Inovacije za okolje | Avtor |
Na slovenskih grobovih je letos začela svetiti sončna nagrobna sveča. Poleg parafinskih, ki jih še vedno prižigamo največ (25 do 30 milijonov povprečno v enem letu) in električnih ali baterijskih (teh je letno okrog 2 milijona), bo v letošnjem novembru na pokopališčih zagorelo tudi okrog 50 tisoč sončnih, a to je šele začetek.

Sončna sveča se je na grobove podala kot večna sveča. Parafinskih sicer od tam ne bo izpodrinila, nadomestila pa bo električne, ocenjujejo proizvajalci. Sončno svečo je patentiral naš inovator Jože Jurša, njegov patent pa je odkupilo podjetje Sveča iz Pobrežja blizu Vidma pri Ptuju. Dvajset let to družinsko podjetje že izdeluje parafinske nagrobne sveče in je prvotno množično ustanavljanje svečarskih delavnic na začetku zadnjega desetletja v prejšnjem stoletju preživelo in se vseskozi širilo in razvijalo. Ustanovila sta ga Ivanka in Stanko Peter kar na domači kmetiji. Svečarstvo je doslej izpodrinilo kmečko dvorišče in hleve in na njihovem mestu stojijo velik proizvodni obrat, veliko skladišče in trgovina.

Dovolj prostora, izkušenj in dovolj delovnih ljudi imamo, da lahko izdelavo parafinskih sveč nadgradimo še s sončnimi; lahko jih naredimo, kolikor jih bo trg sploh hotel, pravi Stanko Peter, ki skrbi za proizvodnjo. Žena Ivanka je direktorica, tajnica, računovodkinja in še kaj, sin Igor Peter z diplomo iz ekonomije pa je zadolžen za komercialo. Sončna ali zelena ali večna sveča je narejena iz umetnih materialov, ki zagotavljajo barvno stabilnost in kljubujejo ultravijoličnim žarkom. Ohišje je po odsluženju osnovne naloge mogoče reciklirati. Bistveni del novega izdelka je pokrov. V njem je fotovoltaična celica, ki sončno energijo zbira in jo v baterijah spreminja v električno, z njo pa napaja led diodo, ki utripa in v nekoliko prosojnem ohišju ustvarja vtis migotanja plamenčka sveče. Ohišje izdelujejo doma, pokrovčke pa uvažajo s Kitajske. Vložene baterije za polnjenje so že ob nakupu polne čez polovico, tako da sveča začne svetiti takoj, ko jo vklopimo. Po dveh do petih letih pa tudi baterije omagajo (pri električnih ali baterijskih svečah je štiri vložene baterije treba zamenjati štirikrat v enem letu) in jih je mogoče nadomestiti z novimi, saj proizvajalci zagotavljajo, da fotocelica in ohišje vzdržita tudi dve desetletji.

Večna sveča je pri nas zaščitena s svojimi sedmimi detajli vred. Razmišljajo tudi o patentni zaščiti v sosednjih državah. Prav tako so si zagotovili predkupno pravico za mogoče nove svečarske patente pri istem inovatorju in izumitelju. Igor Peter ocenjuje, da priprava novega izdelka za proizvodnjo in začetno osvajanje trga traja vsaj dve leti. Letos so v Sveči načrtovali petdeset in več tisoč prodanih sončnih sveč. Zdaj kaže, da bodo plan zagotovo izpolnili, v naslednjih letih pa ga nameravajo zviševati. Sončna sveča je z ekološkega vidika veliko boljša od električne ali baterijske. Rastoča ekološka zavest ljudi, uporaba čiste in brezplačne sončne energije in nenazadnje tudi občutek, da na grobu pokojnika vedno gori sveča v njegov spomin, so velike prednosti za fotovoltaično večno svečo. Zdaj je zanjo v trgovini treba odšteti med 15 in 20 evri in tudi raziskava tržišča, ki jo je opravilo podjetje Sveča, je pokazala, da je to za tak izdelek sprejemljiva cena.

Ker nova sveča dolgo traja, se bo zmanjšala tudi količina odpadkov z grobov. Če bo Sveči uspelo, da bo na vsakem od okrog 330 tisoč slovenskih grobov gorela po ena fotovoltaična večna sveča, ima dela za nekaj let. Ker pa v podjetju načrtujejo še nove oblike in morda še kakšen nov ekološki izdelek te vrste, se mu bo zelena ekološka usmeritev v proizvodnji obrestovala.