Energija in gradnja | Majdi Kosi |
 
Katera gradnja je najbolj trajnostna? Vprašanje je aktualno, ker stroka zelo različno presoja prednosti pasivne gradnje, ki se nedvomno prilagaja klimatskim razmeram in težnji po drugačnem odnosu do virov našega planeta. Razviti sta nizkoenergijska in pasivna gradnja. Vrhunec dosedanjega razvoja je po besedah strokovnjakov bio-solarna gradnja. Ključne prednosti so izjemno nizka poraba energije, dober vpliv na zdravje stanovalcev ter uporaba samo naravnih materialov. Prednjači les, zato postaja tovrstna gradnja vse aktualnejša tudi pri nas.
 
Martina Hartman Perša

Martina Hartman Perša

Energijsko varčnost in pasivnost gradenj omogočajo novi koncepti bivalnih zgradb energijsko varčne in pasivne gradnje, ki dosegajo nadvse nizko porabo energije za ogrevanje s kombinacijo različnih energijsko varčnih konceptov: z debelo toplotno izolacijo sten, strehe in temeljev; s preprečevanjem nastanka toplotnih mostov; z zrakotesnostjo zgradbe; s kontroliranim prezračevanjem; z vračanjem toplega filtriranega zraka v prostore; z energijsko učinkovitimi ogrevalnimi sistemi; s solarnimi napravami za oskrbo s toplo vodo. Na tržišču se že ponujajo energijsko varčne in pasivne stavbe. Izumitelji biosolarne gradnje so poskušali izboljšati pomanjkljivosti pasivnih stavb, na primer slabo prepustnost sten za vodno paro zaradi izjemne toplotne izolacije, kondenzacijo vodne pare, zaradi katere nastaja plesen, v vlažni atmosferi se pa razvijajo pršice, ki povzročajo alergije. Vlažen notranji zrak se mora nadomestiti s suhim zunanjim zrakom, kar navadno opravljajo prezračevalne naprave, ki vračajo topel zrak v prostor, vendar pa te naprave porabljajo dodatno energijo, obenem pa so lahko tudi nevarne za zdravje.

Prav zaradi navedenih slabosti oziroma izzivov se je razvila bio-solarna gradnja. Bio-solarna hiša naj bi varovala zdravje stanovalcev, poleg tega pa je izjemno nizek porabnik energije, zato občutno zmanjša zneske položnic in varuje naravo. Iz leta v leto se gradi več bio-solarnih hiš, več sto investitorjev pa potrjuje, da so se zdravstvene težave (astma, alergije, revma, atopijski dermatitis …) precej zmanjšale. Princip gradnje in energije bio-solarne hiše je v zadnjih letih prejel tudi številne nagrade: nagrado za najbolj zdravo hišo v Nemčiji, nagrado za inovacijo leta 2000, posebno nagrado Solar 1999, okoljsko nagrado dežele Porenje-Pfalško, Energie-Plus-certifikat in mnoge druge. Dobra praksa se prenaša tudi v predšolsko vzgojo – inovacijo predstavlja bio-solarni vrtec.

Podjetje Bio-solarni vrtec d.o.o. je po vzoru bio-solarne gradnje v Nemčiji postalo pionir gradnje bio-solarnih vrtcev. Ena izmed posebnosti koncepta bio-solarnega otroškega vrtca je uporaba brezplačnega sevanja sonca ali pa vlogo ogrevanja prevzame breztlačni kotel na pelete ali električni grelnik v vodnem zbiralniku.

Bio-solarni vrtci so visoko energijsko učinkovite zgradbe z difuzijsko odprtimi stenami notranje hiše vrtca, ki brez prezračevalnih naprav izključujejo poškodbe gradbenih delov in ne škodujejo zdravju otrok. Dobro toplotno izolirana notranja hiša vrtca in zračna blazina med zunanjo in notranjo hišo vrtca se skozi prozorne površine zgradbe zunanje hiše vrtca in zimskega vrta na podlagi učinka rastlinjaka ogrevata z dnevno svetlobo. Vodna para, ki nastaja v vsakem naseljenem prostoru, pronica kot suh plin, ne da bi kondenzirala v roso, skozi ogret difuzijski ovoj notranje hiše vrtca, ki je odprt za vodno paro, v topel zračni kanal med notranjo in zunanjo hišo vrtca. Vlažnost, ki bi lahko obremenjevala notranje stene vrtca in tvorila plesen, ki bi lahko ogrožala zdravje otrok, je tako odstranjena. Sončna energija se zbira z zbiralnikom (kolektorjem), ki je pod delno stekleno streho, voda v njem pa se shranjuje v zbiralniku tople vode. Topla voda, ki jo rabijo otroci za umivanje ali v kuhinji za pomivanje posode, se greje v pretoku skozi toplotni prenosnik v zbiralniku tople vode in se v njej zato ne more tvoriti legionela.

Martina Hartman Perša, direktorica Bio-solarnega vrtca d.o.o., pojasnjuje: »Ker je naše podjetje novo, referenčnih projektov kot podjetje še ne moremo predstaviti, naš uspeh pa je bio-solarni vrtec, ki smo ga razvili brez centa tuje pomoči. Vrtec bomo gradili in prodajali, kakor smo ga razvili. Pri tem projektu sodelujemo arhitekti, gradbeni inženirji, tesarski mojstri, ekonomisti, podjetniški svetovalci, strokovnjaki za predšolsko vzgojo idr. Vsak ima svojo nalogo in bo tudi udeležen pri uspehu našega skupnega projekta. Naš recept za uspeh je interdisciplinarno usposobljene strokovnjake s skupinskim delom pripeljati na skupni cilj. Trenutno smo v fazi prilagoditve bio-solarnega vrtca predpisom o gradnji vrtcev v posameznih državah, kjer nameravamo prodajati svoj izdelek. Inovacija je bio-solarna gradnja zgradb za predšolsko vzgojo. Načrtujemo tudi bio-solarno gradnjo šol in domov za ostarele, ki imajo sicer visoke nepotrebne stroške gradnje in obratovanja.«