Energetsko knjigovodstvo |  Lucija Lorger |
Ena bistvenih novosti letos dopolnjenega energetskega zakona je ta, da morajo upravljavci javnih zgradb voditi energetsko knjigovodstvo, ki zajema podatke o vrstah, cenah in količini porabljene energije. Javne ustanove kot tudi druga podjetja in organizacije, ki upravljajo z nepremičninami in imajo določene stroške iz naslova porabljene energije, so namreč odgovorne za sproščanje nastalega CO2, zato je pomembno, da imajo nad temi emisijami neposredni nadzor.

Organizacije in javne ustanove so odgovorne za ponazoritev količine (posrednih in neposrednih) emisij CO2, ki nastajajo pri zgorevanju fosilnih goriv, zaradi nakupa in uporabe proizvodov in storitev (npr. prevoz surovin) ter zaradi porabe električne energije na delovnem mestu (osvetljevanje prostorov, pogon naprav idr.). Direktor celjskega podjetja EKO Ideja, d. o. o., mag. Štefan Žvab, je poudaril: “Natančen izračun celotnega ogljičnega odtisa za različne vrste emisij je zelo zahteven. Težava je predvsem ta, da ogljični odtisi med seboj niso primerljivi. Ker lahko samo z učinkovito rabo energije zmanjšamo izpuste CO2, obenem pa zmanjšamo izdatke, so potrebni premišljeni ukrepi za varčno in učinkovito rabo energije. S pomočjo sodobnega programskega orodja za izračun prihrankov lahko natančno izračunamo, koliko emisij je možno prihraniti s pomočjo določenih energetskih ukrepov.”

Energetsko knjigovodstvo je nadzor porabe energentov
Na rabo energije in z njo povezane stroške vpliva vrsta zunanjih dejavnikov. Da je sploh mogoče ugotoviti, kakšni so prihranki zaradi bolj varčnega ravnanja, je potrebno vpeljati ustrezen nadzor nad porabo energentov in učinkovita programska orodja za ciljno spremljanje rabe energije. Osnova za vzpostavitev naprednega energetskega upravljanja je energetsko knjigovodstvo, ki predstavlja zajemanje, obdelavo in arhiviranje podatkov, povezanih z nabavo in porabo energentov in energij. Seveda pa samo energetsko knjigovodstvo ni dovolj. Pridobljene podatke je potrebno ustrezno obdelati in pripraviti za analiziranje s pomočjo naprednih programov za energetsko upravljanje. “Gre za pomembno orodje učinkovite rabe energije v stavbah, saj se šele s primerjavami rabe energije in denarja ustvarja zavest o tem, da so energetske storitve vezane na stroške, ki se lahko glede na dano storitev na enoto zelo razlikujejo (odvisno od vrste energenta, vrste tehnologije, lege v prostoru, konstrukcijske zasnove, uporabljenih materialov, vzdrževanja stavbe in tehnologij ter tudi od ravnanj uporabnikov). Vpeljava naprednih sistemov za energetsko upravljanje, ki zajemajo več sorodnih objektov, tudi omogoča ugotovitev, kje oziroma za katero energetsko storitev so izdatki največji, prav tako pa tudi primerjavo specifičnih izdatkov za določeno storitev med posameznimi (podobnimi) objekti (npr. stroški za ogrevanje na m2, na obiskovalca ipd.). Tako lahko identificiramo, kje se splača podrobneje raziskati možnosti za stroškovno upravičene ukrepe in investicije v zmanjšanje rabe energije oziroma zmanjšanje stroškov. Vendar za to sledenje potrebujemo tudi podatke o cenah energentov in celotnih stroških posameznih ukrepov,” je povedal mag. Štefan Žvab.

