Oprema polnilnih linij | Jože Pojbič |
Pomurje je središče proizvodnje polnilne opreme v Sloveniji, saj je na pogorišču nekdanje tovarne polnilne opreme v Radenski nastalo več podjetij. Uspešnih. Med njimi ljutomersko podjetje za proizvodnjo strojev za industrijo pijač in tekoče hrane ICS, ki je med manjšimi v tej dejavnosti v Evropi, vendar že več kot dve desetletji ostaja na trgu, se razvija in kljubuje konkurenci. O trgu strojev za industrijo pijač in o posledicah gospodarske krize smo se pogovarjali z direktorjem tega družinskega podjetja. Peter Bojnec je prevzel direktorske posle od očeta.

Peter_Bojnec

Peter Bojnec

Tudi ICS je v neki meri naslednik Tovarne polnilne opreme Radenska. Vendar ste v dvajsetih letih že del evropskega trga proizvajalcev polnilnih linij.
Podjetje ICS, d. o. o., je nastalo v začetku leta 1990 kot inženiring in consulting biro, ki se je ukvarjalo predvsem s posredništvom pri prodaji, prodajo ter projektnim svetovanjem na trgu industrije pijač. Leta 1991 je podjetje začelo tudi s proizvodnjo polnilne opreme in dopolnilo prodajne storitve z lastnim razvojnim in konstrukcijskim oddelkom. Glede nasledstva TPO Radenske pa je glavna naslednica proizvodnega programa, originalne tehnične dokumentacije in tudi lokacije v Boračevi družba Robotika Kogler. Na podlagi znanja, pridobljenega v nekdanji Tovarni polnilne opreme, so v Pomurju nastala še tri podjetja: prvo je bilo ICS, nato Vipoll in kot tretje Transpak. S propadom Radenske TPO proizvodnja polnilne opreme v Pomurju torej ni zamrla.

A vsako podjetje se je odločilo za samosvojo pot?
Mi smo svoj razvoj usmerili v polnilno tehniko, se pravi v »mokri del« opreme polnilnih linij, v katerega spadajo predvsem izpiralni, polnilni, zapiralni in etiketirni stroji. To pomeni, da naše podjetje ponuja opremo, ki je v neposrednem stiku s proizvodi kupca, kar pomeni velike zahteve za proizvajalca, še posebej v pivovarskem programu manjšega in srednjega segmenta. Ti hočejo svoje zelo dobre produkte napolniti z najdaljšim možnim rokom trajanja, pri najmanjši naknadni obremenitvi ali procesni obdelavi izdelka.
Pomembnih mejnikov v razvoju našega podjetja je bilo več. Leta 1995 je podjetje prodalo svoj prvi polnilno zapiralni stroj za polnjenje piva v Nemčijo in s tem vstopilo v polnilni program. Od takrat je ICS, d. o. o., v Nemčijo, ki je zibelka procesne in polnilne tehnike, prodalo že več kot trideset polnilno zapiralnih strojev.

Ostajate pri manjšem številu zaposlenih. Poslujete dobro?
Podjetje trenutno zaposluje 31 ljudi, največ smo imeli 38 redno zaposlenih. Proizvodni obseg niha glede na velikost projektov. Letni prihodki se vrtijo okoli 2,5 mio EUR. Pri tem je treba omeniti, da je bilo leto 2008 z okrog štirimi milijoni evrov prihodkov najuspešnejše za podjetje in leto 2009 s 620.000 evri prihodkov najslabše v zgodovini podjetja.

Kdo so vaši glavni kupci? Kako ste ukrepali v zadnjih dveh kriznih letih, da bi omilili posledice krize? Ste morali tudi zmanjševati obseg proizvodnje in število zaposlenih?
Glavni trg za podjetje ICS, d. o. o., predstavljajo mala in srednje velika podjetja predvsem v industriji pijač in tekoče hrane v Nemčiji, bivši Jugoslaviji in Rusiji. Gospodarska kriza je ustavila že najavljene naložbe ali pa jih je zelo omejila. Za investicije potreben denar leta 2009 ni bil več na razpolago ali pa je bil predrag. Zraven upada naročil pa se je podjetje na žalost srečevalo s povečanim obsegom stečajev kupcev v malem in srednjem segmentu. Tako imamo še vedno odprte terjatve za enega ali dva večja projekta. V drugi polovici lanskega leta pa so se že kazali znaki izboljšanja in leto 2010 bomo zaključili približno na ravni leta 2007, skoraj na želeni ravni.
V kriznem obdobju smo se kot vsi tudi mi skoncentrirali predvsem na zniževanje stroškov. Osredotočili smo se na ponudbo servisnih storitev ter prilagodili in razvili stroj za še manjše proizvajalce kot doslej. Na žalost smo zmanjšali tudi obseg proizvodnje in skrajšali delovni čas na 36 ur. Tudi število zaposlenih se je zmanjšalo, ampak le v majhnem obsegu. Ključni kader je ostal.

Omenili ste, da se je položaj v panogi izboljšal. Kaj se zdaj dogaja v proizvodnji opreme za industrijo pijač? In konkurenca?
Položaj v panogi se je izboljšal že ob koncu prve polovice leta 2010. Začele so se investicije, ki seveda prinašajo nova naročila. Tudi letos smo za prvo polovico leta kar dobro zasedeni, za drugo polovico leta pa že tečejo razgovori. Konkurenca je zelo močna. Visoka kakovost izdelkov je že zdavnaj samoumevna in razvoj teče nenehno naprej. Proizvajalci pijač, vsaj v našem programu, pričakujejo higiensko neoporečen stroj, ki ustreza zahtevam evropske in domače zakonodaje, kakor tudi energetsko varčen proizvod, s katerim lahko obvladujejo stroške lastne proizvodnje. Na področju varčevanja z energijo tako izdelki v naši dejavnosti napredujejo in se izboljšujejo iz leta v leto.
Lahko pa rečem, da poleg velikih ponudnikov, kot so KRONES, GEA, SIDEL, KHS in ZIEMANN, obstaja trg tudi za ostale ponudnike, čeprav je dobiti naročila vedno težje. Naši tradicionalni trgi so države nekdanje Jugoslavije in Nemčija, od leta 2008 pa osvajamo tudi Rusijo in države nekdanje Sovjetske zveze. Poleg tega nam občasno uspeva prodati naše izdelke v druge evropske države, pa tudi v Vietnamu, Alžiriji in Azerbejdžanu smo že prisotni.

Po katerih vaših izdelkih je največ povpraševanja?
Največ povpraševanja je po polnilno zapiralnih strojih, pri katerih kar dobro pokrivamo kapacitetni program od 2.000 do 25.000 enot na uro. Kot že rečeno, smo razvoj osredotočili na čistost ter varčnost strojev, predvsem pa na operaterju prijazno okolje.