Podjetja in okolje | Mag. Tanja Ljubič Mlakar, univ. dipl. kem. |
V Sloveniji emisije snovi v zrak v primeru cementarn določajo trije zakonski akti: Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Ur. l. RS, št. 31/07, 70/08, 61/09) – podaja splošne zahteve za vse emisijske vire, Uredba o emisiji snovi v zrak iz naprav za proizvodnjo cementa (Ur. l. RS, št. 34/07) – uporablja se jo v primeru uporabe konvencionalnih goriv ter Uredba o emisiji snovi v zrak iz sežigalnic odpadkov in pri sosežigu odpadkov (Ur. l. RS, št. 50/01, 56/02, 84/02) – uporablja se jo v primeru uporabe alternativnih goriv. Kako smo upoštevali zakonodajo v Salonitu Anhovo pri enem izmed najbolj občutljivih področij – pri emisijah snovi v zrak?

 

Merilno mesto Vrsta meritve
Anhovo prašne usedline
Rodež prašne usedline, PM10 (občasno)
Morsko prah PM10, prašne usedline
Krstenica prašne usedline
Cementarna Skale prah PM10
Gorenje Polje prah PM10, prašne usedline
Močila 2 prašne usedline

Za Salonit Anhovo je zelo pomembno izvajanje Uredbe o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja (Ur. l. RS, št. 31/07), ki je bila posodobljena v zadnjih letih (Ur. l. RS, št. 70/08, 61/09). Ta uredba definira mejne vrednosti emisij snovi v zrak in definira obseg obratovalnega monitoringa teh emisij. V letu 2008 je bila preko te Uredbe uvedena novost, da je potrebno v primeru emisij v zrak, ki presegajo tako imenovane mejne masne pretoke, ocenjevati tudi celokupno in dodatno obremenitev zunanjega zraka, kar dejansko pomeni ocenjevanje kakovosti zunanjega zraka, ki je sicer regulirano s posebno zakonodajo. Cementarna Salonit Anhovo je v skladu z novimi zahtevami zapadla pod ocenjevanje kakovosti zunanjega zraka za naslednje parametre: prašni delci PM10 (delci manjši od 10 μm), dušikovi oksidi (NOx) in benzen.

Za naprave, ki so zavezane Uredbi, je potrebno pridobiti okoljevarstveno dovoljenje do konca leta 2011. Za tiste naprave, ki so zavezanke IPPC, predstavlja to del dovoljenja IPPC. Pridobivanje okoljevarstvenega dovoljenja za emisije snovi v zrak poteka v več fazah, Saloni Anhovo IPPC dovoljenje ima.

Uredba o žveplovem dioksidu, dušikovih oksidih, delcih in svincu v zunanjem zraku (Ur. l. RS, št. 52/02) predpisuje za delce PM10 naslednje mejne vrednosti:

Časovni interval merjenja Mejna koncentracija µg/m3
24 ur 50
1 leto 40

Tabela: Mejne koncentracije za suspendirane delce. Opomba: Dnevna mejna vrednost je lahko v koledarskem letu presežena 35-krat.

Obratovalni monitoring in spremljanje kakovosti zunanjega zraka

V okviru rednega obratovalnega monitoringa zraka se je v cementarni Salonita Anhovo že tudi v okviru predhodne zakonodaje na področju emisij izvajalo naslednje meritve, ki jih je izvajal zunanji pooblaščeni izvajalec obratovalnega monitoringa:

  • trajne meritve emisij na dimniku peči: CO, NOx, SO2, TOC, prah, O2, T, pretok,
  • občasne meritve okrog 30 parametrov na dimniku peči,
  • občasne meritve prahu na izpustih (čez 40 izpustov) iz vrečastih filtrov (vsake 3 leta),
  • občasne meritve na izpustu iz mlina premoga (vsake 3 leta).

V skladu z zahtevami nove Uredbe je Salonit Anhovo na ARSO najprej oddal predlog območja vrednotenja z določitvijo merilnih mest, nato pa tudi predlog programa ocenjevanja obremenitve zunanjega zraka, ki sta bila oba potrjena. Obenem se je zastavilo vse potrebno za izvajanje meritev v okolju ter izvedbo modeliranja razpršitve emisij v okolje.

V Salonitu Anhovo je bilo novosti glede ocenjevanja obremenitve zunanjega zraka lažje ugoditi, ker je imel na prostovoljni bazi ob zavedanju, da je to področje zelo pomembno tudi za okoliško prebivalstvo, že predhodno postavljeno imisijsko merilno mrežo. Imisijske meritve so se izvajale že dve desetletji z namenom spremljanja onesnaženosti okolice Salonita Anhovo. Vsa leta se je v sodelovanju s Kemijskim inštitutom spremljalo prašne lebdeče delce (24-urne koncentracije prahu v zraku) ter prašne usedline, v usedlinah tudi nekatere značilne kovine: Zn, Pb, Ni, Cr, V, Cd, Tl. To je omogočalo ocenjevanje celokupne obremenjenosti zraka v okolici podjetja zaradi vplivov proizvodnih dejavnosti in drugih lokalnih vplivov (npr. iz transporta in drugih virov prahu). V letu 2006 je bila izvedena posodobitev merilne mreže imisij za spremljanje onesnaženosti zraka v okolici podjetja. Nabavljene so bile tri sodobne merilne naprave Tecora Skypost PM/HV za spremljanje frakcije delcev PM10, ki so nadomestile obstoječe. V letu 2006 je bila izvedena primerjalna kampanja z različnimi merilniki, ki jo je organizirala Agencija RS za okolje, v začetku leta 2008 pa se je Salonit Anhovo z najbolj reprezentančnima merilnima mestoma Morsko in Gorenje Polje vključil v mesečno in letno poročanje nacionalne merilne mreže Agencije RS za okolje kot dopolnilna merilna mreža (mesečni Bilten in Letno poročilo o kakovosti zunanjega zraka). Posodobitev je zajemala tudi prehod na meritve kovin v delcih PM10. V letu 2009 je bila nabavljena še ena merilna postaja, tako da sedaj skupno razpolagajo s štirimi instrumenti.

