Cero Gorenjska |
 
Mestna občina Kranj je izstopila iz konzorcija za vzpostavitev enotnega sistema za ravnanje s komunalnimi odpadki in za izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki. Gorenjska se je tako znašla med tistimi regijami, kjer bo prišlo do sprememb glede na predviden državni načrt izgradnje infrastrukturnih okoljskih objektov. Zapletov na Gorenjskem že doslej ni bilo malo. Konzorcij Cero so ustanovili leta 1996, od leta 2007 ga je MO Kranj celo vodila. V konzorciju je sodelovalo 23 občin. Zdaj, ko je konzorcij pred razpustitvijo, pa se bodo morale zainteresirane občine odločiti za nov pristop. Nekatere gorenjske občine so že pobegnile v drugo odpadkarsko regijo.
 

Mestna občina Kranj, ki ji sicer očitajo, da je šlo pri izstopu za politično odločitev, utemeljuje odpoved regijskemu dogovoru z zakonsko možnostjo, da si občina na trgu poišče najugodnejšega izvajalca javne gospodarske službe. Poleg tega pa s podatki dokazuje uspešno ločeno zbiranje odpadkov na izvoru nastanka, v gospodinjstvih. V enem letu se je količina mešanih odpadkov prepolovila. Zato v Kranju menijo, da gradnja velikih objektov za obdelavo odpadkov ni ekonomsko utemeljena. Po njihovem bo regionalnih centrov za obdelavo odpadkov v Sloveniji dovolj. Mestna občina Kranj je pooblastila Komunalo Kranj, da bo podaljšala obstoječo pogodbo o prevzemu, obdelavi in odstranjevanju odpadkov s sedanjim pogodbenikom, lahko tudi do leta 2012. Razmišljajo tudi, da bi dolgoročno rešili problem obdelave odpadkov in odstranjevanja komunalnih odpadkov s podelitvijo koncesije. Sedanja odločitev Kranja pomeni še, da ne bo prišlo do gradnje sortirnice v industrijski coni Exoterm pri Polici. Dveh sortirnic Gorenjska tako ne bo imela, eno pa, in sicer na Mali Mežakli. Koncesijo za gradnjo je jeseniška občina podelila podjetjem Gorenje Surovina, Publicus in Iskra vzdrževanje. Zgrajena naj bi bila še letos, ureditev tretje faze odlagališča in ureditev odlagalnega polja nad starim odlagališčem pa naj bi končali v letu 2013. Na Mali Mežakli bodo letno obdelali v sortirnici okrog 40.000 ton odpadkov.

V gorenjski regiji bodo nastale med občinami nove povezave. Cero bo zagotovo manjši. Jesenice bodo prevzele odgovornost za vodenje projekta, časa pa ni veliko.

Bojan Dejak

Bojan Dejak

Bojan Dejak z Direktorata za evropske zadeve in investicije na Ministrstvu za okolje in prostor meni, da za Gorenjsko ni nejasnosti. V starem in novem operativnem programu je bil za Gorenjsko načrtovan en regionalni center za ravnanje z odpadki. Občine vedo, kaj morajo storiti za učinkovito ravnanje s komunalnimi odpadki. Na Jesenicah bodo zgradili sortirnico in odlagališče z javno-zasebnim partnerstvom, Kranj pa bo moral problem reševati skladno z zakonodajnimi okviri. Ali se bo povezal z ljubljanskim centrom za ravnanje z odpadki ali s kom drugim, se bo odločil sam. Zmogljivosti bodo. Racionalizacija pri gradnji centrov za ravnanje z odpadki je v Sloveniji nujna in država ne bo sofinancirala objektov na Gorenjskem, kar občine tudi vedo.

Bojan Homan

Bojan Homan

Bojan Homan, Mestna občina Kranj:
Kranjski mestni svetniki so 11. maja 2011 na seji potrdili izstop Mestne občine Kranj iz konzorcija Cero. Tak predlog se je izoblikoval na podlagi podatkov, ki potrjujejo, da je projekt ločenega zbiranja odpadkov zelo uspešen. S tem se je precej zmanjšala količina mešanih odpadkov, ki bi jih bilo potrebno obdelati. Po mnenju naše uprave so vlaganja v gradnjo velikih objektov za obdelavo odpadkov ekonomsko neupravičena. Izstop Kranja iz Cera za Gorenjsko ne pomeni nič posebnega. Gorenjska gre lahko naprej brez Kranja. O nadaljnjem sodelovanju v konzorciju Cero bodo zagotovo razmislile tudi ostale občine, MOK pa rešuje zadevo samostojno. Pogodba bo dosedanjemu koncesionarju kmalu potekla, v pripravi pa je nova pogodba za obdobje petih, šestih let. Vse je odvisno, kako se bodo lastniki oziroma župani sosednjih občin odločili nadaljevati. Cilj je, da bi bili odpadki za gospodinjstva, za občanke in občane kranjske občine cenejši.

Pričakujejo delež države

Tomaž Tom Mencinger

Tomaž Tom Mencinger

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, tudi poslanec DZ, pravi, da jih po odločitvi mestnega sveta kranjske občine o izstopu iz konzorcija CERO Gorenjska čaka še sklepni pogovor z doslej vodilno občino v konzorciju, to je MO Kranj. Po tem delovnem srečanju bo znano, katere gorenjske občine bodo sodelovale v novem, manjšem konzorciju, ki ga je pripravljena voditi jeseniška občina. Kot kaže, se jih bo povezalo do petnajst, in sicer iz UE Jesenice, UE Radovljica in nekatere iz UE Škofja Loka. Naša projekta, odlagališče in sortirnico, izvajamo, poudarja župan. Partnerji so znani. S termično obdelavo odpadkov ne bo težav, ker že imamo eno sežigalnico v Celju, dve pa sta v načrtu za gradnjo v Ljubljani in Mariboru. Z mehansko-biološko obdelavo odpadkov pa vemo, kako je. Vsi si bomo morali prizadevati za več ločenega zbiranja odpadkov. Kar zadeva sofinanciranje okoljske infrastrukture na Gorenjskem, pa bomo vztrajali pri participaciji države. Pričakujemo 10 milijonov evrov, saj je bil CERO Gorenjska v vseh načrtih in gre zdaj le za manjši obseg naložb.