar pomeni, da je streha zelena v trenutku, ko je zazelenitev položena na strehi. Gre za hitro in zelo enostavno izvedbo. Sistem Urbanscape lahko dobavimo kot klasičen sistem s polaganjem substrata v rolah in s polaganjem vegetacijskih preprog ali pa v obliki modularnega sistema. Oba sistema odlikuje majhna teža, torej je namestitev sistema možna tudi na konstrukcijah, ki načeloma ne dopuščajo instalacije klasičnih, intenzivnih zelenih streh. Pred namestitvijo sistema je potrebno zagotoviti, da je ravna streha pod njim v dobrem stanju, brez poškodb. Vzdrževanje teh streh je zelo enostavno. Priporočamo pregled streh dvakrat letno. Tedaj se opravijo morebitna manjša dela, to so odstranitev plevela, ki se pojavlja praviloma v majhnem obsegu, gnojenje, pregled odvoda vod in odstranitev morebitnih nečistoč, ki bi preprečevale odtekanje vode. Zelene strehe so odlična rešitev za urbana okolja in mesta, ker čistijo, hladijo in vlažijo zrak, s čimer prispevajo k boljšemu bivalnemu ugodju v objektu in okolici.