Pooblaščenka za varstvo okolja | Barbara Černe |
 
Zeleno je modro. Slogan, ki ga že dolgo poznamo. Od kod? Da. Iz Belinke Belles. Belinka Belles je vodilna slovenska proizvajalka premazov za zaščito in dekoracijo lesa, od leta 2007 članica Skupine Helios. »V več kot štirih desetletjih, odkar podjetje obstaja, smo uspeli razviti lastno tehnologijo in postaviti trdna merila kakovosti. Naši premazi za zaščito in dekoracijo lesa sledijo svetovnim usmeritvam pri oblikovanju in arhitekturi ter tako omogočajo višjo raven kulture bivanja,« pravi vodja sistema kakovosti v podjetju in pooblaščenka za okolje, Marta Podobnik.
 
Marta Podobnik

Marta Podobnik

Z zmanjševanjem vsebnosti organskih topil in uporabo najsodobnejših biocidov podjetje zmanjšuje negativne posledice tovrstnih premazov za zdravje in okolje, s čimer izraža skrb za svoje kupce. Svojo ekološko ozaveščenost pa že desetletja izraža tudi z geslom Zeleno je modro.

Slogan je znan, a vendar, čemu dajete prednost pri odpravljanju negativnih okoljskih vplivov?
Preventivi. Stalnih večjih vplivov na okolje nismo evidentirali, pri rednih pregledih pa smo pozorni na morebitne negativne scenarije, ki jih s stalnimi aktivnostmi, v okviru načrta ravnanja z okoljem, želimo preprečiti. Največji finančni zalogaj v zadnjih letih je bila zagotovo ureditev podzemnih rezervoarjev.

Ali ste težko dobili okoljevarstveno dovoljenje, saj praviloma velja, da kemična industrija močno obremenjuje okolje.
Zahteva po okoljevarstvenem dovoljenju je pravno nastala z Zakonom o varstvu okolja (ZVO) leta 2004. Podjetje Belinka Belles je v jeziku tega zakona »naprava za proizvodnjo premaznih sredstev in sredstev za zaščito lesa«. Imamo okoljevarstveno dovoljenje za emisije hlapnih organskih snovi v zrak in okoljevarstveno dovoljenje glede emisij v vode. Obe dovoljenji smo pridobili v letu 2007. Podjetje po ZVO ne sodi med naprave, ki bi lahko povzročile onesnaževanje večjega obsega, zato je bilo pridobivanje dovoljenja manj zahtevno. Predvsem smo primerjali vhode in izhode, znova evidentirali izpuste ter opravili meritve. Politika našega podjetja je bila vedno zelo jasna. V programu smo želeli imeti obvladljivo število kakovostnih izdelkov in pregledno proizvodnjo, ki ne bi obremenjevala okolja. Dovoljenje vedno pomeni potrditev, da nekaj smeš in znaš uporabljati oziroma upravljati in moraš to tudi v vsakem trenutku dokazati. Dejansko gre za upravljanje z okoljskimi viri, s katerimi ravnamo odgovorno. Zavezani smo k izvedbi monitoringov vode in zraka.

Ali je slovenska zakonodaja dovolj fleksibilna oziroma preveč/premalo ohlapna pri postavljanju kriterijev za kemijsko branžo?
Slovenska kemijska zakonodaja ni več unikum v evropskem prostoru. V relativno kratkem času smo sprejeli skoraj vso zakonodajo EU, kar velja za večino gospodarskih dejavnosti. Načeloma je to popolnoma sprejemljivo, saj smo želeli stopiti v korak z naprednejšimi državami. Problem je bolj v miselnosti, ki se ne more spremeniti tako hitro kot paragraf na papirju. Ocenjujemo, da so bili skoki iz ene prakse v drugo preveč sunkoviti, zaradi česar nacionalna zakonodaja ni sledila direktivam s podzakonskimi predpisi. Postopno sprejemanje novih zahtev bi bilo učinkovitejše, manj stresno, finančno sprejemljivejše, cilji pa bolj kakovostno izpolnjeni. Ker se vsi zaposleni v industriji popoldne spremenimo v državljane, ki hočejo čisto okolje, je logično, da je potrebno veliko izobraževanja in spodbujanja odgovornega ravnanja. V tem smislu bi kot družba lahko naredili več.

