Pet nominirancev za oskarja za embalažo |
 
Nominiranci natečaja za 34. Slovenski oskar za embalažo 2012, ki poteka v organizaciji Pomurskega sejma in pod pokroviteljstvom Gospodarske zbornice Slovenije, so znani. Namen natečaja je oceniti in nagraditi najuspešnejše dosežke vseh vrst embalaže, sestavnih delov embalaže, prototipov, izumov in izboljšav embalaže. Letos je na ocenjevanje prispelo 16 izdelkov, ki jih je poslalo deset prijaviteljev. Žirija je izbrala pet nominiranih izdelkov, ki se potegujejo za naslov slovenskega oskarja za embalažo.
 
Pet nominirancev za oskarja za embalažo

Pet nominirancev za oskarja za embalažo; foto: www.shutterstock.com

Žirija v sestavi Jani Bavčar (predsednik), dr. Gregor Radonjič in Vladimir Pezdirc je pri ocenjevanju upoštevala predvsem izvirnost in inovativnost embalaže, zaščito vsebine, praktičnost uporabe, napredek pri varnosti in higieni izdelka ter okoljevarstvena merila. Kot posebno kategorijo so letos prvič ocenili vizualno identiteto embalaže s poudarkom na opaznosti, skladnosti izdelka z embalažo, čitljivosti, izgledu, likovni opremi ter na splošnem estetskem in sporočilnem izrazu. Ocenjevali pa so se tudi tehnični vidiki proizvodnje embalaže in tehnike zapiranja. Žirija je prispele izdelke ocenjevala po kriterijih, ki so skladni z veljavno evropsko in slovensko zakonodajo in pravilniki s področja embalaže, ravnanja z embalažo ter z določili natečaja »Worldstar for packaging«. Sodelovanje je bilo možno za naslednje razrede embalaže: prodajna primarna embalaža, ovojna sekundarna embalaža, transportna terciarna embalaža, sestavni deli embalaže, prototipi, izumi in izboljšave embalaže ter vizualna identiteta embalaže. Kar trije od petih nominiranih izdelkov so iz razreda vizualne identitete embalaže. Žirija je med prispelimi izbrala naslednje nominirance:

Model:  Goldhoney
Avtor modela:  Roman Peklaj
Prijavitelj:  Božnar čebelarstvo d.o.o.
Razred:  A2, darilna embalaža

Model:  Dana plastenka za 0,5 in 1,5 litra
Avtor modela:  F2 d.o.o. Ljubljana
Prijavitelj:  Dana, d.d.
Razred:  F, vizualna identiteta embalaže (A1, družina embalaže)

Model:  Birdfreeder
Avtor modela:  Miha Klinar
Prijavitelj:  igodesign d.o.o.
Razred:  A4, kartonska zloženka

Model:  MU vita napitki in namazi
Avtor modela:  Futura ddb
Prijavitelj:  Ljubljanske mlekarne d.d.
Razred:  F, vizualna identiteta embalaže

Model:  Freddo – zamrznjena zelenjava in sadje
Avtor modela:  Studio marketing jwt
Prijavitelj:  Ljubljanske mlekarne d.d.
Razred:  F, vizualna identiteta embalaže

Vsi izdelki, ki so sodelovali na natečaju, bodo razstavljeni na posebni razstavi v okviru 18. mednarodnega sejma embalaže, tehnike pakiranja in logistike INPAK in sočasnega jubilejnega 50. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA, ki poteka od 25. do 30. avgusta 2012 v Gornji Radgoni. Tam bodo razglasili tudi prejemnike 34. Slovenskega oskarja za embalažo 2012 ter podelili priznanja nominiranim in nagrajenim izdelkom.