Primer dobre prakse podjetja DEMIT | Majdi Kosi |
 
Po izračunih EURIMA1 stavbe v Evropi porabijo okoli 40 % energije, zato lahko največje prihranke energije dosežemo prek zagotavljanja energetske učinkovitosti stavb. Zunanji zidovi pri neizoliranem objektu predstavljajo približno 35–40 % toplotnih izgub celotnega objekta in imajo zato največji delež izgub med še preostalimi glavnimi segmenti objekta (okna, streha, tla). Znano je tudi, da so stavbe velik porabnik energije in vir emisij, saj v Sloveniji porabijo za svoje delovanje okoli 36 % končne energije in so odgovorne za dobro tretjino izpustov CO2 v okolje.2 Podjetje Demit, slovenski proizvajalec z najdaljši tradicijo, ki zaradi svoje specializiranosti velja za sinonim fasadnih sistemov in fasadnih materialov, je izvedlo primer prenove večstanovanjskega objekta, ki dokazuje učinkovitost toplotne izolacije.
 

FasadaVeč kot 30-% povprečni prihranek
Toplotna prehodnost “U”, ki je merilo za vrednotenje toplotnih izgub pri zunanjem neizoliranem zidu iz opeke debeline 29 cm, znaša 1,5 W/m2K. Če pa ta zid izoliramo s toplotno izolacijo debeline 10 cm, je toplotna prehodnost 0,3 W/m2K. Toplotne izgube preko zunanjih zidov se zmanjšajo za 5-krat, kar pomeni, da se tudi poraba goriva zmanjša.
Primerjalni izračun, ki ga je podjetje Demit iz Laškega izvedlo na primeru prenove večstanovanjskega objekta, dokazuje učinkovitost toplotne izolacije na podlagi primerjave toplotnih izgub in emisij CO2 pred in po izolacijski prenovi stavbe, torej po izvedeni fasadi. Projekt izvedbe se je pričel septembra 2010 in se zaključil novembra istega leta. Cilj projekta je bil povečati energetsko učinkovitost stavbe in posledično znižati stroške za ogrevanje kot tudi hlajenje, obenem pa stanovanjski objekt odeti v prijetno zunanjo podobo.
Primerjava količin porabe plina (v m3) v hladnejših mesecih (oktober–februar) v sezoni 2009/10 brez fasade in v sezoni 2010/11 s fasado Demit na primeru stanovanjske enote v velikosti 53 m2 kaže, da je bil povprečen prihranek pri porabi plina v navedenih mesecih 34,3 %.

40 let tradicije brez vidnejših reklamacij
Kljub pestri konkurenci na slovenskem trgu velja poudariti, da konkurenčna podjetja nimajo lastne proizvodnje vseh komponent fasadnega sistema in ne nudijo vgradnje fasad, medtem ko je družba Demit specializirana izključno za proizvodnjo fasadnih sistemov in sama proizvaja vse potrebne komponente ter v povezavi z vgrajevalci fasad nudi tudi izvedbo fasade. Rezultat dolgoletnih izkušenj in stalnega razvoja je fasada Demit Original. Ta je sestavljena iz šestih komponent, saj se za lepljenje in armiranje uporabljata dva različna materiala. Lepilo Stirofix se uporablja izključno za lepljenje izolacijskih plošč, armirna malta Demit pa se uporablja za izvedbo trajnega in elastičnega armirnega sloja. Dodatna posebnost so konstrukcijsko unikatne fasadne plošče z dilatacijskimi zarezami, ki podaljšujejo življenjsko dobo fasade in njenih zaključnih slojev.
Z namenom, da tudi proizvajalci gradbenih materialov, ki prispevajo k energetski učinkovitosti stavb, aktivno sooblikujejo gospodarsko politiko, zlasti pa prispevajo k doseganju nacionalnih obveznosti Kjotskega protokola, je nastalo Združenje proizvajalcev fasadnih sistemov in toplotnih izolacij (GIZ PFSTI), ki ocenjuje, da bo potrebno obseg energijske obnove obstoječih stavb v EU povečati za najmanj trikrat, da bi vzpostavili pogoje za nizkoogljično družbo.