Embalažni sejem |
 
Sejem FachPack 2018 je konec septembra v Nürnberg privabil 45.000 obiskovalcev, ki so se seznanili z novostmi in trendi v embalažni industriji. Obisk je narasel za 8 % v primerjavi z lani. Še posebej je naraslo število obiskovalcev izven Nemčije. Dogodek je prvič zasedel 12 razstavnih dvoran s 1.644 razstavljavci, kar je omogočilo poglobljeno razpravo o rešitvah za pakiranje potrošniških in industrijskih izdelkov. Digitalizacija, e-trgovanje, oblikovanje embalaže in trajnostni razvoj so bile ključne teme razprave. Uprava sejma je napovedala, da bo okolju prijazna embalaža ključna tema naslednjega Fachpacka.
 

FachPack_2018“Navdušena sem nad dinamičnostjo in ustvarjalnostjo, ki smo jo videli v razstavnih dvoranah zadnje tri dni,” pravi Cornelia Fehlner, direktorica FachPacka. “Jasno je, da je industrija pakiranja v tranziciji. Poleg tehničnih izzivov se industrija še posebej zanima za iskanje pametnih rešitev za embalažo za zahtevne izdelke, ki bo služila interesom okolja in potrošnika, hkrati pa bo v središču pozornosti ohranjala celoten proizvodni cikel. Z drugimi besedami, embalaža prihodnosti. Na to se bomo osredotočili na FachPacku leta 2019.”

38 % mednarodnih razstavljavcev

V osrčju letošnjega FachPacka je bila znova nemška embalažna industrija s 1.023 razstavljavci. “Kljub temu je opazen trend k evropeizaciji sejma,” je povedala Fehlnerjeva. Mednarodni razstavljavci predstavljajo 38 % celotne vrednosti. Velik del tega so zastopale sosednje evropske države, zlasti Italija, Nizozemska, Poljska, Švica, Češka, Avstrija in Turčija. 98 % obiskovalcev je bilo zadovoljnih z izdelki in storitvami, ki jih ponujajo na FachPacku, kot so pokazali rezultati raziskave neodvisnega inštituta.

Industrijski strokovnjaki so nosilci odločanja

Razstavljavci so bili večinoma iz industrije hrane in pijače, farmacevtske in medicinske tehnologije, kozmetike, kemične in avtomobilske industrije. 90 % obiskovalcev sejma je dejalo, da so sodelovali pri odločanju o nakupih in javnih naročilih v svojih podjetjih. Približno polovica obiskovalcev je na vodstvenih položajih, od tega jih je bilo kar petina menedžerjev.

Veriga procesiranja embalaže

FachPack_2018-packagingFachPack je ponovno predstavil široko paleto izdelkov in storitev, ki zajemajo procesno verigo embalaže – od embalažnih materialov in strojev do tiskanja in dodelave ter logističnih sistemov in storitev. Najbolj zastopani so bili embalažni materiali (npr. papir, karton, plastika in steklo) ter dodatki (npr. etikete in pečati) s skupno 780 razstavljavci. Tehnične vidike embalaže, stroji za izdelavo in predelavo embalaže, tehnologija označevanja ter naprave za preverjanje, testiranje in recikliranje je zastopalo 560 razstavnih podjetij. V logistiki je bilo 297 podjetij s proizvodi in storitvami, kot so rešitve za skladiščenje, nakladanje, nabiranje in prevoz pakiranega blaga. 224 razstavljavcev pa je pokazalo nove priložnosti, ki so na voljo za tiskanje.

Dodatni program zelo dobro sprejet

Forumi in posebne predstavitve so prinesle priložnost za strokovni razvoj in izmenjavo znanja o vseh vidikih pakiranja. Devetnajst industrijskih partnerjev je pomagalo organizirati PackBox in TechBox foruma. Kar 7.500 ljudi je poslušalo 100 predstavitev, ki jih je imelo 120 govorcev in udeležencev razprave. Nova dvorana 8, ki pokriva področje tiskanja, ter centralno urejena posebna predstavitev luksuzne embalaže je takoj vzbudila pozornost. Postavljenih je bilo okoli 40 eksponatov, ki so jih obiskovalci občudovali zaradi inovativnih materialov in privlačnega dizajna. Poseben pomen so imeli farmacevtski, medicinski in kozmetični izdelki v hali 3A ter spremljajoči tematski park “Pakiranje v medicinski tehnologiji in farmaciji”.

Nagrade za inovativne embalaže leta 2018

FachPack_2018-nagradeSlovesnost ob prvem dnevu sejma, 25. septembra, je priznala skupno 40 rešitev, ki zajemajo celotno verigo dodane vrednosti v embalaži, za Nemško embalažo leta 2018. Dva posebej inovativna izdelka v kategorijah “Trajnost” in “Oblikovanje in dodelava” sta si zagotovila ekskluzivno zlato nagrado. Prvo je prejela inovativna embalažna rešitev FlexiClose (re) skupine Schur Flexibles in embalaža za detergente “Seepje” iz Hordijka.

Svetovalni odbor sejma

Otvoritvena seja novega Svetovalnega odbora je potekala tretji dan sejma, 27. septembra. Odbor, ki se redno sestaja, je odgovoren za strokovno svetovanje na NürnbergMesse o vseh pomembnih industrijskih zadevah in tako aktivno sodeluje pri strateškem razvoju FachPack-a. Odbor sestavlja devet predstavnikov podjetij na ključnih področjih embalažnega trga. Njegovi člani so Oliver Bruns (Edelmann Group), dr. Thomas Cord (Loesch Verpackungstechnik GmbH), Sandra Englich (Verpa Folie Weidhausen GmbH), Sabine Gauger (OPTIMA packaging group GmbH), Valeska Haux (MULTIVAC Sepp Haggenmüller SE & Co. KG), Andreas Koch (Bluhm Systeme GmbH), Steffen Prodinger (PRODINGER KG), Toni Sciacca (Knüppel Verpackung GmbH & Co. KG) in Frank Würthner (Beckhoff Automation GmbH & Co. KG).

Na Fachpaku so se predstavljala tudi slovenska podjetja, med njimi Edit d.o.o., Egp d.d., I.H.S. Industrijski manipulacijski sistemi Krško d.o.o., Modul Projektivno in proizvodno podjetje d.o.o., Papiroti d.o.o., Roto d.o.o., Rotoplast d.o.o. in drugi.

Naslednji FachPack bo potekal v razstavnem centru Nürnberg od 24. do 26. septembra 2019.