35. slovenski oskar za embalažo |
 
Znani so nominiranci za naslov 35. Slovenskega oskarja za embalažo, ki poteka v organizaciji Pomurskega sejma in pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije. Tokrat je žirija odločala v sestavi: red. prof., univ. dipl. obl. Vladimir Pezdirc (predsednik) ter oblikovalec Janij Bavčer in predavatelj dr. Gregor Radonjič (člana). Nominirali so sedem izdelkov, ki se bodo potegovali za laskavi naslov. Zmagovalca bodo razglasili konec avgusta na sejmu INPAK in AGRA v Gornji Radgoni.
 

Na natečaju je sodelovalo 10 podjetij s petnajstimi modeli embalaže, med temi je žirija izbrala sedem nominiranih embalažnih kreacij. Predsednik žirije Vladimir Pezdirc je povedal: »Žirija je pri ocenjevanju prijavljenih modelov embalaže upoštevala predvsem vse zakonitosti in parametre, ki so potrebni za kvalitetno oblikovalsko rešitev embalaže. Oblikovalci morajo pri svojem delu upoštevati uporabnostni vidik rešitve, tehnično-tehnološke zahteve, tržne zakonitosti, predpise in standarde ter zakonitosti varovanja okolja, če naštejem le tiste osnovne, ki so nujne pri snovanju nove embalaže. Seveda sta pri ocenjevanju novih oblikovalskih rešitev vedno v ospredju dva pomembna kriterija – kreativnost in inovativnost predlagane rešitve.« Pojasnil je, da nominirane modele embalaže odlikuje predvsem sposobnost oblikovalcev, da so uspeli v kar največji meri uspešno povezati in uravnotežiti vse naštete zahteve v novo, kreativno in inovativno rešitev embalaže.

Žirija je skladno s pravilnikom natečaja sprejela odločitev, da v ožji krog za najvišjo nagrado nominira naslednje modele embalaže, ki so razvrščeni po abecednem vrstnem redu prijaviteljev:

Ime izdelka:    RE-ST – Socialni bivalnik
Prijavitelj:        AANIMA d.o.o., Slovenija
Avtor modela:  AANIMA d.o.o., Mojca Hruševar Rakušček, Slovenija

Ime izdelka:    Cubix, 01/1 sol, poper, zobotrebci, 01/2 kuhinjske brisačke, 01/3 kuhinjske serviete, 01/4 stojalček/krogec
Prijavitelj:        AV studio d.o.o.
Avtor modela:  Vasja Grabner

Ime izdelka:    LEIS – embalaža setov sodobno oblikovane suhe robe
Prijavitelj:        Gigodesign d.o.o., Slovenija
Avtor modela:  Gigodesign d.o.o., Miha Klinar, Slovenija

Ime izdelka:    Zložljivo box PP+Filc
Prijavitelj:        K.M.K. Box d.o.o.
Avtor modela:  K.M.K. Box d.o.o.

Ime izdelka:    Povratni zaboj za 10 steklenic
Prijavitelj:        Pivovarna Laško, d.d., Slovenija
Avtor modela:  DW PLASTICS – Primož Pislak – Studio Luks, Slovenija

Ime izdelka:    Pet plastenki za izvirsko vodo Odo (0,5 in 1,5l)
Prijavitelj:        Pivovarna Laško, d.d., Slovenija
Avtor modela:  Boris Balant, atelje Balant d.o.o., Slovenija

Ime izdelka:    Quick-frame« (po višini prilagodljiva embalaža)
Prijavitelj:        Siscor, d.o.o., pooblaščeni zastopnik in hčerinsko podjetje družbe Tricor Packaging and Logistic, AG, Nemčija
Avtor modela:  Tricor Packaging and Logistic, AG, Nemčija