Kje so na primer vidni učinki sprejetja zakonodaje EU?
Cilj evropske direktive VOC (Volatile Organic Compounds – hlapne organske spojine – HOS) je, da se v premazih zniža vsebnost organskih topil. Za razred lazur, kamor sodita Belinkina nosilna izdelka Belton in Beltop, je ta meja 400 gramov na liter premaza. Proizvajalci so se zakonodajnim zahtevam prilagodili na dva načina. En način je, da se izdelkom na osnovi organskih topil doda delež vode, drug način pa je manjšanje deleža organskih topil na račun povečanja suhe snovi (smole) v premazih. Kakovostne smole so tiste, ki imajo v premazih ključno vlogo pri zagotavljanju zaščite pred vremenskimi vplivi, zato ta način pomeni še boljšo zaščito za les. V Belinki smo zakonodaji zadostili tako, da smo povečali vsebnost smole v lazurah.

Zeleno poslovanje? Kaj ste sanirali in kdaj?
Naše poslovanje temelji na skrbnem planiranju. Zasledujemo trende in zakonodajne spremembe, da bi proizvedli tisto, kar trg dejansko potrebuje. Zelo pazimo na zaloge surovin in gotovih izdelkov, kar pomeni, da imamo minimalne količine različnih odpadkov, poraba virov je bolj odgovorna in optimalna. Od večjih projektov bi izpostavila obnovo skladišča vnetljivih tekočin v letih 2009 in 2010. Skladišče smo prilagodili tako, da v celoti izpolnjuje moderne zahteve za nepremične rezervoarje. S tem smo zagotovili predvsem nadzor nivoja medplaščne tekočine in preprečili razlitja.

Z vašo proizvodnjo najbolj vplivate na vodo in zrak.
Da. Proizvodne postopke smo prilagodili tako, da od pranj onesnaženo vodo zbiramo in oddamo preko pooblaščenih podjetij za odpadke, ostalo vodo, večinoma gre za tehnološko hladilno vodo, pa odvajamo preko komunalnih voda. Ker so na naših trgih še vedno najbolj zaželeni premazi na osnovi topil, imamo izpuste hlapnih organskih spojin. Skrbno pazimo, da so sistemi čim bolj zaprti in izpusti minimalni.

Letos so odpadki najbolj vroča okoljska tema.
Odpadki predstavljajo velik strošek, zato smo jih že pred leti začeli ločevati. Količina ločeno zbranih frakcij je odvisna od prodaje oziroma proizvodnje in je že nekaj let stabilna. Zmanjševanje količine odpadkov začenjamo že v fazi formuliranja izdelkov, zato premišljeno uvajamo nove surovine. Pred uvedbo surovine pregledamo njene nevarnosti in vplive na okolje. Odpadkov iz naslova nesreč, razlitij ali neustrezne proizvodnje je zelo malo. Področje, ki se mu bomo v prihodnje še intenzivneje posvetili, pa je zmanjšanje izpustov v zrak.

Kako pa v podjetju ravnate z energijo?
Naši glavni energenti so voda, elektrika in para. Pri elektriki smo pozorni na konično porabo, zato delo usklajujemo in načrtujemo tako, da ne prebijamo konice. Zaradi namenskega varčevanja smo za ogrevanje vgradili parni izmenjevalnik. Za ohlajanje proizvodnega obrata v vročih mesecih pa smo dodatno uredili kroženje tehnološke hladilne vode. Zunanja svetlobna telesa smo prilagodili zakonodaji, v notranjih prostorih pa namestili varčnejša svetila, ki imajo ob enaki moči večjo svetilnost.

