Eco – design | Janez Renko |
 
Razvoj, proizvodnja, trženje izdelkov in njihova obdelava po koncu uporabnosti po ureditvi direktive o eco- designu je proces, ki ima korenine v razmeroma časovno oddaljenih raznovrstnih ukrepih EU za zmanjševanje škodljivih vplivov proizvodnih procesov na okolje in za zmanjševanju nevarnih odpadkov. Vpliv na okolje cele vrste industrijskih izdelkov za splošno rabo je, vsaj kar zadeva elektroindustrijo, le-ta zmanjševala z energetsko učinkovitostjo gospodinjskih aparatov, z manjšo porabo vode, z uporabo za okolje manj nevarnih snovi in podobno.
 

tehnologijeZ direktivo o vzpostavitvi okvira za okoljsko primerno zasnovo izdelkov, ki rabijo energijo 2005/32/ES (v žargonu poznana kot EuP) je bilo tako uveljavljeno načelo upoštevanja ovrednotenja celotnega življenjskega kroga (LCA), kar se mora začeti v načrtovanju izdelka. Okvirna direktiva določa kriterije in metodologijo za izbor skupin izdelkov, za katere bodo veljale konkretne zahteve v tkim. izvedbenih ukrepih glede okoljskih lastnosti posameznih skupin izdelkov, določa pa tudi postopke ugotavljanja skladnosti in CE označevanje. Prav s to direktivo je dobilo CE označevanje izdelkov novo – “okoljsko” dimenzijo, kar za elektrotehnične izdelke pomeni poleg varnosti izdelka, okolju prijazno načrtovanje in izdelavo kot tudi večjo okoljsko prijaznost izdelka v času njegove uporabe. Naslednica direktive EuP, ki jo je zamenjala, je “okvirna” Direktiva o vzpostavitvi okvira za okoljsko primerno zasnovo izdelkov, ki so povezani z energijo 2009/125/ES – kratica za to direktivo je ErP. Njena veljavnost je razširjena z izdelki, ki rabijo energijo za svoje delovanje, še na izdelke, ki so povezani z energijo.

Področje eco design – direktive EuP / ErP je z vidika podjetij precej zahtevno, saj vnaša nove odnose v dobaviteljskih verigah, kje deluje znaten del slovenske elektronske in elektroindustrije. V Zbornici elektronske in elektroindustrije GZS se s tem področjem ukvarjamo že dalj časa predvsem z vidika podpore podjetjem pri pripravi na izvajanje določb izvedbenih ukrepov IU.

Tako pri EuP kot ErP so konkretne zahteve za skupine izdelkov prepuščene urejanju v izvedbenih ukrepih IU (Implementing measures), ki jih v obliki uredb sprejmejo na ravni EU in veljajo neposredno za vse države članice. IU nastajajo postopoma po predvidenem (sorazmerno zahtevnem) postopku s časovnim zamikom za izdelčne skupine (v lotih, ki so vnaprej načrtovani) in prav tako se ti ukrepi uveljavljajo časovno postopoma tudi znotraj posameznih skupin izdelkov.

LCA – (Life cycle-assesment/analysis) – ocena življenjskega kroga in okoljska učinkovitost izdelka

Pomemben element pristopa k eco designu je ocena življenjskega kroga (LCA) in tudi nekateri dodatni instrumenti, kot so vpliv v življenjskem ciklu (LCI) in sistem stalnega izboljševanja okoljske učinkovitosti izdelka. K temu zavezuje podjetja direktiva ErP in izvedbeni ukrepi za konkretni izdelek (originalna opredelitev okoljske učinkovitosti v angleščini v direktivi je environmental performance). Direktiva opredeljuje tudi okoljski vpliv izdelka (spremembe v okolju zaradi delovanja izdelka) in okoljske vidike (element ali funkcija izdelka, ki ima vpliv na okolje). Zahteve za izdelek se v IU delijo lahko na generične (splošne) in specifične, pri čemer so slednje določene v merljivih vrednostih in kot take pogoj, ki določajo kriterij za dostop na trg za te izdelke.

Podjetja in EuP(ErP)

Podjetja, ki so izvozniki, zadeve, ki jih prinaša EuP poznajo in komunicirajo v zvezi s tem s svojimi kupci v verigah. Zaradi postopnega sprejemanja in uveljavljanja IU se to kaže kot proces v različnih fazah glede na konkreten izdelek, ki ga podjetje proizvaja. Učinki v podjetjih zaradi EuP v elektroindustriji so večplastni, saj terjajo nove pristope v načrtovanju, selekcijo vhodnih materialov v skladu z listami materialov, sistem izboljšav okoljske učinkovitosti izdelka in predvsem tesnejšo povezavo in več sodelovanja v verigah podjetij (podatki, opisi dokumentacija). Podjetja se vse bolj zavedajo prednosti pred tekmeci, če pridejo z “zelenim izdelkom” na dobaviteljski trg pred konkurenco in si s tem zagotovijo ugoden posel. Izdelek po kriterijih eco design in LCA pristopu je za agilna in inovativna podjetja dodatna priložnost za boljši zaslužek in hkrati dolgoročna naložba v trg.

Ključni pogoj uspeha podjetja je tudi zavedanje povezanosti načrtovanja in dokumentiranja postopkov /zadev povezanih z izdelkom, saj mora vse v verigi, povezani z nastajanjem izdelka, praviloma v skupno dokumentacijo končnega izdelka, ki gre na trg. To je osnova , da tak izdelek končni proizvajalec lahko označi s CE znakom in pripravi ustrezno dokumentacijo, preden da izdelek dokončno na trg. To je tudi ključni nastavek za proces stalnih izboljšav okoljske učinkovitosti izdelka, tudi njegovih sestavnih delov, kar terja direktiva. Ključni element okoljske učinkovitosti (vsaj za izdelke elektroindustrije) je energetska učinkovitost.

Poleg začetka prenove ErP se v okolju EU pojavljajo nove pobude, povezane s prizadevanji za reguliranje in stimuliranje ravnanja proizvajalcev za učinkovito gospodarno rabo naravnih virov (“resource efficiency”) ter zahteve po uvedbi novih kategorij zahtev za izdelke znotraj LCA : reciklabilnost, ponovna uporaba (reusability), popravljivost (reparability) in še vrsta drugih, kot je učinkovita raba materialov. Pripravlja se dodatni segment eco designa, “materialni modul”, ki naj bi uvedel zahtevo in metodologijo ocene “materialne učinkovitosti” izdelka znotraj eco designa. Znotraj pomeni parametre, kot so: dobitek zaradi reciklabilnosti izdelka (recyclability benefit rate), vsebnost recikliranih materialov, trajnost izdelka (trajanje uporabe) in delež uporabe kritičnih materialov.

Po uradni objavi Priporočila Komisije EU o uporabi splošnih metod za merjenje in sporočanje okoljske učinkovitosti izdelkov in organizacij v življenjskem krogu aprila 2013 so bili lansirani prostovoljni pilotni projekti izračunov v podjetjih v praksi za nekaj vrst izdelkov.