Embalaža iz celuloze | Lucija Gornjak |
 
Embalaža iz recikliranih celuloznih vlaken, ki predstavlja vrsto trajnostne (okolju prijazne, zelene) embalaže, ima za sabo že dolgo pot – vse od leta 1980, ko se je širša javnost začela zavedati nevarnosti globalnega segrevanja in spoznala potrebo po varovanju okolja. Danes se celulozna vlakna uporabljajo za embaliranje različnih industrijskih izdelkov, saj je proces proizvodnje tovrstne embalaže stroškovno učinkovit. Seznam prednosti recikliranih vlaken je dolg in pojasnjuje, zakaj v celotni embalažni industriji obstaja toliko pozitivnih spodbud in teženj v smeri čim širše uporabe trajnostnih materialov.
 
Embalaža iz celuloze

Embalaža iz celuloze; foto: Packaging Europe

Širitev trga trajnostne embalaže
Mednarodno združenje za celulozna vlakna (vlakna, pridobljena iz recikliranega papirja) – Moulded Fibre Association (IMFA), ki je bilo ustanovljeno leta 1985, spodbuja razvoj in širi trg embalažnih aplikacij za vrsto sodobnih izdelkov iz reciklirane papirne kaše, promovira njihove prednosti v primerjavi s plastičnimi izdelki ter tako pomaga oblikovati prihodnost papirniške industrije, ki je lačna okolju prijaznih in stroškovno učinkovitih embalažnih alternativ. IMFA je edino mednarodno združenje, ki spodbuja izključno to področje, zato je za proizvajalce embalaže pomemben primarni vir informacij. Kot rezultat njihove uspešne promocije se v industriji recikliranih papirnatih embalažnih vlaken vse bolj uveljavljajo nove aplikacije, zlasti v industriji hitre prehrane. Vsesplošna želja oziroma težnja po eliminiranju obstoječih embalažnih materialov, ki se uporabljajo v živilski industriji (pena, stiropor, plastika, aluminij idr.), je povzročila, da so največji trgi hitre prehrane (Burger King, KFC) embalažo iz stiroporja zamenjali z embalažo iz celuloznih vlaken. Uporaba recikliranih papirnatih vlaken, ki so učinkovita alternativa zlasti plastičnim materialom, je poleg živilskega sektorja ključna zlasti v panogah, kjer je potrebno zagotoviti zdravo okolje (npr. farmacevtska industrija, zdravstvo, bolnišnične dejavnosti idr.).

Velike prednosti recikliranih vlaken
Dejstvo je, da trg potrebuje izdelke iz trajnostnih materialov (odpadnega papirja ali drugih naravnih vlaken), ki so biološko razgradljivi, primerni za ponovno uporabo, kompostiranje in termično obdelavo brez nastanka škodljivih snovi, ter imajo tudi mnoge druge koristi (so čvrsti, prožni, enostavni za uporabo, iz njih se lahko izdela veliko število visoko kakovostnih konfiguracij idr.). Embalaže iz papirnatih vlaken imajo tudi manjši volumen in se lahko proizvajajo brez uporabe strupenih snovi. Danes obstajata dva ločena trga trajnostnih embalažnih izdelkov: embalaže živilskih izdelkov ter embalažni izdelki, povezani z industrijo in inženiringom. V prehrambenem sektorju se prednosti kažejo v preklopni embalaži, v prenosnih posodah, pa tudi v uporabnih skodelicah, skledah, ploščah, servirnih pladnjih idr., ki dopolnjujejo klasične vrste papirnih embalaž, kot je npr. embalaža za jajca. Industrijski papirni embalažni program pa svoje aplikacije širi zlasti na področju embalažnih rešitev za mobilne telefone, televizorje, modeme in DVD-je. Embalaža iz recikliranih celuloznih vlaken je primerna tudi za pakiranje različnih gospodinjskih pripomočkov (opekačev, mešalnikov, kavnih aparatov), avtomobilskih delov, orodja in pohištva, kot tudi za druge industrijske izdelke.

Močno povpraševanje po recikliranih embalažnih materialih je spodbudilo napredek v tehnologiji in proizvodnji »vlitih« embalažnih izdelkov. Na trgu imamo nove vrste strojev za vlivanje materialov, ki omogočajo zmogljivejšo in učinkovitejšo proizvodnjo ter večjo kakovost končnih izdelkov. Najsodobnejši proizvodni procesi so v splošnem izboljšali karakteristike izdelkov, povečali njihovo fleksibilnost ter zagotovili pomembno zmanjšanje proizvodnih stroškov. Hkrati s tehnološkim razvojem pa se zaradi vedno večje okoljske in trajnostne zavesti v celulozni industriji razvijajo tudi nova vlakna (vlakna sladkornega trsa, palm, bambusa idr.), ki se v proizvodnji embalažnih izdelkov vse pogosteje uporabljajo. Gre za razvoj stroškovno učinkovitih embalažnih rešitev z uporabo trajnostnih materialov, katerih največja prednost je njihova naraščajoča priljubljenost zaradi poceni surovin. To je hkrati tudi glavni razlog, da trenutna gospodarska recesija v nobenem vidiku ni prizadela trga recikliranih celuloznih vlaken.

Viri
http://www.imfa.org
http://www.inmaco.nl