naravi-prijazna-cistilna-naprava

Naravi prijazna čistilna naprava

Osnovna šola IG je ena izmed ekošol v Sloveniji. Na začetku šolskega leta 2010/2011 smo se somišljeniki odločili, da se bomo srečevali in izmenjavali mnenja, kaj storiti za ohranitev čistih voda, ki jih je v Sloveniji trenutno še nekaj, ter za izboljšanje onesnaženih voda, ki jih je že preveč. Sam že dolgo razmišljam in delujem v smeri ohranjanja naravnega okolja. Skrbim, da odpadke doma in v šoli recikliramo. Doma imamo tudi biološko čistilno napravo za odplake. V preteklem šolskem letu smo se zato seznanjali s procesi čiščenja voda (čiščenje odplak, čiščenje vode za pripravo pitne vode) in o tem, kako se vode (samo)očistijo v naravi.
V šolskem letu 2010/2011 smo se skupaj z učiteljico mentorico Ido Zgonc odločili za sodelovanje na natečaju Postani donavski umetnik 2011. Namen je bil predvsem dvigovanje zavesti o pomenu čiste vode in ohranjanju naravnega okolja. V okviru natečaja sem izdelal Naravi prijazno čistilno napravo in dobil 1. nagrado.

Naravi prijazna čistilna naprava

streha

Konstrukcija strehe permakulturne Hobbit hiše

Konstrukcija Naravi prijazne čistilne naprave se zgleduje po konstrukciji strehe permakulturne Hobbit hiše (recipročna streha).
Vsi elementi čistilne naprave so povezani s šibami. Čeprav je sestavljena iz ravnih palic, oblikuje spiralo, ki je ena od osnovnih življenjskih oblik v naravi. V zgornjem delu so za podlago filtra iz kamenja nameščeni drevesni listi ali vejice iglavcev, odvisno od letnega časa. Filter sestavljajo različne plasti kamenja, od finih zrnc do velikih kamnov na vrhu. Če imamo možnost, lahko v eno plast filtra dodamo tudi oglje. V spodnji del čistilne naprave lahko postavimo posodo ali kozarec za zajemanje vode.
Rdeče ozadje na sliki predstavlja nasprotje naravi, današnji hitri razvoj in poudarja zeleno barvo listov, ki je prevladujoča barva v kreativnem obdobju leta (pomlad, poletje). Zaradi zastarelih in umazanih tehnologij ter nepravilnega odnosa ljudi do narave se mora voda za pitje čistiti že v velikem delu sveta. Tam, kjer moramo vodo čistiti, storimo to na naravi prijazen način!

Avtor: Miha PERUŠ, 9. b OŠ IG pri Ljubljani
Mentorica: Ida ZGONC