Skozi vsa pretekla leta je bil opazen trend zniževanja koncentracije inhalabilnega prahu, čeprav so v nekaterih obdobjih vidni tudi vplivi občasnih intenzivnejših dogajanj na lokaciji Salonita Anhovo (npr. investicije, rušenja, gradnja, transporti). Nov sistem meritev z merilniki Tecora omogoča direktne primerjave z drugimi kraji po Sloveniji ter uradnimi meritvami Agencije RS za okolje, kjer opažamo, da so izmerjene koncentracije prašnih delcev PM10 zmerne in praviloma nekoliko nižje od vrednosti v urbanih naseljih (npr. Nova Gorica, Koper, Ljubljana). V letu 2009 je bila povprečna letna vrednost koncentracij respirabilnega prahu PM10 na merilnih mestih Morsko in Gorenje Polje pod dovoljenimi mejnimi vrednostmi
(nižja od mejne vrednosti 40 mg/m3, ravno tako ni bilo preseženo dovoljeno število preseganj (35) na leto). Trend zniževanja imisij se lahko pripiše učinku tehnološkega posodabljanja in zmanjševanja emisij prahu, med njimi tudi razpršenih emisij.

 

Slika: Sodobna merilna postaja Tecora Skypost PM/HV za spremljanje koncentracije delcev PM10 v zraku po standardu EN 12341
Slika: Sodobna merilna postaja Tecora Skypost PM/HV za spremljanje koncentracije delcev PM10 v zraku po standardu EN 12341

Mesečna poročila o meritvah za lokalno skupnost

V okviru sodelovanja podjetja z lokalno skupnostjo je Salonit Anhovo za lokalno skupnost v preteklih letih pripravljal mesečna poročila o rezultatih trajnih meritev emisij v zrak na glavnem izpustu iz peči. V skladu z razvojem zakonodaje pa je pripravil novo obliko mesečnega poročila, v katero so vključeni tudi podatki o kakovosti zunanjega zraka za mesti Morsko in Gorenje Polje ter primerjava z različnimi kraji po Sloveniji. Nova oblika poročila je začela izhajati maja 2009.

Parameter MORSKO GORENJE POLJE
št. meritev 22 29
% 73 97
Cp 16,1 19,7
Cmax 37 42
> MV 0 0

Tabela: Primer rezultatov meritev delcev PM10 v zraku v mesecu septembru 2009. Legenda: Cp – povprečna mesečna koncentracija, Cmax – maksimalna 24-urna koncentracija, > MV – št. preseganj 24-urne mejne vrednosti 50 μg/m3 v tekočem mesecu

 

Poleg izvajanja meritev delcev PM10 v zunanjem zraku se je v sodelovanju z zunanjimi izvajalci vzpostavila tudi metodologija za zahtevane meritve NOx in benzena ter meteoroloških pogojev (vetrov), ki bodo služili za modeliranje. V letu 2009 je Salonit Anhovo pridobili pooblastilo ARSO za meritve prahu PM10 ter NOx. Meritve so se začele v začetku leta 2010.

Postopki se bodo nadaljevali v skladu z zahtevami zakonodaje, za katero je pomembno, da se jo ustrezno spremlja in se ji ustrezno prilagaja. Z namenom pravočasnega spremljanja zakonodaje ter sodelovanja pri njenem oblikovanju Salonit Anhovo sodeluje z institucijami v Sloveniji in na tujem ter se udeležuje razprav in izobraževanj na to temo tako v slovenskem kot evropskem merilu.

 

Trendi spremljanja koncentracije prašnih delcev v zraku (prvotni sistem po standardu VDI 2463) v okolju Salonita Anhovo d.d.
Trendi spremljanja koncentracije prašnih delcev v zraku (prvotni sistem po standardu VDI 2463) v okolju Salonita Anhovo d.d.

 

Letni trendi koncentracije delcev PM10, spremljane z merilniki Tecora Skypost PM/HV Opomba: Z rdečo črto je označena letna mejna vrednost.
Letni trendi koncentracije delcev PM10,
spremljane z merilniki Tecora Skypost PM/HV
Opomba: Z rdečo črto je označena letna mejna vrednost.

 

 

Imisijske meritve delcev PM10 v mesecu septembru 2009 Opomba: Z rdečo črto je prikazana dnevna mejna vrednost.
Imisijske meritve delcev PM10 v mesecu septembru 2009 Opomba: Z rdečo črto je prikazana dnevna mejna vrednost.