Okoljske dajatve
| Mag. Alen Kitek |
Čeprav v letu 2010 ne bo večjih sprememb pri okoljskih dajatvah, je bistvena novost pri dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda. Krovni predpis na področju varstva okolja v Sloveniji je Zakon o varstvu okolja, ki ureja varstvo okolja pred obremenjevanjem kot temeljnim pogojem za trajnostni razvoj. Z uvajanjem ekonomskih in finančnih instrumentov, med katere štejemo okoljske dajatve, se udejanja eno izmed temeljnih načel varstva okolja, to je načelo plačila za obremenjevanje okolja.

Na podlagi omenjenega zakona je Vlada RS sprejela devet uredb o okoljskih dajatvah, in sicer za: onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, onesnaževanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, onesnaževanje okolja zaradi nastajanja izrabljenih motornih vozil, onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda, onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne električne in elektronske opreme in onesnaževanje okolja zaradi uporabe hlapnih organskih spojin.
Z omenjenimi uredbami je Vlada RS podrobneje določila vrsto onesnaževanja, osnovo za obračun okoljske dajatve in zavezance za posamezno okoljsko dajatev, njeno višino (običajno s Sklepi o znesku dajatve za posamezno koledarsko leto) in način njenega obračunavanja, odmere ter plačevanja.
Nadzor nad izvajanjem vseh uredb o okoljskih dajatvah, razen zaradi odlaganja odpadkov opravlja Carinska uprava RS (v nadaljevanju CURS).
V spodnji tabeli so za posamezno okoljsko dajatev (razen za odpadne vode in odpadke) navedeni število plačnikov in obračunov okoljske dajatve ter obračunana okoljska dajatev, pri določenih dajatvah pa tudi količina, dana v promet v RS v letih 2007, 2008 in 2009. Okoljska dajatev zaradi uporabe hlapnih organskih spojin se obračunava in plačuje od leta 2008, okoljska dajatev CO2 zaradi uporabe fluoriranih toplogrednih plinov pa od leta 2009.
V letu 2010 se bodo bistveno zmanjšali prihodki od okoljske dajatve za izrabljene gume, saj se bo znesek dajatve na enoto obremenitve znižal z 0,1460 evrov na 0,0054 evrov. Če se predpis o okoljski dajatvi zaradi nastajanja odpadne embalaže ne bo spremenil (znesek za kg embalaže iz polivinilkloridov ali drugih halogeniranih olefinov se bo povečal s sedanjih 0,0017 evrov na 2,55 evrov), se bodo prihodki v letu 2011 povečali s sedanjih 0,4 milijona evrov na več kot šest milijonov evrov.

V uredbah so tudi obrazci za vračilo dajatve
Obveznosti iz predpisov o okoljskih dajatvah zavezanci oziroma plačniki v glavnem izpolnjujejo tako, da na predpisan način vodijo evidence in izpolnijo obrazce iz prilog, ki so sestavni del uredb o okoljskih dajatvah. Obrazce nato pošljejo po pošti krajevno pristojnemu carinskemu uradu (za vse okoljske dajatve, razen okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo CO2 in zaradi odvajanja odpadnih voda, je krajevno pristojen CU Jesenice). Vsi zavezanci oziroma plačniki okoljskih dajatev, razen plačnikov okoljske dajatve CO2 zaradi zgorevanja goriv, morajo carinskemu organu pred pričetkom opravljanja dejavnosti prijaviti dejavnost na predpisanem obrazcu. Poleg splošnih podatkov (imena in naslova podjetja, davčne in matične številke, tipa zavezanca) in vrste vpisa (prijava začetka opravljanja dejavnosti, priglasitev sprememb dejavnosti, priglasitev prenehanja dejavnosti, v nekaterih primerih tudi priglasitev začasnega prenehanja) morajo na obrazcih za prijavo dejavnosti navesti tudi vrste izdelkov, na katere se prijava nanaša.
V prilogah vseh uredb so obračunski obrazci, v katere morajo poleg davčnega obdobja, na katerega se obračun nanaša, in splošnih podatkov vnesti količine in vrste izdelkov, za katere je nastala obveznost za obračun, ter znesek okoljske dajatve. Zavezanci za plačilo okoljske dajatve za mazalna olja, ki jih prodajo osebam za uporabo v namene, za katere se dajatev ne plačuje, morajo obračunskemu obrazcu priložiti tudi obrazec o pregledu prometa mazalnih olj, v katerem poleg splošnih podatkov navedejo tudi uporabnika teh olj, vrsto mazalnih olj in namen uporabe. Plačniki morajo obračunano okoljsko dajatev nakazati na podračune, ki so določeni v predpisu o podračunih ter načinu plačevanja obveznih dajatev in drugih javnofinančnih prihodkov.
Večina uredb vsebuje tudi obrazec zahtevek za vračilo okoljske dajatve. Upravičenci do vračila okoljske dajatve morajo poleg po navodilih izpolnjenih obrazcev zahtevku na zahtevo carinskega organa priložiti dokazila (račune, izvozne carinske deklaracije, tovorne liste itn.) o upravičenosti do vračila.
S spremembo kombinirane nomenklature (carinska tarifa) so se v letu 2010 spremenile tudi nekatere tarifne oznake mazalnih olj in tekočin, za katere se plačuje okoljska dajatev. V Uradnem listu RS, št. 19/10, je bila objavljena sprememba Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, na podlagi katere se mazalna olja nove tarifne oznake 3403 1990 (prej 3403 1991 – prvi razred in 3403 1999 – drugi razred) uvrstijo v prvi razred mazalnih olj in tekočin, mazalna olja nove tarifne oznake 3403 99 90 (prej 3403 99 10 in 3403 99 90 – drugi razred) pa so uvrščena v drugi razred mazalnih olj in tekočin, za katere se plačuje 50 odstotkov zneska dajatve. Zaradi navedenega sprememba uredbe vsebuje tudi spremenjene obrazce za obračun okoljske dajatve, pregled prometa in prijavo dejavnosti.
V Uradnem listu RS, št. 19/10, je objavljena sprememba Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, na podlagi katere morajo plačniki okoljske dajatve poročati tudi o načinu zagotavljanja ravnanja z odpadno embalažo. Na novem obračunskem obrazcu, ki ga morajo predložiti že za prvo trimesečje leta 2010, morajo plačniki okoljske dajatve poleg ostalih podatkov navesti tudi davčno številko družbe, ki jim zagotavlja ravnanje z odpadno embalažo, naziv te družbe in vrsto ter količino odpadne embalaže, ki je prenesena na to družbo. Če ravnanje z odpadno embalažo zagotavljajo sami, to navedejo na obračunskem obrazcu.

