Zelene navade |
 
V rubriki »Zelene navade« bomo vidnejšim osebnostim, ki so kakor koli povezane z odgovornim odnosom do okolja, v vsaki številki ponudili priložnost, da svoje bolj ali manj zelene navade predstavijo bralcem. Tokrat smo k pogovoru povabili župana dveh občin, ki sta se v natečaju za najbolj zeleno občino že izkazali za najuspešnejši.
 

Vedno naročam Šaleški biser

Bojan Kontič

Bojan Kontič

Bojan Kontič, župan, Mestna občina Velenje

Kako prihajate na delovno mesto?
Največkrat se v službo pripeljem z avtom, saj je zaradi narave mojega dela to navadno edina mogoča izbira. Nekajkrat na leto pa mi le uspe, da pridem v službo s kolesom. Sem zadovoljen in ponosen uporabnik kolesa, ki je v celoti izdelano v Sloveniji.

Imate doma svoj vrt?
Doma imamo vrt, obdelujeva ga z ženo skupaj z mojimi starši. S pridelkom smo običajno zadovoljni, dopolnjujemo pa ga z nakupi na velenjski kmečki tržnici, kjer svoje pridelke in izdelke ponujajo lokalni ponudniki.

Ali vsak dan izklapljate računalnik ob koncu delovnega dne?
Da, žal pa je zaradi mojega raztegljivega delovnika moj računalnik le kratek čas izklopljen.

Si raje privoščite eksotično sadje ali sadje iz domače oskrbe?
Vsekakor raje sadje iz domače oskrbe.

Ali v restavraciji pogosto naročate ustekleničeno vodo?
Zelo redko. Nikoli pa v nobeni od restavracij v Šaleški dolini. Vedno naročim »Šaleški biser«. Tako ime se je za vodo iz pipe pri nas prijelo med ljudmi. Tega sem vesel, saj pomeni, da se zavedamo, kako kakovostno pitno vodo imamo in kakšna vrednota je to.

Ste uporabnik obnovljivih virov energije?
Doma ne, na strehi občinske upravne zgradbe pa imamo sončno elektrarno.

Kje najpogosteje preživljate počitnice? V Sloveniji, na tujem?
Proste dni največkrat preživim v Sloveniji, vsako poletje pa grem tudi na hrvaško obalo.

Ali zbirate deževnico?
Ne.

Kam odlagate biološke odpadke?
V zabojnik za biološke odpadke, ki jih v Velenju zbiramo ločeno.

Se odločate za uporabo stopnic ali dvigala, če imate na voljo odločitev?
Včasih za stopnice, včasih za dvigalo – odvisno predvsem od višine nadstropja in časa, ki ga imam na voljo, da pravočasno pridem na dogovorjeno mesto.

Ali za nakupovanje živil uporabite nosilno vrečko za večkratno uporabo?
Za nakupovanje živil največkrat uporabljam pleteno košaro (cekar), včasih pa tekstilno vrečko z napisom »Ni živleja brez Veleja.«.

Ste v zadnjem letu pogostokrat uporabili javni prevoz?
Javni prevoz uporabim zelo redko. Sem pa zadovoljen, da v Velenju že več kot tri leta omogočamo brezplačne mestne avtobuse. Junija lani smo zabeležili milijontega potnika, te dni pa uvajamo aplikacijo za pametne telefone, ki bo uporabo javnega prometa še bolj približala našim občanom.

Ste v zadnjem letu potovali z letalom?
Ne.

Katere odpadke ločujete?
V zabojnike za ločeno zbiranje oddajam papir, kovinsko, plastično in stekleno embalažo ter biološke odpadke, v zbirni center občasno odpeljem nevarne odpadke, avtomobilske gume in podobno, še uporabne predmete pa oddam v Center ponovne uporabe Velenje.

Kompostarno si je uredil doma

Stojan Jakin

Stojan Jakin

Stojan Jakin, župan, občina Vrhnika

Kako prihajate na delovno mesto?
V službo se pretežno vozim z avtom, zelo redko pridem tudi peš. Kolesa na žalost že dalj časa ne uporabljam.

Imate doma svoj vrt?
Odkar sem se pred dvajsetimi leti preselil v svojo stanovanjsko hišo, imam tudi svoj zelenjavni vrt.

Ali vsak dan izklopite računalnik ob koncu delovnega dne?
Računalnik v službi redno izklapljam po končanem delu. Podobno ravnam tudi doma, razen če prenašam večje količine podatkov.

Katero sadje si raje privoščite: eksotično ali iz domače pridelave?
Ker imam svoj sadovnjak, najraje jem jabolka in hruške, ki jih sam pridelam.

Ali v restavraciji pogosto naročate ustekleničeno vodo?
Ustekleničene vode praviloma ne pijem. Že v preteklosti, ko sem bil direktor komunalnega podjetja, sem dosegel, da je ustekleničena voda odšla z miz na sestankih na občini. Vrhnika ima izredno kakovostno vodo v vodovodu, zato ni potrebe po ustekleničeni. Podobno velja skoraj za celotno Slovenijo.

Ste uporabnik obnovljivih virov energije?
Da. Sistem ogrevanja v novi stanovanjski hiši je izdelan tako, da lahko uporabljam drva, sončno energijo in toplotne črpalke. Vse navedene vire tudi uporabljam. Kot osnovni vir pa je bilo med gradnjo predvideno ogrevanje s kurilnim oljem.

Kje najpogosteje preživljate počitnice: v Sloveniji ali na tujem?
Sem ljubitelj sonca in čistega morja. Imam prijatelje na Hvaru in tam najraje preživljam prosti čas, če je le mogoče. Sicer pa sem zagovornik reka »Ljubo doma, kdor ga ima!« in prosti čas preživljam na svojem vrtu in v sadovnjaku.

Ali zbirate deževnico?
Deževnica je eden pomembnejših okoljskih projektov tudi pri meni doma. Imam zbiralnik, velik 12,00 m3, in razvod, tako da najpogosteje uporabljam deževnico.

Kam odlagate biološke odpadke?
V preteklosti sem vse biorazgradljive odpadke ločeno oddal komunalnem podjetju, saj je Vrhnika imela prvo kompostarno v Sloveniji. Odkar pa imam doma kompostno mesto, v celoti sam zbiram odpadke.

Se odločate za uporabo stopnic ali dvigala, če obstajata obe možnosti?
Strogo uporabljam stopnice, kjer je le mogoče. Že tako se zaradi svojega dela premalo gibljem, zato izkoristim vsako priložnost.

Ali za nakupovanje živil uporabite nosilno vrečko za večkratno uporabo?
Že pred več kot tridesetimi kleti me je mama naučila, da je dobro vedno imeti nekje pri sebi kakšno vrečko. In to navado ohranjam še danes.

Ste v zadnjem letu pogostokrat uporabili javni prevoz?
Javnega prevoza skoraj ne uporabljam. Na Vrhniki mestnega prevoza ni, v drugih krajih pa navadno časovna stiska zahteva drugo prevozno sredstvo.

Ste v zadnjem letu potovali z letalom?
V zadnjem letu nisem potoval z letalom.

Katere odpadke ločujete?
Kot je znano, je bila Vrhnika tista občina, ki je orala ledino pri ločevanju odpadkov. Ker je pri nas ločevanje dobro urejeno, je mogoče ločevati vse frakcije: papir, lepenko in karton posebej, steklo, vse vrste umetnih mas, papirno embalažo za pijače, kovine, biološke odpadke, ki jih obdelam sam, nevarne odpadke, kosovne odpadke in druge odpadke – teh pa je zelo malo.