Obraz |
Čiščenje predvsem z metalurškimi delci hudo onesnažene industrijske vode v jeseniškem Acroniju in tehnološke vode v celjski Cinkarni. Razžvepljevanje dimnih plinov v družbi Metalurgija-plastika inženiring v Mežici. Zagotavljanje kakovostne pitne vode s pomočjo membranske naprave v novi vodarni na Frankolovem. Izdelava lužilne kadi in sušilne linije v proizvodnji nerjaveče pločevine v Acroniju. Čiščenje odpadnih voda v rudniku in termoelektrarni Ugljevik v Republiki srbski v BiH. To je le nekaj velikih okoljskih in energetskih naložbenih projektov, pri katerih je z načrtovanjem tehnoloških rešitev in skrbnim nadziranjem postopkov pri njihovi izvedbi že sodelovalo inovacijsko naravnano inženirsko podjetje Esotech iz Velenja.

Družba, ki je v večinski lasti notranjih lastnikov, je v zametkih nastala pred več kot pol stoletja kot remontna delavnica velenjskega rudnika. Sredi devetdesetih let se je uspela ohraniti kot razvojno obetaven del njenega predhodnika, podjetja za izdelavo elektro in strojne opreme ESO. Zdaj ima okoli 200 zaposlenih, od tega je polovica z višjo in visoko strokovno izobrazbo, med njimi je tudi doktor znanosti. Med vidnejšimi strokovnjaki v družbi je Iztok Hrastel, po izobrazbi diplomirani inženir strojništva in magister s področja menedžmenta tehnologij in inovacij z mednarodnim certifikatom projektnega menedžerja, ki v Esotechu kot direktor vodi divizijo ekologije. Po rodu in kraju bivanja Velenjčan je 50-letni Iztok Hrastel v Esotechu in pred njim v ESO skupaj zaposlen že 25 let in glede na ambiciozen cilj družbe – postati eno najbolj prepoznavnih podjetij za razvoj in uvajanje ekoloških in energetskih projektov na trgih jugovzhodne Evrope – mu delovnih izzivov, kot sam pravi, tudi v prihodnjih letih ne bo zmanjkalo.

»Kot inženir, tehnolog in menedžer sem vedno znova postavljen pred velike projektne izzive, ki jih spremljajo tudi različna tveganja. Vedno znova moram spoznavati določena strokovna področja in zato usvajati nova znanja, pojavljajo se novi trgi in novi kupci naših storitev. Vse to me pri delu zelo motivira, zato sem v Esotechu tudi zaposlen tako dolgo,« pojasnjuje svojo četrt stoletja dolgo karierno pot v Esotechu Iztok Hrastel. Kot inženirja ga zanimajo predvsem procesi in tehnologije, kar pa terja nenehno izpopolnjevanje znanja na različnih področjih, od kemije in fizike do biologije in sociologije, da lahko načrtovani procesi in izbrane tehnologije tudi pripeljejo do najboljših rešitev in rezultatov. Pri vodenju področja ekologije pa se mu zdi najpomembnejša prava izbira in organizacijski ustroj takšnega strokovnega tima ljudi, ki je po znanju in veščinah sposoben uresničiti načrtovani projekt.

»Sam veliko dam na zaupanje, ki mora po mojem trdnem prepričanju prevladovati v odnosih med sodelavci in tudi med poslovnimi partnerji. V Esotechu pomagamo krepiti to zaupanje na veliko načinov. Tudi tako, da z družinskimi in drugimi srečanji, športnimi dogodki in različnimi prireditvami gradimo trdnejše vezi med sodelavci. Trdim, da smo dober kolektiv, ki zna kljub osebnim razlikam posameznikov prepoznati skupne interese in cilje in je visoko motiviran, da jih v okviru organiziranih timov ter z velikim zaupanjem do sodelavcev tudi izpelje.«

Poslovni izidi podjetja kažejo, da je način, po katerem Esotech pridobiva nove posle in kupce, uspešen. Že nekaj zadnjih let, tudi najbolj kriznih, letno ustvarja okoli 20 milijonov evrov prihodkov, med njimi desetino na tujih trgih. Za letošnje leto ima podpisanih pogodb že za okoli 60 odstotkov načrtovane realizacije, za ostala dela pa še potekajo dogovori z domačimi in tujimi partnerji. Slednjih je v poslih vse več, zato že letos pričakujejo, da bodo 20 odstotkov svojih prihodkov ustvarili na tujih trgih.

»Naših konkurentov je veliko in zavedamo se, da sta znanje in od njega odvisne najboljše tehnološke rešitve ter sprejemljiva cena dva naša največja aduta pri pridobivanju poslov. Da v znanje ogromno vlagamo, dosti pove podatek, da znaša dodana vrednost na našega zaposlenega nekaj manj kot 50 tisoč evrov.«
Pravi kapital velenjskega Esotecha so torej predvsem ljudje in njihovo znanje, poudarja Iztok Hrastel. Vse, kar podjetje dela, je namreč podrejeno točno določenemu kupcu in rešitvi natančno opredeljenega problema, povezanega s čiščenjem pitne ali industrijske vode, s čiščenjem prahu ali kemijskih spojin v zraku, naravi prijaznem odlaganju odpadkov ter reševanju perečih energetskih problemov. Da kupcu lahko vse to v Esotechu zagotovijo, morajo zasnovati tehnološko rešitev, ki bo dolgoročno prispevala k ekološki ali energetski učinkovitosti naročnika in jo bo mogoče ustrezno vpeti v obstoječo proizvodnjo. To pa pomeni povezavo snovanja posameznih tehnoloških rešitev, njihovega izvajanja in nadzorovanja postopkov pri njihovi implementaciji z dodatnimi znanji in izobraževanjem ter z novimi, povsem inovativnimi pristopi.

»Ker se zavedamo pomena znanja, se v Esotechu nenehno izobražuje vsaj dvajset ljudi, dvajset imamo tudi štipendistov, ki jih potem, ko jih zaposlimo, dodatno usposabljamo. Naša znanja so seveda omejena, zato tesno sodelujemo tudi z različnimi instituti in razvojno-raziskovalnimi ustanovami. Skupaj z Institutom Jožef Stefan in Kemijskim institutom smo, denimo, pred leti razvili tehnologijo za razžvepljevanje dimnih plinov, ki smo jo že implementirali v več projektih. Z Institutom Jožef Stefan smo razvili tudi demonstracijsko napravo za tehnično procesiranje odpadkov, ki je obenem naš razvojni laboratorij. Uspešni smo bili tudi na razpisu slovenske tehnološke agencije TIA, kjer v izbranem projektu iščemo tehnološke rešitve za Mežico in kjer povezujemo znanje z različnimi institucijami, v to povezovanje pa vključujemo tudi mlade raziskovalce. Obetamo si, da bomo z državnim denarjem prišli do novih tehnologij in z njimi tudi referenc, ki nam bodo pomagale pri prodoru na tujih trgih.«