Fit media je na novinarski konferenci kot založnik predstavila dve okoljski publikaciji: učbenik Varstvo okolja, ki ga je napisala dr. Jana Sterže, in strokovni zbornik Odpadki v Sloveniji. Oba projekta sta del celovitega programa Fit medie s področja okolja, in sicer pod blagovno znamko Zelena Slovenija. Učbenik Varstvo okolja je strokovni svet RS za poklicno in strokovno izobraževanje potrdil konec novembra, namenjen pa je modulu Varstvo okolja v programu Okoljevarstveni tehnik. Za program Okoljevarstveni tehnik je Fit media poleti izdala že učbenik okoljevarstvena zakonodaja.

Učbenik Varstvo okolja na 178 straneh recikliranega bio razgradljivega ekopapirja v 16 poglavjih interdisciplinarno obravnava izobraževalne vsebine za stopnjo srednješolskega izobraževanja. Zato je učbenik zanimiv tudi za programe naravovarstvenikov in za študente na več študijskih programih s področja okolja. Učbenik Varstvo okolja je namreč prvi v Sloveniji s tega področja in zapolnjuje veliko vrzel v slovenskem izobraževalnem sistemu. Avtorica dr. Jana Sterže je upoštevala celotno vsebino izobraževalnega modula za programe okoljevarstveni tehnik.

Posebna vrednost učbenika Varstvo okolja je njegova didaktičnost in metodičnost. Dijakom oziroma študentom nalaga raziskovalne naloge in jih vabi h kritičnemu opazovanju, kaj se dogaja v okolju. Prav tako jih usmerja k praktični uporabi znanj in ne ostaja le na ravni teorije. Fit media je učbenik Varstvo okolja izdala v sodelovanju s Centrom RS za poklicno in strokovno izobraževanje, izšel je v nakladi 800 izvodov in v zbirki Zelena Slovenija.

Fit media načrtuje v prihodnjem letu izdajo treh učbenikov: Gospodarjenje z odpadnimi vodami, Okoljevarstvene tehnologije in Materiali in okolje, vse za program okoljevarstveni tehnik.

Naslov druge okoljske publikacije, gre za strokovni zbornik z 21 prispevki, pa je Odpadki v Sloveniji. Na 250 straneh zbornik celovito razčlenjuje v tem trenutku največji okoljski problem Slovenije. Izid knjige je še posebej aktualen, ker je pred dnevi potekel rok, ko naj bi članice EU v nacionalne pravne rede prenesle zahteve nove okvirne Direktive o odpadkih. Direktiva zahteva spremembe v okoljski politiki pri ravnanju z odpadki in uvaja petstopenjsko hierarhijo ravnanja z odpadki. Pri tem je poudarjeno načelo, da je najboljši odpadek, ki ga ni.

Fit media je zbornik, ki je izšel v knjižni zbirki Zelena Slovenija, izdala v sodelovanju z regijskimi centri za ravnanje z odpadki Celje, Ljubljana, Novo mesto in Puconci. V isti zbirki je Fit media doslej izdala dve publikaciji, in sicer IPPC v Slovenji in OVE v Sloveniji. Prihodnje leto pa načrtuje izid strokovnega zbornika Vode v Sloveniji.

Več informacij