Sekundarne surovine v primarni embalaži | Urška Košenina |
 
Leta 1736 je mlin, ki je stal v vasi Rossano Veneto, od Beneške republike prejel avtorizacijo, da je lahko postal tovarna za papir. Favini je danes vodilno svetovno podjetje za projektiranje in izdelavo tekstur in končnih rešitev za ekološko usnje za modo, luksuz, oblikovanje, IT in tehnično zahtevna športna oblačila. Poleg tega se ukvarjajo tudi s proizvodnjo tiskovin za šole, prosti čas in za v službo. Podjetje je bilo med prvimi, ki je leta 1992 v poseben papir integriralo alge. Danes si v podjetju prizadevajo za krožno gospodarstvo in menijo, da nobena industrija ne bi smela biti izjema. Izdelujejo papir iz pomaranč, oliv, grozdja in celo ostankov usnja. In kaj pravi o izzivih in projektih Michele Posocco, Vodja blagovnih znamk v podjetju Favini?
 

Michele PosoccoKakšne so značilnosti znamke Crush, ki je okolju prijazna serija vašega papirja? Kateri so ti drugi ostanki, kaj drobite, za kaj je papir primeren, kakšne so njegove posebnosti in kako prispeva k čistejšem okolju?

Crush je ekološka serija papirja, ki je izdelana iz procesiranih bio odpadkov (koruza, citrusi, olive, grozdje, kava, kivi, lešniki, mandeljni, sivka in češnje). Odpadki nadomestijo do 15 % primarne celuloze. Znamka Crush je FSC certificirana in brez gensko spremenjenih organizmov, vsebuje 30 % recikliranih odpadkov, izdelana je z zeleno energijo. Rezultat je, da ima takšen papir 20 % manjši ogljični odtis.

Kako poteka proizvodnja takšnega papirja?

Italija je tretja največja proizvajalka citrusov v svetu (Italija, Izrael in Španija), gre za 1.000.000 ton, ki so namenjene industriji sadnih sokov. Stiskanje citrusov da 40 % soka, 60 % je stranskega proizvoda, kaše iz citrusov. Ti ostanki se ponovno uporabijo in predelajo in tako pridobimo nekaj zanimivih surovin: esence, bioetanol, gumo, pektin ipd. Po teh postopkih ostanke, ki se imenujejo depektinizirana celuloza citrusov, običajno posušimo in stisnemo v pelete, ki se uporabljajo kot polnila v hrani za živali, gnojila ali za sežig pri proizvodnji energije. Na tej stopnji pri podjetju Favini prekinemo proces in uporabimo ta material kot surovino visoke vrednosti. Je dober nadomestek za primarno celulozo v proizvodnji papirja. Končen izdelek je čudovita serija papirjev, ki smo jo poimenovali Crush!

Za kaj je papir primeren?

Papir Crush je primeren za vrsto aplikacij. Med drugim za luksuzno pakiranje, brošure, pisarniški material, vizitke, etikete, za založništvo, korporativne tiskovine, zvezke, modne in pohištvene kataloge, luksuzne publikacije itd.

Ste imeli pri uporabi te sestavine za izdelavo papirja kakršnekoli zakonodajne zaplete?

Zakonodaja različno obravnava stranske produkte industrije in odpadke. Naše podjetje ni avtorizirano za uporabo odpada. Da pridobimo kvalitetno surovino, oplemenitimo stranske proizvode industrije, ki jo potrebujemo, da izdelamo kvaliteten papir. Papir je namenjen proizvodnji embalaže in papirnih komunikacijskih tiskovin. Pred nekaj leti je italijanska zakonodaja sprejela zakon, ki alge uvršča med odpadke, tako da smo sedaj prisiljeni pogledati čez meje in uporabljati stranske produkte kozmetične industrije iz Velike Britanije in Irske.

Za podjetje Barilla izdelujete embalažo, ki je v 20 % izdelana iz otrobov. Za kakšno zgodbo gre? So otrobi za embalažo odpad, ki ga proizvede podjetje Barilla?

Podjetje Barilla že dalj časa raziskuje možnosti, kako bolje uporabiti svoje ostanke, posebno otrobe. Tukaj smo se našli. Skupno družbeno in okoljsko odgovornostjo smo ustvarili CartaCrusca, kar dobesedno pomeni papir iz otrobov. Razvili smo prvi papir, ki je izdelan iz ostankov otrobov, in tistih, ki niso več uporabni za človeško rabo. Raziskovalna in razvojna ekipa obeh podjetji je delovala skupaj, da smo izbrali najbolj primeren stranski produkt, otrobe, ga potem očistili ter zmleli, da je bil kompatibilen s celulozo. Rezultat je CartaCrusca. Namesto da pri podjetju Barilla otrobe zavržejo, so ostanki otrobov sedaj dobili popolnoma novo življenje v obliki papirja.

Imate še več takšnih projektov?

Podobni projekti so tudi drugi Crush spin-off papirji. Crush Bean in Lentile, prvi papir, ki je izdelan iz ostankov procesiranja fižola in leče. Ta dva ekološka papirja je izdelal Favini v sodelovanju s podjetjem Pedon. V letu 2015 smo s podjetjem Veuve Clicquot razvili papir iz stranskih produktov, ki nastane pri proizvodnji šampanjca za to francosko vinsko hišo. Z implementacijo vizije, da zmanjšajo svoj okoljski odtis, so ostanke grozdja porabili na nov način.

Pred kratkim ste se v Sloveniji na mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu, kjer so v ospredje postavili konkretne primere dobrih praks krožnega gospodarstva v EU in drugod po svetu, s svojo dobro prakso predstavili tudi vi. Kakšen je vaš pogled na krožno gospodarstvo? Menite, da je globalno dobrih praks dovolj? Kako bi morala Evropa podpreti hitrejši prehod v krožno gospodarstvo?

Od leta 1991 naprej smo razvijali tehnologije in produkte iz naravnih odvečnih, to je odpadnih materialov. Končno smo aplicirali ta koncept na upcycling projekt z uporabo ostankov iz drugih industrij, kar je jasen primer krožnega gospodarstva. Obstaja veliko primerov, kot je naš, v Italiji in drugod. Naslednji korak je aplikacija krožnega gospodarstva v vse vrste industrij. Sedaj je naloga EU, da vzpodbuja in poenostavi implementacijo v gospodarstvo, da se bo lažje širila.

Izvajate tudi upcycling, predelavo novega papirja iz 25 % ostankov usnja! Se je to obneslo? Po kakšnem ključu se odločite, iz katerih ostankov boste izdelovali nov produkt?

Da. Remake je blagovna znamka papirja, ki je izdelan iz zavrženih ostankov pri proizvodnji usnja in je primer upcycling-a. S tem smo želeli zapreti krogotok v modni industriji. Izdelali smo inovativni papir, ki nastane iz ostankov proizvodnje oblačil in dodatkov.

Ali je trg že zrel za uporabo embalaže iz sekundarnih surovin in kaj preprečuje njeno večjo uporabo?

Odpad, ki ga uporabljamo, postaja surovina z vrednostjo. Stranski produkti dodajajo vrednost našemu papirju, kar trg sprejema z odprtimi rokami.