Etikete | Nina Semolič |
Poslovanje podjetja Cetis, ki se ukvarja s tiskom varnostnih in komercialnih tiskovin, sloni predvsem na štirih primarnih produktnih skupinah. To so dokumenti, embalaža, igre na srečo in sistemi za poslovno komuniciranje, nas pa so tokrat zanimale predvsem varnostne etikete. Njihova uporaba, zaščita in razvoj. Cetis je kljub izgubam še vedno eno izmed vodilnih podjetij na tem področju, saj mu zaupajo najuglednejše domače in tuje institucije. V zadnjih letih si je Cetis močno prizadeval za internacionalizacijo poslovanja.

 

roman_znidaric

Mag. Roman Žnidarič

barbara_susin

Barbara Sušin

Od lanskega avgusta ima Cetis novega predsednika uprave, mag. Romana Žnidariča, bivšega direktorja Cetisovega hčerinskega podjetja Amba Co. Nasledil je mag. Simono Potočnik. Z novim predsednikom in z Barbaro Sušin, vodjo programa R&R za področje embalaža in dokumenti, smo se pogovarjali o varnostnih etiketah. Varnostne etikete predstavljajo pomemben delež v njihovem proizvodnem programu, saj se vedno več proizvajalcev zaveda pomembnosti njihove uporabe. Prihodnost je v pametnih nalepkah, saj omogočajo branje digitalnih podatkov. Tako bo RFID postala najpomembnejša tehnologija za zaščito blagovnih znamk.

Zakaj postajajo varnostne etikete na trgu vse bolj iskane? Je zaščita produktov in dokumentov tako ogrožena?
Časi, ko so se ponarejevalci lotevali samo denarja in dokumentov, so minili. S širjenjem ponudbe na trgu narašča tudi število ponarejevalcev in posnemalcev, ki želijo hitro zaslužiti. Varnostne nalepke se uporabljajo za zaščito dokumentov ali produktov pred ponarejanjem in nepooblaščenim odpiranjem. Vrsta in način zaščite sta odvisna od tega, kaj želi lastnik izdelka in blagovne znamke zaščititi in kako bo te elemente nadziral.
V proizvodnem programu Cetisa predstavljajo varnostne etikete v širšem smislu precej pomemben delež, ki se v zadnjem obdobju povečuje zaradi vedno večjega zavedanja proizvajalcev in razmer na tržišču. Gre zlasti za zaščito pred nepooblaščenim odpiranjem, kjer je vsak poskus odstranitve etikete viden.
Uporabnost etiket je različna. V katerih panogah so najbolj zaželene? Kakšne so potrebe doma in po svetu?
Proizvajalci se vse bolj zavedajo, kako dolgotrajen je postopek izgrajevanja uspešne blagovne znamke, kakovosti izdelka in pridobitve ter ohranjanja zaupanja kupcev. Zato uporabljajo varnostne nalepke za varovanje pred zlorabami svojih blagovnih znamk, torej za zaščito originalnosti izdelka.
Panoge, kjer se varnostne etikete uporabljajo, so predvsem farmacevtska industrija, proizvodnja elektronskih oziroma tehničnih naprav, proizvodnja tekstilnih izdelkov – tu so predvsem v funkciji zaščite blagovne znamke. Prav tako se uporabljajo na področju zaščite dokumentov, v transportu, na področju varnostnih pregledov oziroma pregledov merilne tehnike idr.

registracija

Registrska nalepka: Etiketa z visoko stopnjo zaščitnih elementov. Zaščita pred nepooblaščenim odpiranjem, zaščitni elementi, ki dokazujejo avtentičnost proizvoda in sledljivost – bar koda.

Kakšne vrste zaščit imajo te etikete?
Zaščite delimo na vidne zaščitne in nevidne zaščitne elemente. Vidne zaščitne elemente lahko prepoznamo s prostim očesom, medtem ko potrebujemo za nevidne enostavnejše naprave (npr. UV-lučke, povečevala) ali pa so ti zaščitni elementi vidni le s posebnimi napravami v laboratorijih.

To pomeni, da je proizvodnja varnostnih etiket zelo zahtevna. Kdo jo kontrolira?
Je. Proizvodnja vseh varnostnih in zaščitenih proizvodov poteka v visoko varovanih prostorih Cetisa v skladu z visokimi standardi varovanja, tako fizičnega kot tehničnega. Cetis tako zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti proizvodnje, personalizacije in distribucije izdelkov. Delo poteka po certificiranem sistemu varovanja informacij v skladu z ISO 27001:2005. Družba deluje tudi v skladu z varnostnim potrdilom Vlade Republike Slovenije, Urada za varovanje tajnih podatkov, ki je v skladu z varnostno politiko Evropske unije, in FSCC (Facility Security Clearance Certificate). Z EMV (MasterCard, Visa, JCB) certifikatom pa dokazuje urejenost in organiziranost logične in fizične varnosti pri izdelavi in personalizaciji bančnih kartic. Poleg notranjih prestaja nenehno še kontrole državnih in drugih zunanjih institucij.

Vinjeta

Vinjeta: Etiketa z visoko stopnjo zaščitnih elementov. Zaščita pred nepooblaščenim odpiranjem, zaščitni elementi, ki dokazujejo avtentičnost proizvoda in sledljivost – bar koda.

So naročniki zahtevni? Kakšne so še možnosti varnostnih etiket v komercialni rabi?
Stopnjo zaščite varnostne etikete lahko izdelamo v skladu z naročnikovimi zahtevami oz. potrebami. Vsekakor se število in vrsta vsebovanih zaščit v posamezni vrsti etikete določi v skladu z namembnostjo etikete in možnostjo ponarejanja oz. nepooblaščenega odpiranja ter možnimi posledicami teh dejanj. Področja uporabe so lahko zelo raznovrstna. Dejanska uporaba pa je v veliki meri odvisna od odločitve proizvajalcev produktov oz. naročnikov.

Kaj se zgodi z odvečnimi etiketami?
Odvečne etikete se uničujejo po dogovoru z naročnikom.

Kakšne pa so novosti na globalnem trgu? Kakšna je konkurenca v Sloveniji in v Evropi in kakšen bo razvoj?
V prihodnosti bodo proizvajalci svoje izdelke opremljali s t. i. pametnimi nalepkami, ki omogočajo branje digitalnih podatkov. Po raziskavi, ki jo je izvedla PIRA International, bodo postale etikete RFID najpomembnejša tehnologija za zaščito blagovnih znamk.
Uporabniki varnostnih etiket se vedno bolj zavedajo potrebe po njihovi uporabi. Številne raziskave s področja ponarejanja in prenarejanja navajajo ekstremno visoke vrednosti ponarejenih izdelkov, ki so predmet mednarodne menjave. Proizvajalci originalnih izdelkov tako na eni strani izgubljajo zaslužek, na drugi strani pa ponaredki, predvsem s področja farmacije, vsebujejo zdravju škodljive snovi.
Sorazmerno nastali situaciji se povečuje tudi ponudba varnostnih etiket in sorodnih produktov. V Evropi je nekaj priznanih proizvajalcev samolepilnih etiket, ki imajo v svojem programu raznovrstno ponudbo varnostnih etiket in posvečajo njihovemu razvoju veliko pozornost. V Cetisu smo ponosni, da smo v njihovi družbi.