Nagrade za najbolj trajnostno embalažo |
 
Že tretje leto zapored so podelili nagrade Greener Package Awards najboljšim inovacijam na področju trajnostnega pakiranja. Letos so posebno pozornost namenili merljivim dosežkom. Tako so morali vsi prijavljeni k svojim vlogam dodati še vsaj enega izmed naslednjih izmerljivih podatkov: o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, vplivih na izrabo naravnih virov, vplivih na okolje po preteku življenjske dobe izdelka, vplivih izdelka v celotnem življenjskem ciklu in socialnih vplivih.
 
Greener Package Awards

Greener Package Awards

Ocenjevalci so prepričani, da ne moreš spremeniti nekaj, kar ni merljivo, zato lahko napredke v trajnostnem razvoju ocenjujejo le s pomočjo meritev. Prav zaradi teh pogojev letošnji zmagovalci predstavljajo najbolj premišljeno izvedene in znanstveno utemeljene inovacije na področju trajnostne embalaže. Zaradi dodatnih zahtev pa se je znatno zmanjšalo tudi število prijav. Poraja se vprašanje, ali ni večina trajnostnih izdelkov na trgu le »zeleno« trženje oziroma t. i. greenwashing. Zato so letošnji zmagovalci tisti, ki so dejansko izvedli avtentične okoljske napredke. Nekaj jih predstavljamo.

Polnilnica, ki za svoje potrebe tudi reciklira

Polnilnica ustekleničene vode je skrčila dobavno verigo z recikliranjem v hiši. Proti koncu leta 2010 je družinsko podjetje River Springs postalo prvi proizvajalec ustekleničene vode v ZDA, ki je izdeloval svojo reciklirano PET smolo in prvi na svetu, ki je izdelal 100-odstotno reciklirano PET plastenko kar v hiši. Zato so za svojo ustekleničeno vodo Ice River Springs prejeli dve nagradi, in sicer za najmanjši vpliv na okolje (Environmental Impact) ter za inovatorje leta v kategoriji embalaž za živila in zdravila. V podjetju River Springs so pojasnili svoje prepričanje, da moraš naravi vračati tisto, kar jemlješ. Poleg tega se zavedajo, da bodo s skrbjo za okolje povišali tudi lastne dohodke.
Podjetje že od nekdaj skrbi za trajnost svoje embalaže. Vendar so se pri razvoju boljših možnosti soočili s številnimi težavami, ki so jih pripeljale do ugotovitve, da lahko proizvajajo plastenke iz 100-odstotno recikliranega materiala le, če se celotnega postopka lotijo kar sami. Svojo prvo reciklažno tovarno Blue Mountain so odprli februarja 2010. Tako sami letno proizvedejo 3,8 milijard plastenk za vodo. Zaradi potrebe po materialu je kanadsko podjetje postalo tudi največji kupec odpadnih PETplastenk v Ontariu.

Transportna embalaža iz korenin gob

Nova varovalna embalaža Ecovative podjetja Steelcase Inc., narejena iz micelija ali korenin gob, je prejela nagrado za inovatorja leta v kategoriji embalaže, ki ni namenjena pakiranju zdravil in živil. Podjetje je z razvojem začelo že leta 2009, ko so želeli zamenjati transportno embalažo iz polipropilenske pene z okolju prijaznejšo varianto. Raziskovalci dolgo niso našli ničesar primernega, dokler niso odkrili varovalno embalažo, ki se danes imenuje Ecovative. Ecovative je varovalen embalažni material, primeren za kompostiranje, prilagaja pa se vsem oblikam. Stranske agrikulturne produkte oblikujejo s pomočjo micelija v okolju prijazne embalaže za transport pohištva.
Embalaža z imenom Ecocradle zraste v 5–7 dneh v temnem, zaprtem prostoru in porabi le eno desetino energije, ki bi se porabila za proizvodnjo sintetičnega materiala. Na ta način na mesec proizvedejo 10.000 embalažnih delov.
Ker je embalaža narejena iz 100-odstotno biološkega materiala, ponuja neškodljivo in priročno ravnanje po koncu uporabe. Ima tudi certifikate za domače in industrijsko kompostiranje na anaeroben in aeroben način (ASTM D5210, 5338 in 6400).

Organski jogurt v ekološki embalaži

Proizvajalec organskega jogurta Stonyfield si je prislužil nagrado za najmanjši vpliv na okolje (Environmental Impact) v kategoriji embalaž za zdravila in živila. Nagrado so si prislužili z menjavo polistirenskega lončka za okolju prijaznejšega. Tako je 93 odstotkov novega ekološkega lončka narejenih iz obnovljive polilaktidne plastike. Nagrado so si prislužili tudi zaradi trajnostne proizvodnje zaloge. Ker proizvajalec lončkov NatureWorks ni mogel zagotoviti, da bodo le-ti narejeni iz gensko nespremenjene koruze, so si pridobili certifikat Working Landscape, ki jim zagotavlja, da je uporabljena koruza vzgojena po trajnostnih agrikulturnih standardih. Prav tako so najeli podjetje Pure strategies, ki se ukvarja s trajnostnim razvojem, za pomoč pri izdelavi seznama 2.600 kemikalij, ki so prepovedane pri pakiranju jogurtov in so med drugim kancerogene, mutagene, vplivajo na reprodukcijo, vsebujejo kovine ali pa se nabirajo v telesu. Pri podjetju so ob prejetju nagrade povedali, da želijo svojim strankam zagotoviti uživanje izdelka iz neoporečne embalaže.

Embalaža, ki se lahko sedemkrat reciklira

Pri podjetju Ecologic Brands so si prislužili nagrado za večkomponentno embalažo za detergent za pranje perila Seventh Generation. Izdelek je na policah komaj 12 tednov, pa je že dosegel tretje mesto na lestvici najbolj prodajanih. Zunanji del je narejen iz 70 odstotkov recikliranega kartona in 30 odstotkov starih časopisov in se lahko do 7-krat reciklira. Material je primeren tudi za kompostiranje, saj ima certifikat ASTM 6868. Notranja filmska prevleka je narejena iz polietilena in se lahko reciklira skupaj s plastičnimi nakupovalnimi vrečkami. Vsebnost uporabljenega recikliranega polietilena visoke gostote je 80 odstotkov. Pri podjetju so s posebno embalažo privabili več potrošnikov k recikliranju polipropilena visoke gostote. Upajo, da bodo s svojo embalažo prepričali kupce, da lepota embalaže ni samo zunanja podoba, ampak tudi izvor materialov za njeno izdelavo.