Nekatere okoljske dajatve nižje
Ravnanje z izrabljenimi gumami se od 1. januarja 2010 ne financira več z okoljsko dajatvijo, zato je Vlada RS s sklepom, ki je objavljen v Uradnem listu RS, št. 113/09, znižala znesek na enoto obremenitve okoljske dajatve zaradi nastajanja izrabljenih gum, tako da v letu 2010 znaša 0,0054 evrov na enoto obremenitve (v letu 2009 je znesek na enoto obremenitve znašal 0,1460 evrov).
V Uredbi o okoljski dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Uradni list RS, št. 43/05, 58/05, 87/05, 20/06 in 78/08) je določeno, da je v obdobju od leta 2009 do 2012 znesek okoljske dajatve zaradi uporabe fluoriranih toplogrednih plinov nižji od zneska, določenega s sklepom o višini zneska na enoto obremenitve za obremenjevanje zraka z emisijo CO2, ki v letu 2010 znaša 0,0125 evrov. V letu 2010 je ta znesek petkrat nižji, kar pomeni, da morajo plačniki okoljske dajatve zaradi uporabe fluoriranih toplogrednih plinov za leto 2010 plačati okoljsko dajatev v višini 0,0025 evrov na enoto obremenitve, kar je dvakrat več kot za leto 2009.
Z Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda (Uradni list RS, št. 104/09 in 14/10) se je način obračunavanja in plačevanja te okoljske dajatve bistveno spremenil. Nadzor nad izvajanjem predpisa je prevzel CURS. Zavezanci za plačilo okoljske dajatve zaradi odvajanja industrijskih odpadnih voda (osebe, ki morajo izvajati obratovalni monitoring odpadnih voda) morajo predložiti obračune okoljske dajatve štirikrat letno, plačniki okoljske dajatve zaradi odvajanja komunalnih odpadnih voda (izvajalci gospodarske javne službe) pa predložijo obračune vsak mesec. Obračune za posamezno občino, kjer nastajajo odpadne vode, morajo predložiti glede na svoj sedež krajevno pristojnemu carinskemu uradu. Osnova za obračun industrijske odpadne vode je seštevek enot obremenitve, doseženih v preteklem koledarskem letu, ki je razviden iz poročila o obratovalnem monitoringu. Mesečni obračuni za komunalno odpadno vodo predstavljajo dvanajstino seštevka števila enot obremenitve preteklega koledarskega leta. Plačniki okoljske dajatve zaradi odvajanja komunalnih odpadnih voda morajo obračunu za mesec marec priložiti tudi poračun okoljske dajatve, na katerem izračunajo razliko med zneskom plačane okoljske dajatve in zneskom, ki bi moral biti plačan v preteklem letu na podlagi dejanskega seštevka enot obremenitve, doseženega v preteklem letu. Znesek okoljske dajatve na enoto obremenitve v letu 2010 znaša 26,4125 evrov.
Z uveljavitvijo Uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, ki je v fazi priprave, bo nadzor nad izvajanjem te uredbe prevzel CURS.
Na spletnih straneh CURS (www.carina.gov.si) so med informacijami za podjetja na voljo kratke predstavitve okoljskih dajatev s povezavami do vseh obrazcev in predpisov, na podlagi katerih se obračunavajo in plačujejo. V kratkem bodo na teh straneh na voljo tudi obračunski obrazci v Excelu. Po vnosu količin posameznih vrst blaga, za katero se plačuje okoljska dajatev, se bo znesek dajatve avtomatsko izračunal. To bo plačnikom olajšalo izpolnjevanje obračunskih obrazcev, saj se je izkazalo, da morajo plačniki pogosto popravljati poslane obrazce zaradi napačnega zaokroževanja.

Tabela okoljskih dajatev
Tabela okoljskih dajatev