učenke OŠ Fara

učenke OŠ Fara

Vprašujejo učenke OŠ Fara pod mentorstvom ekokoordinatorice Mateje Obrstar.
Na OŠ Fara pridno zbiramo odpadne baterije. Zanima nas, koliko odpadnih baterij se v Sloveniji predela v enem letu? Ali se lahko baterija večkrat predela? Ali so reciklirane baterije manj kakovostne od drugih?

Odgovarja Brigita Šarc iz Agencije Republike Slovenije za okolje:
Odpadne baterije, ki se zbirajo po šolah, sodijo v kategorijo t.i. prenosnih baterij. Uredba o ravnanju z baterijami in akumulatorji ter odpadnimi baterijami in akumulatorji (Uradni list RS, št. 3/10) določa, da je  prenosna baterija ali akumulator baterija, gumbasta celica, baterijski sklop ali akumulator, ki je zapečaten in je ročno prenosljiv. Gumbasta celica pa je majhna, okrogla prenosna baterija ali akumulator, katere premer je večji od njene višine in ki se uporablja za posebne namene, kakor je napajanje slušnih aparatov, ročnih ur, drobne prenosne opreme in varnostno napajanje.
V Sloveniji je bilo v letu 2011 danih na trg 630.222 kg prenosnih baterij in akumulatorjev. Odpadnih prenosnih baterij in akumulatorjev pa je nastalo 165.881 kg. Vse te zbrane odpadne prenosne baterije in akumulatorje se je predelalo izven Slovenije, saj v Sloveniji ni predelovalca teh odpadnih baterij in akumulatorjev. V Sloveniji imamo samo predelovalca avtomobilskih – svinčevih baterij in akumulatorjev. To je podjetje MPI Mežica.