Nov Evropski standard | mag. Vanesa Čanji |
 
Pred vrati je nov evropski standard, ki opredeljuje označevanje zabojnikov in drugih oblik zbiranja odpadkov. Pobuda za tak standard je več kot očitna velika neenotnost tega področja tako na ravni držav članic kot celotne EU, kar vnaša nemalo zmede v že tako zahtevno področje ozaveščanja prebivalcev za ločeno zbiranje odpadkov. Kaj naj bi ta standard pomenil v praksi, pojasnjuje Giovanni Bragadina iz Italije, ki predseduje tehničnemu komiteju organizacije CEN.
 
Giovanni Bragadina

Giovanni Bragadina

Zakaj je potrebno standardizirati označevanje zabojnikov za odpadke?
Praksa kaže, da so rešitve označevanja zabojnikov ali drugih oblik zbiranja odpadkov med posameznimi komunalnimi podjetji že v eni državi zelo velike, v EU pa je zmeda še toliko večja. Po dveh letih razprav in analiz smo v okviru tehničnega komiteja organizacije CEN (Commission European of Normalization) pripravili predlog standarda. Torej gre za standard in ne za zakonodajno obvezo. Pričakujemo, da bo v kratkem, morda že letos, 31 držav, torej ne le Evropska unija, ampak tudi nekatere druge, sprejelo standard “Waste visual elements” – vizualni elementi s področja odpadkov. Vizualni elementi ne vključujejo le barve zabojnikov, ampak tudi druge vizualne elemente: logo, besedna sporočila, oblike panela kontejnerja, QR-kode idr. Od potrditve standarda naprej se bo začela postopna prilagoditev infrastrukture za ločeno zbiranje odpadkov povsod po Evropi.

Kateri je primarni cilj standarda?
Cilj standardizacije je pridobiti čim višji odstotek čim čistejših ločeno zbranih frakcij. Čeprav že nekaj časa ločujemo odpadke, je velik problem, da te frakcije niso popolnoma čiste. Če bo po novem rumeni kontejner namenjen plastiki in če vsi evropski prebivalci rumeno barvo kontejnerja nedvoumno povežemo s plastiko, bo sčasoma najbrž v tem kontejnerju res samo plastika.

Kakšen napredek pričakujete?
Okoljsko ozaveščeni prebivalci že sedaj ločujejo odpadke. Seveda se tu in tam pri kakšnem odpadku zmotijo, a v glavnem odlagajo pravilno, saj so k temu motivirani. Vsi ljudje pa niso taki. Zato smo prepričani, da je potrebno prebivalce vzgajati. Najbolj učinkovita je po našem mnenju vzgoja otrok v šolah. Ti po eni strani vplivajo na pravilno ravnanje svojih staršev, po drugi strani pa vzgajamo generacijo, ki bo okoljsko ozaveščena, ko bo odrasla. Torej je to tek na dolge proge.

Bodo po vašem mnenju komunalna podjetja delovala v skladu s standardom?
Prepričan sem, da bodo. Seveda ne od danes do jutri. Ekonomsko nesprejemljivo bi bilo, da bi nemudoma zamenjala obstoječo infrastrukturo z novo, ki bi bila usklajena s standardom. Bodo pa standard upoštevala pri novih naročilih. Zakaj lahko to trdim? Zato, ker pričakujemo precej nižje stroške izdelovanja kontejnerjev, saj bodo le-ti standardizirani, kar pomeni, da jih lahko proizvajalci tržijo širše, ne le lokalnim odjemalcem. Doslej so proizvajalci izdelovale relativne majhne količine, saj so čakali naročila kontejnerjev s specifičnimi barvami in še s kakšnimi drugimi posebnostmi. Takšne omejene in raznolike količine izdelave so veliko dražje kot večje serije standardiziranih kontejnerjev. Če so proizvajalci kontejnerjev želeli biti hitro odzivni, so morali imeti specifične kontejnerje na zalogi, kar je zelo drago. Torej bodo komunalna podjetja na daljši rok precej prihranila. Seveda pa ne smemo zanemariti dejstva, da bodo po novem komunalna podjetja uspešneje ozaveščala prebivalce k pravilnemu ravnanju z odpadki, saj bodo informacije povsod enake.

Barve zabojnikov za zbiranje odpadkov (predlog standarda)