Reciklaža odpadnih sveč |
 
Poleg Interseroha dela na trgu odpadnih nagrobnih sveč tudi Prons, ki vključuje nekoliko manj zavezancev, a je bil njihov načrt prav tako potrjen pred poldrugim letom. Zdaj čakajo na odgovor Agencije RS za okolje in prostor za potrditev novega načrta, ker so uredili predelavo v Avstriji, kakor navaja Marjan Gulič, direktor Pronsa. Med drugim je omenil, da bo drugi center za predelavo v Ljutomeru.
 
Marjan Gulič

Marjan Gulič

Kako učinkovita je shema Prons?
Shema Prons, d. o. o., od ustanovitve dalje, ko je bil potrjen njen Načrt ravnanja z ONS z ustrezno odločbo Ministrstva za okolje in prostor – Arso (28. 4. 2010), deluje v skladu z Uredbo o ravnanju z ONS. V shemo Prons, d. o. o., je trenutno vključeno 43 zavezancev. Število zavezancev se je glede na konec leta 2010 zmanjšalo za štiri, ker so nekateri manjši zavezanci prenehali s svojo dejavnostjo. Ti zavezanci so v prvem polletju 2011 dali na trg RS 1.035.256 kg nagrobnih sveč oziroma v letu 2010 3.156.948 kg nagrobnih sveč.

Ali predelavo za Prons izvaja EKO P.U.T. na Hrvaškem? Bo za tri predelovalne centre v Sloveniji (Plastkom, Navodnik – Celje in Prons) dovolj odpadnih sveč?
Trenutno EKO P.U.T. na Hrvaškem ne izvaja predelave za Prons. Prons ima od meseca septembra 2010 na ARSO vložen nov načrt ravnanja z ONS, kjer je dodana predelava ONS v Avstriji. Načrt je bil dopolnjen maja 2011, čakamo še, da ga bo potrdil ARSO. Partner v Avstriji ima vsa potrebna dovoljenja za predelavo in je eden največjih predelovalcev v tem delu Evrope. Predelava v Sloveniji bo v Ljutomeru. Predelave ne postavlja Prons, ampak drugi investitorji. Investicija bo zaključena v prvem kvartalu 2012. Poleg ONS se bo predelovala tudi druga plastika. Trije predelovalni centri po mojem mnenju ne bodo imeli dovolj ONS. Trenutno ima vsa ustrezna dovoljenja samo Plastkom, Navodnik iz Celja jih po nam znanih podatkih še nima.

Kaj kažejo izkušnje pri zbiranju sveč?
Uredba o ravnanju z ONS je v glavnem zaživela. Upravljalci pokopališč so pokopališča ustrezno opremili z zabojniki za zbiranje ONS, brez večjih težav pa poteka tudi zbiranje ONS pri izvajalcih javnih služb s strani pooblaščenega zbiralca Saubermacher Slovenija, d. o. o.

Kako ravnajo zavezanci, izpolnjujejo obveznosti?
Zavezanci v skladu s pogodbo, ki jo imajo sklenjeno s Prons, d. o. o., v pogodbenih rokih prijavljajo količine, ki jih dajejo na trg RS, ter svoje obveznosti, ki izvirajo iz svečarine do Prons, d. o. o., z večjimi oziroma manjšimi težavami izpolnjujejo v pogodbenih rokih.

Če so manjše težave, želite izboljšave.
Da. Želimo, da bi imel Inšpektorat RS za okolje in prostor večji nadzor in kontrolo svečarjev v RS glede količin, ki jih dajejo na slovenski trg. Inšpektorat je v skladu z Uredbo zadolžen za njeno izvajanje oziroma nadzor zavezancev s strani odgovornih v obeh shemah, saj opažamo kar nekaj »sive« ekonomije na tem področju.

Zakaj so odpadne nagrobne sveče ekološki izziv Sloveniji?
Ker smo v Sloveniji v samem evropskem vrhu glede potrošnje NS na prebivalca in damo na trg RS nekaj manj kot 7.000 ton nagrobnih sveč. Odpadne nagrobne sveče so pred sprejetjem Uredbe končale kot komunalni odpadek na odlagališčih, sedaj pa se ustrezno zbere in predela nekaj manj kot 2.500 ton ONS in se njihove sestavine lahko ponovno uporabijo v proizvodnji NS.

Kako je z ekološko ozaveščenostjo?
Je na relativno visoki stopnji, saj obiskovalci pokopališč v relativno visokem odstotku odlagajo NS v ustrezne kontejnerje, ne glede na relativno »mladost« Uredbe. V manjšem deležu se v kontejnerjih poleg NS pojavljajo tudi drugi odpadki, ki tja ne sodijo, vendar se ekološka ozaveščenost obiskovalcev pokopališč izboljšuje.

Kateri zavezanci so najmočnejši?
Ilkos, d. o. o., Ilirija, d. d., Svečarstvo Miran Šeško, s. p., Hinco Lendava, d. o. o., Svečarstvo Prezelj, s. p., in Merali, d. o. o.

Katere občine v vzhodni Sloveniji so med najbolj pridnimi pri zbiranju?
Zbiranje se izvaja v vseh občinah in jih ne morem ločiti na bolj ali manj pridne. Največje količine pa se zberejo v Mariboru, Celju, na Ptuju in v Murski Soboti, kar je glede na velikost omenjenih občin tudi logično in samo po sebi umevno.