Kje še vidite možnosti za okoljsko rast?
Belinka je zeleno podjetje. S svojo ponudbo in delovanjem skrbimo za čim manjše obremenjevanje naravnega okolja. Čeprav je večina premazov še vedno na osnovi organskih topil, so namenjeni lesu, ki je naraven material, in podaljševanju njegove življenjske dobe. Tako je potreba po sečnji lesa manjša. Trgu smo že pred leti ponudili vodne premaze glede na namen uporabe – za zunaj ali znotraj. Lesu dajejo sodoben estetski videz in so hkrati enako učinkoviti kot tradicionalni premazi na osnovi organskih topil. Po vodnih premazih posega mlajša generacija uporabnikov z novimi oblikovnimi in estetskimi potrebami, ki so hkrati tudi bolj osveščeni o pomenu varovanja naravnega okolja in tudi svojega zdravja. Kljub Belinkini dolgoletni tradiciji ponudbe vodnih izdelkov pa je dejstvo, da se tehtnica še ni prevesila v korist naprednih izdelkov na vodni osnovi. Tudi naše sestrsko podjetje, Belinka Perkemija, ki se sicer ukvarja s proizvodnjo in trženjem industrijskih surovin, ponuja zelene izdelke, na primer sredstvo za čiščenje odpadnih voda.

Kakšni so strateški cilji podjetja za prihodnje obdobje?
V Sloveniji s svojimi izdelki dosegamo skoraj 50-odstotni delež, iz leta v leto pa povečujemo tudi izvoz v druge države. Naši najpomembnejši izvozni trgi so Rusija, Ukrajina, Slovaška, Madžarska, Hrvaška in drugi trgi nekdanje Jugoslavije. Strateški cilj na naših tradicionalnih trgih Slovenije in držav nekdanje Jugoslavije je obdržati tržno pozicijo, ki smo si jo priborili v preteklih letih, na novejših trgih srednje in vzhodne Evrope pa želimo povečati naše tržne deleže.
Odkar je Belinka del Skupine Helios, so naši strateški cilji del globalnih ciljev Skupine. Vloga Belinke v njej je biti specialist na področju premazov za les v najvišjem kakovostnem in cenovnem razredu. Za dosego tega cilja izvajamo različne projekte, katerih cilj je razvoj novih inovativnih izdelkov. K spremembam in stalni aktivnosti nas ves čas silijo omejitve kemijske zakonodaje, kar se odraža pri sestavi premazov. Omejitve skušamo upoštevati kreativno, in sicer tako, da bi bila posledica zakonodajnih določil razvoj novega, naprednejšega izdelka. Zagotovo podobno razmišlja in dela naša konkurenca, predvsem v EU imamo velike koncerne s podobnimi področji. Glede na to, da dobro poznamo potrebe naših znanih kupcev, se konkurence ne bojimo. Spodbujamo kreativnost, tudi z nagrajevanjem koristnih predlogov in tehničnih izboljšav, ki vplivajo na še večjo zavzetost in posledično boljše rezultate.

Kakšen status ima v vašem podjetju pooblaščenka za okolje?
Naloge pooblaščenke za okolje so samo del delovnega mesta, ki smo ga v podjetju poimenovali vodja sistema kakovosti. Že ime priča o tem, da je okoljski vidik našega poslovanja v Belinki razumljen kot del osnovne kakovosti in je tako tudi voden. Okoljski sistem ISO 14001 in kakovostni sistem ISO 9001 se v Belinki tesno prepletata in se ob tem povezujeta na področju inovacij, tehničnih izboljšav in koristnih predlogov. Funkcija vodje sistema kakovosti ima pooblastilo direktorja, kar pomeni, da je vodstvo sproti seznanjeno s spremembami ter potrebnimi aktivnostmi, ki se sicer vodijo v sklopu letnega in srednjeročnega plana.