World Cleanup 2012Društvo Ekologi brez meja začenja veliko okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo. Nedavno so predstavili mrežo Očistimo Slovenijo, ki nastaja v okviru mreže Plan B za Slovenijo (mreža okoljskih organizacij, ki delujejo na državnem nivoju in delovanje katerih je primarno vplivanje na odločevalce na krovni ravni ter spremljati področje okoljevarstva in naravovarstva v celoti).

Njen glavni namen bo dolgoročna krepitev ter optimizacija delovanja in učinkovitosti lokalnih okoljskih organizacij. Mreža je delno financirana iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za javno upravo. Na konferenci je 12 predavateljev predstavilo izzive prenosa trajnostnega razvoja na lokalno raven, prepoznavanje korupcije na lokalni ravni, primere dobre prakse delovanja dveh lokalnih okoljskih organizacij (EkO KaM in Eko krog), regijskih stičišč in mreže Plan B za Slovenijo. Med njimi je bil dr. Franc Lobnik, ki je poudaril pomen vključevanja okoljske zavesti in vzgoje v proces izobraževanja. Dr. Dušan Plut pa je menil, da je izjemen pomen naravnih virov v Sloveniji, kot so les, voda, obnovljivi viri energije in kmetijske površine, saj dajejo pogoje za trajnostni razvoj in samooskrbo. Predstavniki partnerjev projekta Plan B za Slovenijo iz Umanotere, društva Focus in Ekologov brez meja, CIPRE in PIC-a so izpostavili pomen povezovanja nevladnih okoljskih organizacij v mrežo, saj to znatno olajša njihovo delo in je ključno za krepitev glasu civilne družbe, medsebojno strokovno podporo in partnerstva pri najrazličnejših projektih. To so tudi slovenski organizatorji največje prostovoljske akcije v zgodovini človeštva Očistimo svet 2012 (www.letsdoitworld.org), ki se ji bo pridružila tudi Slovenija z Očistimo Slovenijo 2012.

Začela se bo 24. marca 2012 in bo trajala do septembra 2012. Prijava poteka preko spletne strani www.ocistimo.si in je zaradi logistične izvedbe nujna. Trenutno je prijavljenih že okoli 50 tisoč prostovoljcev. Organizacija in priprave na akcijo že potekajo v več kot polovici slovenskih občin. Kot priprave na akcijo od januarja do marca po celi Sloveniji potekajo aktivnosti preko Ekokaravane in drugih dogodkov. Ekokaravana potuje po Sloveniji in prebivalcem Slovenije približuje projekt Očistimo Slovenijo 2012, predstavlja primere dobre prakse na področju ekologije ter na zabaven in interaktiven način ozavešča ljudi o pomembnosti okoljsko odgovornega življenja. Na začetku akcije bodo prostovoljci po Sloveniji iskali in preverjali lokacije divjih odlagališč v digitalnem registru, ki je bil ustvarjen v lanskem projektu Očistimo Slovenijo v enem dnevu! Spomladi se bo s čistilno akcijo s teh divjih odlagališč odstranilo komunalne odpadke. Očistila se bo tudi okolica šol, vrtcev, naselij in sprehajalnih poti. Cilji: povezati 250 tisoč prostovoljcev v skupni okoljski akciji, iz narave odstraniti 10 tisoč ton odpadkov, povezati tisoč organizacij idr. Podobne čistilne akcije bodo v okviru Očistimo svet 2012 v več kot 100 državah iz celega sveta. Status projekta lahko spremljate na spletni strani projekta www.ocistimo.si.