Stroški za energijo so obvladljivi
Pri spremljanju in nadzoru porabe energije, stroškov ter sproščanja emisij je pomembno, da se uporabniku, upravitelju in lastnikom zgradb zagotovi prijazna rešitev za odločitev o učinkoviti rabi energije, ki bo zagotavljala vse energetske podatke na enem mestu. Mag. Štefan Žvab je podal ključne informacije sodobne programske opreme DEM1 (daljinski energetski menedžer) in izpostavil, da je namenjena vsem lastnikom in upravljavcem poslovnih in javnih objektov, kot so občine, državna uprava, mala in srednja podjetja, osnovne in srednje šole, vzgojno-izobraževalni zavodi, domovi za ostarele, zdravstveni domovi, bolnišnice idr. “Program poveže infrastrukturo in ključne osebe v posamezni stavbi v centralni sistem ter vzpostavi kontrolo in nadzor nad stroški, ki jih povzročajo poraba električne in toplotne energije, poraba vode in ostali vzdrževalni procesi. Cilj uporabe programske opreme je torej zniževanje stroškov porabe električne in toplotne energije ter vode in tudi zniževanje stroškov za izdelavo številnih dokumentov in izpolnjevanje zakonodajnih obveznosti za upravljavce oziroma lastnike infrastrukture. DEM omogoča energetskim managerjem energetsko upravljanje ene ali več zgradb skupaj, sprotno ugotavljanje večjih odstopanj od rabe, stroškov ter cen energije in ugotavljanje vzrokov zanje, vpogled o stanju stavb in ogrevalnih sistemov, zmanjšanje transakcijskih stroškov dostopa do podatkov, detajlno finančno načrtovanje stroškov za energijo in energente, lažje določanje prioritetnih ukrepov za zmanjšanje energije v stavbah ter spremljanje dejanskih učinkov izvedenih ukrepov URE. Končni cilj tovrstnega spremljanja, nadzora, obdelave in analize energetskih podatkov je seveda ta, da s pomočjo programske opreme določimo energetsko stanje zgradbe, detajlni akcijski načrt za energetsko sanacijo ter da na pravilen način spremljamo učinke ukrepov URE.”

Prikaz energetskih podatkov programske opreme DEM
Prikaz energetskih podatkov programske opreme DEM


Priznanje za Energetsko agencijo Podravje

Da je s sodobnimi programi kot je daljinski energetski manager mogoče kvalitetno opravljati energetski management, dokazujejo tudi priznanja, ki jih je prejela energetska agencija Energap, ki uporablja program DEM. Evropska komisija vsako leto izbira projekte, ki predstavljajo primere najboljših praks na področju učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije v Evropski uniji. V tem letu je Mestna občina Maribor skupaj s svojo energetsko agencijo za Podravje prijavila projekt Vzpostavitev centralnega daljinskega energetskega upravljanja v šolah in vrtcih v občini, ki se izvaja s pomočjo programskega paketa Daljinski energetski manager (DEM). Ocenjevanje projektov je v okviru Evropskega tedna trajnostne energije potekalo od 22.-26. marca v Bruslju, omenjen projekt pa je bil uvrščen med tri finalne nominirance v kategoriji energetskih agencij in je pridobil certifikat nominiranca za najboljši projekt primera dobre prakse za lokalno usmerjene aktivnosti v letu 2010. Prav tako je projekt dobil nagrado Ministrstva za gospodarstvo RS in Časnika Finance za energetsko učinkovit projekt.
Obvladovanje energetskih podatkov in informacij nakupa, dobave in rabe energije je zagotovo ključ do znižanja energetskih stroškov v zgradbi. Vsekakor pa je dejstvo, da je najcenejša energija tista, ki je ne potrebujemo oziroma ne potrošimo. Že sama vpeljava programa DEM vpliva na zavest uporabnikov zgradb in s tem na potencialne prihranke energije tudi do 10 %. Ta podatek za nikogar v državi ne bi smel biti zanemarljiv, zato so na področju ciljnega spremljanja rabe energije in drugih energetskih kazalcev v stavbah nujni takojšnji in premišljeni ukrepi.

1 Razvoj in lastnina programske opreme DEM je last podjetja ATEI d.o.o. Velenje, EKO Ideja d.o.o., Družba za okoljski in energetski inženiring, pa je uporabnik in strateški partner podjetja.