Uredba o
okoljski dajatvi
| Nevenka – Mateja Udovč, MOP |
Vlada Republike Slovenije je v začetku septembra sprejela Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih (v nadaljevanju: uredba).

Uredba uveljavlja dve pomembni novosti: prva je, da bodo občine zbrano okoljsko dajatev kot prihodek občine prejemale v odvisnosti od razmerja med zbranimi in odloženimi odpadki, druga novost pa je, da izvajanje in nadzor nad izvajanjem prevzema Carinska uprava Republike Slovenije.

Okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih se plačuje zaradi onesnaženja okolja, ki nastane z odlaganjem odpadkov na odlagališča. Osnova za obračun okoljske dajatve je kilogram odloženih odpadkov na odlagališču. Posamezne vrste odloženih odpadkov se vrednotijo različno: kilogram odloženih inertnih odpadkov pomeni eno enoto obremenitve okolja, kilogram odloženih nenevarnih odpadkov pet enot obremenitve okolja, kilogram odloženih nevarnih odpadkov pa deset enot obremenitve okolja. Znesek za enoto obremenitve okolja se z novo uredbo ne spreminja in znaša 0,0022 evra. Vlada lahko spreminja znesek za enoto obremenitve s sklepom.

Uredba deli odlagališča na tista, ki so infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja, in tista, ki niso infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja.

Upravljavec odlagališča, ki je infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja, je zavezanec za mesečno obračunavanje okoljske dajatve. Mesečni obračun za pretekli mesec predloži carinski upravi in plača obračunano okoljsko dajatev do zadnjega dne v mesecu.

Če se na odlagališčih, ki so infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja, odlagajo odpadki, je zbrana okoljska dajatev prihodek proračunov občin. Posamezna občina bo prejela del zbrane okoljske dajatve, ki bo odvisen od razmerja med zbranimi in odloženimi komunalnimi odpadki, kar bo spodbuda za čim manjše odlaganje zbranih komunalnih odpadkov. Čim manj odpadkov se odloži v posamezni občini, večji delež okoljske dajatve bo občini pripadal.

Za izračunavanje deleža okoljske dajatve, ki pripada posamezni občini in se izračuna na podlagi podatkov o količini zbranih in odloženih komunalnih odpadkov v posameznem koledarskem letu po posameznih občinah, je zadolženo Ministrstvo za okolje in prostor.

Izračun bo potekal na naslednji način:

.
.

pri čemer je:

TX%– delež okoljske dajatve v %, ki pripada posamezni občini,

Qzi– količina zbranih komunalnih odpadkov  v posamezni občini i,

Qz– količina zbranih komunalnih odpadkov v vseh občinah,

Qoi– količina odloženih komunalnih odpadkov iz posamezne občine i,

Qo– količina odloženih komunalnih odpadkov iz vseh občin.

Nov izračun stimulira ločeno zbiranje frakcij komunalnih odpadkov in tiste izvajalce javnih služb, ki manj odpadkov odložijo na odlagališčih. Za primerjavo naj navedemo, da bi (ob predpostavki enakih zbranih in odloženih količin v Republiki Sloveniji in enakih deležev občin) po novem izračunu večja mestna občina, ki je zbrala približno 35.000 ton komunalnih odpadkov in jih 95% odložila na odlagališču, z izračunom po tej uredbi  prejela kar približno 33% okoljske dajatve manj, kot v preteklem letu. Druga manjša občina, ki pa je od zbranih 6.144 ton odložila le približno 51%, pa bo prejela skoraj trikrat več okoljske dajatve kot v preteklem letu.

Upravljavec odlagališča, ki ni infrastruktura, namenjena izvajanju obvezne občinske gospodarske javne službe varstva okolja, je plačnik okoljske dajatve in za zavezance mesečno obračunava okoljsko dajatev. Mesečni obračun za pretekli mesec predloži Carinski upravi in plača obračunano okoljsko dajatev do zadnjega dne v mesecu. V tem primeru je okoljska dajatev prihodek državnega proračuna.

Nadzor nad izvajanjem uredbe opravlja carinska uprava. Kadar se dejavnost, za katero je treba plačevati okoljsko dajatev, začne, spremeni, prekine ali preneha, je treba o tem obvestiti carinsko upravo.

Z dnem uveljavitve uredbe, razen za dokončanje postopkov odmere okoljske dajatve za leto 2009, za določitev višine in obračunavanje okoljske dajatve iz 15., 16., 17. in 18. člena in za morebitno določitev novega krajevno pristojnega zavezanca, če odlagališče, ki je javna infrastruktura, preneha obratovati do konca leta 2010, preneha veljati istoimenska prej veljavna uredba (Uredba o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov).