Reciklaža športnih copat | Majdi Kosi |
Če se sprašujete, kam z odsluženimi športnimi copati, se vam bo morda zdela zanimiva ideja, da lahko s svojo obutvijo prispevate k novemu športnemu igrišču. Izrabljeni pari športnih copat so lahko odlična surovina za recikliranje. Usodo odsluženih športnih copat je v svoje roke vzelo podjetje Nike, ki jih že od leta 1990 zbira in pošilja v reciklažo.

Podjetje je ustanovilo program za recikliranje izrabljenih superg »Reuse-a-Shoe«. Proizvod reciklaže je surovina znamke Nike Grind (črni gumasti granulat) – surovina, ki jo uporabijo za izdelavo nove obutve in športnih površin. Prevleke za talne površine vsebujejo 92 odstotkov recikliranih gum in podplatov športnih copat. Tako so do danes reciklirali že več kot 24 milijonov parov športne obutve.
Tudi v Sloveniji imamo odličen primer prakse recikliranja odpadnih gum in športne obutve. Mednarodno podjetje Playtop, ki ima svoje zastopstvo tudi v Sloveniji, uporablja navedeno surovino znamke Nike Grid, iz katere izdeluje varnostne podlage za otroška igrišča in parke. Globalno partnerstvo podjetja s proizvajalcem športne opreme Nike je bilo ključno za uporabo recikliranih športnih copat kot surovine za igralne podlage. Odločilno je bilo leto 2005, ko je Playtop postal eden od prvih mednarodnih partnerjev podjetja Nike v programu »Reuse-A-Shoe« za reciklažo stare športne obutve in športnih copat. Granulirano gumo s podplatov, imenovano Nike Grind, je mogoče vključiti v vrhnjo plast površin Playtop v razmerju do 20 odstotkov. Poleg koristi za okolje in nižjih stroškov ponuja reciklirani granulat privlačen pegast videz. Vsak kvadratni meter talne prevleke, ki jo izdelajo, vsebuje približno dvajset parov športne obutve in eno gumo tovornega gospodarskega vozila. Denar, ki ga Nike dobi v zameno za surovino Nike Grid, prejme od partnerjev, kot je Playtop, gre za športne naprave in otroška igrišča v državah v razvoju v okviru programa »Let Me Play«. Ena od prvih prevlek, ki jih je Playtop položil z mešanico Nike Grind, je bila za nogometni klub Manchester United, ki je med drugim tudi eden od partnerjev podjetja Nike za zbiranje stare športne obutve.
Osnovna plast podlage je narejena tudi iz recikliranih gum tovornih gospodarskih vozil. Sestrsko podjetje Charles Lawrence International letno reciklira več kot 350.000 gum tovornjakov in iz njih izdeluje granule iz gume, ki sestavljajo blažilno plast.
Mateja Pavšer, direktorica prodaje v podjetju Ravago, ki deluje kot zastopnik podjetja Playtop v Sloveniji, dodaja, da pri nas podlag iz recikliranih športnih copat še nismo vgradili. Glavni razlog je črna barva osnovnega materiala, ki mu primešamo granule iz copat. V toplejših mesecih se utegne podlaga na osončenih površinah precej segreti. Kljub vsemu pa je ideja o taki uporabi granul iz gum in športnih copat z okoljskega vidika zanimiva, saj preprečuje, da bi izdelki končali na že prenapolnjenih odlagališčih odpadkov, poleg tega so take podlage zelo kakovostne in ustrezajo varnostnemu standardu SIST EN 1177, ki predpisuje podlage pod igrali na otroških igriščih.

Nobeni športni copati na odlagališče

Podlaga iz recikliranih športnih copat in gum tovornih vozil je zelo priljubljena tudi za pešpoti v klubih za golf (zaradi dobre prepustnosti vode, dušenja hrupa in elastičnosti), za podlago na otroških igriščih (za zaščito otrok pred poškodbami ob padcih), za podlago okoli nogometnih stadionov (zaradi vodoprepustnosti in elastičnosti), pogosto pa se podlaga uporablja v športnih dvoranah, na zunanjih košarkarskih in rokometnih igriščih, obdaja plavalne bazene in je opora otrokom pri učenju varnega kolesarjenja.
Če želite sodelovati v globalnem trajnostnem programu, svojo staro športno obutev katere koli blagovne znamke shranite in jo predajte kateremu najbližjih reciklažnih centrov Nike. Najbližji slovenskim zbirateljem so v Nemčiji. Najbolje ohranjeno obutev nato podjetje Nike pošlje državam v razvoju, in sicer za mladino, ki si nove obutve ne bi mogla privoščiti, zelo izrabljeno obutev pa v podjetju razrežejo, zmeljejo in dobijo surovino za športne in igralne površine.