Dijaki OŠ Toneta Okrogarja

Dijaki OŠ Toneta Okrogarja

Vprašujejo učenci 9. b razreda iz Osnovne šole Toneta Okrogarja Zagorje ob Savi pod vodstvom eko-koordinatoric Mojce Gradič in Špele Rink.
V uporabi je vedno več varčnih žarnic, vendar v številnih domovih še vedno svetijo tudi navadne žarnice. Zanima nas, koliko energije bi prihranili, če bi imeli vsi varčne žarnice in LCD televizorje ter koliko energije porabimo sedaj v Sloveniji?

Odgovarja Matjaž Česen, Center za energetsko učinkovitost, Inštitut Jožef Stefan:
Poraba električne energije gospodinjstev je leta 2010 znašala dobrih 3.200 GWh, kar je približno 80 % električne energije, ki jo je v tem letu proizvedla termoelektrarna Šoštanj. Termoelektrarna Šoštanj je največja slovenska elektrarna na premog. V Sloveniji prebivalci živijo v približno 814.000 gospodinjstvih, ki so nastanjena v nekaj manj kot 787.000 stanovanjih. Povprečna poraba električne energije na stanovanje je dobrih 4.000 kWh/leto. V povprečju je v vsakem stanovanju 14 žarnic oz. sijalk. Za izračun porabe električne energije za razsvetljavo potrebujemo podatek o številu različnih žarnic oziroma sijalk na stanovanje in njihovo moč. Leta 2010 so imela stanovanja v povprečju 5 navadnih žarnic, 7 varčnih sijalk ter eno cevasto fluorescentno sijalko in halogensko žarnico. Povprečna moč navadnih žarnic je 60 W, varčnih sijalk 20 W, cevastih fluorescentnih sijalk 36 W in halogenskih žarnic 100 W. Poraba električne energije za razsvetljavo za povprečno slovensko stanovanje tako znaša dobrih 350 kWh. To predstavlja slabih 10 % celotne porabe električne energije na stanovanje. Če bi tudi vse navadne žarnice zamenjali z varčnimi sijalkami, bi se poraba za razsvetljavo v stanovanju zmanjšala na dobrih 230 kWh, torej za 35 % oziroma v Sloveniji za kar 95 GWh. V stanovanjih, kjer še nimamo varčnih sijalk, bi bil prihranek z zamenjavo vsaj še enkrat večji. Še bolj učinkovite so sijalke, ki uporabljajo LED tehnologijo in se že uveljavljajo na trgu.
Pri LCD televizorjih je zadeva bolj zapletena. LCD televizorji namreč ne porabijo manj energije od navadnih. Če bi bili televizorji enako veliki, bi bila poraba energije primerljiva. Ker pa so LCD televizorji občutno večji, je tudi poraba energije pri njih večja. Tipično velik navaden oz. katodni televizor z diagonalo 74 cm v eni uri gledanja porabi 115 Wh energije, enako velik LCD televizor pa 126 Wh energije. Danes se najpogosteje kupujejo LCD televizorji z diagonalo zaslona 81 cm, ki v eni uri gledanja porabijo 145 Wh, torej 25 % več od navadne televizije. Bolj varčne od LCD televizorjev so LED LCD televizije, ki porabijo med 20 in 30 % manj energije, nekateri proizvajalci pa že ponujajo izrazito bolj varčne LED LCD televizije z urno porabo le okrog 50 Wh. Če navadno televizijo zamenjamo s precej večjo LCD televizijo, torej ne prihranimo električne energije, razen če izberemo novo varčno LED LCD televizijo.