Zelene navade |
 
V rubriki »Zelene navade« vidnejšim osebnostim, ki so kakor koli povezane z odgovornim odnosom do okolja, nudimo priložnost, da svoje bolj ali manj zelene navade predstavijo bralcem. Svoje navade in odnos do okolja predstavljata predstavnika dveh izmed največjih slovenskih distributerjev električne energije.
 

Voda iz pip je bolj kakovostna

Gragor Kita

Gragor Kita

Gregor Kita, vodja službe za kakovost in koordinator upravljanja tveganj v podjetju Elektro Ljubljana:

Kakšen prevoz na delovno mesto uporabljate?
S partnerico se voziva z avtom vsak dan na relaciji Trbovlje–Ljubljana–Trbovlje. Javni prevoz do Ljubljane je povsem nepraktičen, zastarel in netočen. Žal.

Ali imate doma svoj vrt?
Da, obdelujemo ga in pridelujemo večino sezonske zelenjave, imamo tudi manjši sadovnjak, kjer je dvajset dreves.

Ali vsak dan izklapljate računalnik ob koncu delovnega dne?
Da.

Si raje privoščite eksotično sadje ali sadje iz domače oskrbe?
Sezonsko sadje iz domače oskrbe. Pozimi pomaranče, banane in kivi.

Ali v restavraciji pogosto naročate ustekleničeno vodo?
Nikoli, ker je to nesmiselno. Voda iz pipe je bolj kakovostna in naravno hladna.

Ste uporabnik obnovljivih virov energije?
Da, kurimo biomaso in drva.

Kje najpogosteje preživljate počitnice? V Sloveniji, na tujem?
V Sloveniji čez leto, morje – na Hrvaškem.

Ali zbirate deževnico?
Ne.

Kam odlagate biološke odpadke?
Komunalni odvoz je urejen z odlokom občine in s Komunalo Trbovlje za celotno mesto. Del odpadkov (trava, pepel) odlagamo v kompostnik za hišo.

Se odločate za uporabo stopnic ali dvigala, če imate na voljo odločitev?
Stopnice, če le ni treba v 11. nadstropje v stolpnici.

Ali za nakupovanje živil uporabite nosilno vrečko za večkratno uporabo?
Izključno vrečko za večkratno uporabo.

Ste v zadnjem letu pogostokrat uporabili javni prevoz?
Uporabljam Urbano po Ljubljani. Zadnje čase vse pogosteje, ker je preprosto, hitro in brez težav s parkiranjem. Letos se začnem voziti tudi s kolesom.

Ste v zadnjem letu potovali z letalom?
Ne, mi ni treba, kar me zelo veseli.

Katere odpadke ločujete?
Steklo in papir odlagam na ekološki otok, baterije in žarnice na zbirna mesta v supermarketih, embalažo v rumeni zabojnik (komunala), biološke odpadke v rjavi zabojnik (komunala), mešane odpadke v zabojnik zanje (komunala).

———–

Najprej pride na vrsto sončna energija

Vilko Koritnik

Vilko Koritnik

Vilko Koritnik, vodja službe za varnost in zdravje pri delu v podjetju Elektro Celje, d.d.:

Način transporta na delovno mesto?
V službo se večinoma vozim z avtomobilom, občasno pa uporabim vlak. Ostalih prevoznih sredstev na delovno mesto ne uporabljam oziroma se redko drugače odločim.

Imate doma svoj vrt?
Letos se nameravam z družino preseliti iz stanovanja v novo hišo, ob kateri smo si že uredili zelenjavni vrt z zeliščnim kotičkom. Vrt že uporabljamo drugo leto. Pridelamo najnujnejšo zelenjavo. V prihodnosti želimo vrt še povečati. Rad uživam kakovostno zelenjavo, ki jo na ekološki način pridelajo moji starši. Za preostalo zelenjavo, ki jo je potrebo kupiti, sem pozoren na poreklo, saj podpiram slovensko pridelavo zelenjave in tudi slovenske proizvode.

Ali vsakodnevno izklapljate računalnik ob koncu delovnega dne?
Računalnik redno izklapljam po zaključku delovnega dneva. Uporabljam prenosnik, zato ga pri delu občasno vključim in uporabljam tudi doma.

Si raje privoščite eksotično sadje ali sadje iz domače oskrbe?
Najraje imam sadje iz domačega sadovnjaka, ki že zori in daje prve sadove. Pridelam različne vrste sadja, pridelek pa se bo v prihodnosti povečal za domače potrebe.

Ali v restavraciji pogosto naročate ustekleničeno vodo?
V restavraciji večinoma pijem vodo iz pipe, enako tudi doma. Slovenija ima veliko kakovostne vode, vendar se premalo zavedamo te naravne vrednote. Ustekleničeno vodo pijem v primeru, ko ne poznam kakovosti vode, ali kje v tujini.

Ste uporabnik obnovljivih virov energije?
V stanovanju ne uporabljam obnovljivih virov, podpiram pa razvoj tega področja. V hiši za enkrat še ne uporabljam obnovljivih virov, vendar nameravam najprej izkoristiti sončno energijo.

Kje najpogosteje preživljate počitnice (v Sloveniji, na tujem)?
Dopust v zadnjem času največkrat preživljam v Sloveniji ali bližnji okolici. Veliko prostega časa preživim doma zaradi gradnje hiše in urejanja okolice.

Ali zbirate deževnico?
Ob novi hiši imam zbiralnik za deževnico in jo že uporabljam. V bodoče še želim povečati kapaciteto zbiranja zaloge deževnice predvsem za poletne mesece.

Kam odlagate biološke odpadke?
V stanovanju ločujem biološke odpadke v »rjavi« zabojnik. Na vrtu sem letos postavil kompostnik, ki se že pridno polni.

Se odločate za uporabo stopnic ali dvigala, v kolikor imate na voljo odločitev?
V stanovanju živim v četrtem nadstropju, brez dvigala in sem navajen hoditi po stopnicah. V službi ga uporabljam občasno, ko imam direktno pot iz pritličja do pisarne v šestem nadstropju.

Ali za nakupovanje živil uporabite nosilno vrečko za večkratno uporabo?
Za nakupe uporabljam vreče za večkratno uporabo iz tekstila ali platna. So priročne in vzdržljive ter ne zavzamejo veliko prostora.

Ste v zadnjem letu pogostokrat uporabili javni prevoz?
Lahko rečem, da sem ga letos večkrat uporabil kot v prejšnjih letih zaradi dolge in obilne zime. Največkrat ga uporabim v zimskih mesecih in zasneženih razmerah na cestah, sicer pa občasno.

Ste v zadnjem letu potovali z letalom?
Ne, nazadnje sem potoval leta 2010.

Katere odpadke ločujete?
Ločeval sem že v preteklosti, ko še ni bilo uvedenega sistema za ločeno zbiranje odpadkov in so bili redki ekološki otoki. Redno ločujem in skrbim, da je mešanih komunalnih odpadkov čim manj, preostali so embalaža v rumeni vreči, papir, steklo in biološki odpadki. Živim v Šmarju pri Jelšah, kjer imamo dobro urejen zbirni center za ločeno zbiranje odpadkov. Večkrat ga obiščem ter oddam odpadke, za katere ni rednega odvoza.