Ekološka čistila v povratni embalaži |
 
Prvo napravo za točenje ekoloških čistil v Sloveniji so postavili na Vrhniki. V trgovini Depo Vrhnika. Moči so združili JP Komunalno podjetje Vrhnika, ki je prispevalo prostor, in NMC, d.o.o., Logatec, podjetje za avtomatizacijo, ki je prispevalo inovativno tehnološko rešitev za polnjenje. Kot je povedala direktorica komunalnega podjetja Vrhnika mag. Brigita Šen Kreže, želijo s to ponudbo v trgovini Depo strankam približati strategijo Zero Waste, ki jo želijo uveljaviti v občini Vrhnika. Tudi naprava je zgled ponovne uporabe, saj je ogrodje aparata narejeno iz starega trgovinskega regala. Maja Nagode iz podjetja NMC, d.o.o., Logatec, sicer tudi sama navdušena privrženka Zero Waste pristopa, pravi, da so zadovoljni, ker se občani na ponovno polnjenje vračajo z embalažo, ki jo prinesejo od doma.
 
mag. Brigita Šen Kreže

mag. Brigita Šen Kreže

Mag. Brigita Šen Kreže, Javno podjetje komunalno podjetje Vrhnika, d. o. o.

V maju ste v trgovini Depo na Vrhniki predstavili prvo napravo za točenje ekoloških čistil s povratno embalažo. Od kod ideja za takšno polnilnico, kaj želite z njo doseči?

Pogovarjati smo se začeli v letu 2016. Naš moto je bil spodbuditi ponovno uporabo embalaže, ki jo v naše domove prinesemo z vsakim nakupom v trgovini. Veliko embalaže je trajne in jo lahko ponovno polnimo večkrat. Strankam želimo približati eno od strategij Zero Waste.

Na napravi si je možno natočiti osem različnih ekološko pridelanih čistil. Za kakšne vrste čistil gre in kdo vam zagotavlja dobavo ekoloških čistil?

Ekološka čistila dobivamo od dveh proizvajalcev. Čistila so narejena ročno iz ekološko pridelanih sestavin brez dodanih kemičnih snovi. Eden od proizvajalcev je Stojan Korošec iz Divače. Na svojih poljih na ekološki način goji sivko, iz katere pridobiva eterično olje in sivkino rožno vodo s pomočjo parne destilacije. Njegova čistila ne vsebujejo nobenih fosfatov. Čistila avstrijskega proizvajalca pod blagovno znamko Sonett pa so bila ena izmed prvih, katerih kakovost temelji na duhovnem antropozofskem znanju. Različna eterična olja pridobivajo na 100 % biološko kontroliranih nasadih. Oba proizvajalca imata pridobljene certifikate. Vse sestavine so 100 % biološko razgradljive in ne obremenjujejo okolja.

Čistila lahko polnite v povratno embalažo. Imate pravila za kupce, kakšno embalažo lahko pri polnjenju uporabijo? Ali so omejitve pri količini?

Posebnih pravil ni. Vsak, ki se odloči za nakup, ga lahko opravi. Večina kupcev že ve, da morajo s seboj prinesti svojo embalažo. Čistila si natočijo toliko, kot ga potrebujejo.

Kakšen je interes med kupci? Imate morda namen enako ponudbo razširiti tudi na druge podobne izdelke – po principu trgovine brez embalaže?

Stranke so s ponudbo zadovoljne, interes je velik. Ideja o naravnih čistilih, ki so ljudem in naravi prijazna, ter možnost, da s seboj prinesejo svojo embalažo, ki jo lahko večkrat uporabijo, je enkratna. S prodano količino smo zadovoljni in veseli nas, ker občani uporabljajo svojo embalažo pri nakupu čistil. Pri nakupu drugih predmetov v naši trgovini prav tako spodbujamo uporabo trajne embalaže. Strankam smo vedno pripravljeni svetovati, kako lahko sami poskrbijo za uporabo, izdelavo ali predelavo nekega predmeta v trajno rabo.

Maja Nagode

Maja Nagode

Maja Nagode, NMC d.o.o. Logatec

Naprava je plod izkušenj vašega podjetja NMC Logatec, ki se ukvarja z avtomatizacijo. Gre za inovativni izdelek? Kolikšne količine je naprava do sedaj iztočila?

Pri točilni postaji detergenti gre za leta izkušenj na področju lastne proizvodnje točilnih naprav. Izdelujemo mlekomate, oljemate, vinomate in sedaj še avtomate za prodajo tekočih detergentov. Glavna inovacija tega avtomata je, da omogoča točenje kar osmih različnih tekočin in da je to hkrati prodajni, ne le točilni avtomat. Stranke plačujejo z bankovci in kovanci. Ponosni smo, da smo izdelali prvi takšen avtomat v Sloveniji in da je 100 % plod našega znanja in izkušenj.

Hkrati je posebnost točilne naprave v tem, da si lahko stranke natočijo poljubno količino detergentov, od enega decilitra do več litrov. Naprava omogoča natančno in hitro točenje. Posebnost je, da lahko kupci uporabljajo poljubno embalažo, saj lahko točenje kadarkoli prekinejo in avtomat jim vrne drobiž. Avtomat natisne deklaracijo in račun v obliki nalepke, ki jo morajo kupci prilepiti na embalažo. S tem smo zagotovili varnost. Naprava prav tako omogoča izpis statistike. Rokovanje z avtomatom je enostavno in hkrati zabavno, saj kupci izbirajo vrsto čistila s pritiskom na ekranu na dotik in potem točijo sami na točilkah. Čistila se hranijo v kontroliranem okolju, na hladnem in temnem.

Avtomat je zmaga tako za nas kot proizvajalca avtomata kot tudi za okolje in lokalne proizvajalce čistil. Vanj smo vključili lokalen material (les) in material, ki smo ga ponovno uporabili. Ogrodje je iz starega trgovinskega regala. Navdušeni smo nad odzivom ljudi, ki prihajajo s svojo embalažo in tako na svoj način rešujejo svet. Ponosni smo, da smo izbrali vrhunska ekološka čistila, ki jih kupci pri nas dobijo po dostopnejših cenah. Sama skrbim, da so poti od proizvajalca čistil do nas čim krajše. Večina čistil pride do nas iz Divače. Tudi embalaža od proizvajalca do nas je povratna, saj kante operemo in ponovno uporabimo.

Do sedaj smo s prodajo zelo zadovoljni. Predvsem pa smo zadovoljni z dejstvom, da se ljudje, ki so dobili embalažo ob avtomatu, z njo vračajo na ponovno polnjenje oziroma embalažo prinašajo od doma. Torej nismo ustvarili nobene odpadne embalaže. O konkretnih številkah ne bi govorila, smo pa s prodajo zelo zadovoljni, saj kupci vedo, da pri nas dobijo ekološka čistila po ugodnih cenah.