Dr. Dušan Plut, Filozofska fakulteta: “Akcija za najbolj zeleno občino v Sloveniji je zelo v redu in sila potrebna.”

Mag. Bernarda Podlipnik, Ministrstvo za okolje in prostor: “Občina predstavlja temelj demokratičnega odločanja v vsaki državi. Iz dneva v dan se izkazuje, da je najpomembnejši del našega bivanja zdravo in prijetno okolje. Kaj lahko naredi uspešno občinsko vodstvo za naše okolje? Mnogo ali največ, če ima dovolj znanja, če ima pošten odnos do okolja in svojih občanov, če dela transparentno in zakonito. Za lokalno skupnost je pomembno tudi to, da svoje občane ustrezno informira in obvešča o vseh pravicah in dolžnostih, ki zadevajo okolje. Danes žal opažamo, da je temeljno okoljsko vedenje zelo slabo, zato je vsako ozaveščanje in izobraževanje korak k izboljšanju stanja.”

Anton Štihec, župan Mestne občine Murska Sobota: “Tudi v Mestni občini Murska Sobota smo pristopili k prijavi na natečaj za Najbolj zeleno občino. V Mestni občini Murska Sobota si namreč že več let prizadevamo za izboljšanje stanja okolja in dvig kakovosti bivanja našim občanom, in sicer s celostnim pristopom k okoljskemu načrtovanju, varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. S sprejetjem strateških in programskih dokumentov na področju varovanja okolja, trajnostne mobilnosti in energetike smo si zadali visoke cilje, ki jih z realizacijo posameznih projektov tudi uresničujemo. V zadnjih letih smo največ naporov in sredstev vložili v urejanje celotne komunalne infrastrukture (na področju vodooskrbe, odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda), v urejeno ravnanje z odpadki, spodbujanje učinkovite rabe energije (izvajamo projekt varčnega sistema javne razsvetljave), uporabo obnovljivih virov energije (geotermija) in uvedbo trajnostnih oblik prevoza, kot je uvedba brezplačnega mestnega avtobusa za občane Mestne občine Murska Sobota. Spodbujamo pa tudi kolesarjenje z izgradnjo kolesarskih poti po mestu in do vseh primestnih naselij, urejamo sprehajalne poti ter skrbimo za okoljsko osveščanje občanov.
Pravkar izvajamo tudi projekt SI HU: 3 parki, s katerim želimo ohraniti in revitalizirati enega najlepših parkov v evropskem prostoru ter z revitalizacijo in širjenjem zelenih površin po celotni občini še bolj dvigniti kakovost življenja v občini.”

Alojz Muhič, župan Mestne občine Novo mesto: “V Mestni občini Novo mesto si prizadevamo slediti najsodobnejšim trendom glede celostnega trajnostnega razvoja v prostoru.

Posebno pozornost smo pri pripravi OPN v letih od 2007 do 2009 namenili načrtovanju usklajenih namenskih rab prostora (predvsem z načrtovanjem gospodarskih površin v zadostni oddaljenosti od stanovanj) in ohranjanju zelenih klinov, ki tradicionalno potekajo po dolini Krke in prečno nanjo iz mestnega kmetijskega in gozdnega zaledja vse do mestnega jedra.

S tem je zagotovljeno, da ima skladno s paradigmo trajnostnega razvoja v prostoru in težnjami po povečanju kakovosti bivanja večina mestnega prebivalstva peš dostop do mestnih zelenih površin – od obvodnega prostora ob reki Krki in pritokih do mestnih gozdičev in do rekreacijskih površin. V zvezi z izboljšano dostopnostjo za pešce in kolesarje bo med nadaljnjimi ukrepi dograditev omrežja kolesarskih in peš povezav.”

Toni Dragar, župan Občine Domžale: “Skrb za zeleno občino je trajen in pomemben del prizadevanj vodstva občine Domžale in vseh občanov ter občank. Z njo začenjamo že v vrtcih in šolah, ki so vsi ekološko naravnani, nadaljujemo v društvih ter številnih okoljevarstvenih projektih. Posebej vidna je ta skrb pri ločenem zbiranju odpadkov, pri odpravi črnih odlagališč, 90-odstotni pokritosti občine s kanalizacijo, pri načrtovanju novih zelenih površin: parkov, športnih parkov, skrbi za čiste vode, posebej Kamniške Bistrice, ki postaja zelena rekreativna os regije. Vesel sem, da lahko zapišem, da je skrb za okolje v občini Domžale način življenja, ki ga bomo spodbujali tudi v prihodnje.”

To je nekaj mnenj o natečaju
Kaj lahko stori lokalna skupnost kot eden izmed najpomembnejših akterjev pri varovanju in ohranjanju okolja, da bo Slovenija ostala zelena in bo njen razvoj upošteval, da trajnostne prihodnosti ni brez sedanjega odgovornejšega odnosa do okolja? Tudi kakovost življenja bo bledela, narava pa že tako vrača udarce. Slovenija vse bolj sliši zelene pozive okolja in se vprašuje o svoji okoljski civiliziranosti in kulturi. O družbeni odgovornosti do dobrine, ki ni dana enkrat za vedno. Profit pred odgovornostjo do okolja? Profit pred človekom?
Zelenih odločitev in spodbudnih primerov dobre prakse v lokalnih skupnostih je vse več. Kako, koliko je sploh zelena Slovenija na lokalni ravni? Natečaj Najbolj zelena občina v Sloveniji, ki ga je konec julija v okviru projekta Zelena Slovenija in pod to blagovno znamko razpisala Fit media, kajpak ne bo v celoti odgovoril na to vprašanje. Toda zagotovo bo omogočil zanimiv informativni pregled, kako se izvajajo nekateri normativni dokumenti, kaj mora lokalna skupnost postoriti pri prostorskem načrtovanju, pri odpadkih, pri obnovljivih virih energije, glede energetskih konceptov in podobno.  Vsaka lokalna skupnost bo z odgovori na razmeroma preprost vprašalnik lahko predstavila okoljska prizadevanja. Afirmativno poslanstvo natečaja bo pomagalo odkrivati primere zgledne zelene prakse na področjih, ki jih zahteva zakonodaja, pa tudi na tistih, kjer lokalne skupnosti vidijo priložnost za dodane okoljske vrednosti in so do bivalnega okolja nadpovprečno prijazne.

Podatki o “zeleni” dejavnosti občin se bodo zbirali na podlagi anketnih vprašalnikov. Zbrane podatke bo ocenila strokovna žirija, v kateri so dr. Dušan Plut, Filozofska fakulteta, mag. Bernarda Podlipnik, MOP, predstavnika Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije ter Jože Volfand, glavni urednik revije EOL – Embalaža&Okolje&Logistika. Podelitev laskavega naziva Najbolj zelena občina bo na slavnostnem dogodku septembra 2010, zmagovalne občine pa bodo dobile posebno priznanje. Odgovore občin bo žirija presojala ločeno za mestne in nemestne občine, pri čemer so nemestne razvrščene na občine, ki imajo nad 5.000 prebivalcev, in občine, ki imajo 5.000 ali manj prebivalcev. Več o projektu, vključno z anketnim vprašalnikom, lahko preberete na www.zelenaslovenija.si.

Prvi odmevi v občinah, ki so že izpolnile anketne vprašalnike, kažejo, da bo natečaj Najbolj zelena občina res lahko nov korak k bolj zeleni Sloveniji. In to je to.