Informacijsko in izobraževalno središče | Vlado Podgoršek |
 
Posavsko območje z občinami Krško, Brežice Sevnica, Radeče, Kostanjevica na Krki in Bistrica ob Sotli postaja največja slovenska energetska regija. Ob proizvodnih objektih, kot so NEK (Nuklearna elektrarna Krško), Termoelektrarna Brestanica ter spodnjesavske elektrarne Vrhovo, Boštanj in Blanca ter HE Krško v izgradnji in par načrtovanih HE Brežice in HE Mokrice, imajo tu svoj sedež tudi pomembna podjetja s področja energetike. Za gradnjo verige spodnjesavskih elektrarn skrbi družba HESS s sedežem v Brežicah, v Krškem pa ima poleg Sklada za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK sedež tudi družba GEN energija.
 
Tomaž Žagar

Tomaž Žagar

Med posavskimi proizvodnimi objekti samo NEK letno zagotavlja tržišču 5.500 GWh nizkoogljične električne energije ali 40 odstotkov vse proizvedene elektrike v Sloveniji – polovico tega po meddržavni pogodbi oddaja Hrvaški. Vsako leto pa je večji tudi del proizvedene električne energije iz HE na spodnji Savi.
Posebno mesto v posavskem prostoru ima GEN energija kot krovna družba v skupini s skupno 951 zaposlenimi. V petih povezanih družbah in šestih proizvodnih objektih skrbijo za proizvodnjo in trženje električne energije, v lastnem nadzornem centru pa GEN zagotavlja optimalno in kakovostno proizvodnjo električne energije v vseh svojih elektrarnah. Direktor GEN energije Martin Novšak je ob nedavni otvoritvi novih poslovnih prostorov v Vrbini pri Krškem povedal, da si družba prizadeva za trajnostno in odgovorno energetsko prihodnost, zato sodi med njihove strateške razvojne projekte tudi izgradnja drugega bloka jedrske elektrarne. Med ključnimi razvojnimi aktivnostmi, tako Martin Novšak, je bila zato tudi izgradnja njihovega Informacijskega središča s centrom za obiskovalce, poimenovanim Svet energije.

Po prvi taki interaktivni postavitvi razstave o energiji v tem delu Evrope nas je vodil dr. Tomaž Žagar, vodja službe za dovoljenja in analize v GEN energiji. Ogled prostorov in zanimivih eksponatov v dveh etažah sodobne poslovne zgradbe navdušuje. Kako ste v GEN energiji zasnovali multimedijski center, ki omogoča pravcato potovanje v svet energije in energetike?
Svet energije namenjamo izobraževanju in širjenju znanja o pomenu energetike in energije za življenje ljudi, družbe in gospodarstva. Obiskovalci lahko z vsemi čutili, ne le z ogledom in prebiranjem, tudi z otipom ali občutenjem izkusijo, kaj je energija, kaj je električna energija. Sama postavitev v dveh etažah obsega 550 kvadratnih metrov površin, kjer lahko obiskovalci s pomočjo interaktivnih vsebin, maket, multimedijskih postavitev, tematskih dogodivščin in raznovrstnih gradiv celovito odkrivajo svet energije, elektrike in z njo povezanih tem. Razstava je nastala v GEN energiji, od same ideje do izvedbe blizu enega milijona evrov vrednega projekta je preteklo vsega slabo leto. Pri tem smo sodelovali s specializiranim nemškim podjetjem Hüttinger, seveda pa je bila ideja naša, z našim nadzorom projektiranja in našimi vsebinskimi dodatki. Eksponatov je v pritličju 30, v kleti pa 19, in približno četrtina je originalnih naših tudi povsem konceptualno s sodelovanjem različnih domačih služb, nekaj idej smo pobrali s sorodnih razstav o energiji in naravoslovju. Pri nastanku smo sodelovali tudi z Izobraževalnim centrom za jedrsko energijo v Ljubljani, kjer je razstava bolj specializirana na jedrsko energijo in sevanje, sam jedrski del naše razstave je seveda pokrivala NEK Krško, bili pa smo v stiku tudi s Hišo eksperimentov za promoviranje naravoslovja in tehnologije najmlajšim obiskovalcem. Tako je nastala razstava, ki ne govori zgolj o elektriki, marveč širše, o energiji, o vseh virih električne energije. Posebej s sporočanjem o pomenu trajnostnega, vzdržnostnega načina proizvodnje električne energije v prihodnosti, za ohranjanje narave in vzdržnosten razvoj družbe in gospodarstva.

Koncept je tak, da obiskovalce Sveta energije vodi pot med eksponati objektov za proizvodnjo električne energije, vrstijo se različne animacije, na ogled je delujoč model hidroelektrarne in vetrne elektrarne ter maketa krške nuklearke, jedrskega reaktorja in jedrskega goriva, ponazorjeno je ravnanje z jedrskimi odpadki in na dveh napravah prikaz ionizirajočega sevanja. V kletnih prostorih je eksperimentarij, nekakšna učilnica za poskuse. Kaj pravijo obiskovalci?
Prostori so odprti za javnost vsak dan razen ob ponedeljkih. Odprti smo tudi prvo soboto v mesecu, vstopnine ni. Prve izkušnje so zelo dobre, saj imamo 10 – 20 obiskovalcev na dan in med počitnicami je njihova struktura zelo mešana; prihajajo družine z otroki in vsi, starejši in mlajši, uživajo. Starejši spoznavajo nekaj novega, otroci vidijo, česar doslej še niso in bolj eksperimentirajo, upravljajo z napravami, ko je treba kaj premakniti, črpati, pritisniti, odrasli berejo, spoznavajo nove podatke. Posebej živahno je seveda v spodnjih prostorih, kjer je mogoče eksperimentirati s pojavi na področju magnetizma, proizvodnje električne energije, energije vetra, sonca ali jedrskega razpada. Na voljo je še opremljena učilnica, primerna za tehnične šolske dneve s predavanji. Jeseni, ko bo spet pouk in pričakujemo skupinske obiske, bo za bolj zahtevne ali strokovne skupine na voljo še bolj poglobljeno tehnično vodenje. Za to bodo poskrbeli naši strokovnjaki, saj bodo lahko ponudili odgovore na bolj zahtevna vprašanja. Vzpostavili pa smo seveda tudi stike z vodstvom Fakultete za energetiko iz Krškega.

Kaj želite doseči in kako boste Svet energije razvijali?
Med našimi cilji ostaja širitev zavedanja o pomenu energetike in naravoslovja v družbi, povečevanje števila obiskovalcev in glede na njihove odzive bomo izboljševali predstavitve. Promocijo Sveta energije smo sicer izvajali že od pomladi po šolah, informirali smo okoliške ustanove in nato ravnatelje ter učitelje naravoslovja in fizike dolenjskih in belokranjskih šol in naš dolgoročnejši cilj je Svet energije predstaviti vsem slovenskim šolam. Za bližnji cilj smo si zadali še eno nalogo, namreč izdajo obširnejše publikacije o naši razstavi, publikacijo pa bodo obiskovalci lahko odnesli domov. Še naprej si bomo prizadevali za osveščanje splošne javnosti o energetski prihodnosti in za približevanje tehnologije različnim skupinam. Posebej želimo spodbuditi interes mladih za naravoslovje, znanost in tehniko, kajti menimo, da temu dajejo po šolah premalo poudarka. Skratka, vsem zainteresiranim bomo podajali celovite in strokovno utemeljene informacije o pomenu energije v vsakdanjem življenju, načinih pridobivanja električne energije ter gospodarskih, družbenih in okoljskih vidikih proizvodnje elektrike.

 

—————————-

Svet energije je unikaten center v Sloveniji, nekaj posebnega pa je tudi v širšem evropskem prostoru. Njegova značilnost je, da je programsko zasnovan širše, kajti namenjen je energetiki, elektrotehniki in področjem, ki se med sabo prepletajo. Specifičen je tudi eksperimentarij, saj je, za razliko denimo od Hiše eksperimentov, namenjen zgolj energetskim poizkusom. Seveda obstaja možnost, da se, v sodelovanju s šolami, v njem izvajajo tudi eksperimenti z drugih področij, povezanih z energijo in elektriko. Teme, predstavljene v Svetu energije, sovpadajo z učnimi načrti osnovnih in srednjih šol.

—————————-