Trajnostni vidik je vse bolj med ključnimi kriteriji pri izbiri embalaže – možnost ponovne uporabe, reciklaže ali druge vrste predelave, optimizacija rabe materialov, funkcionalne rešitve za dolgotrajnejšo obstojnost živil idr. Vse to zahteva iskanje novih rešitev, materialov, tehnologij, ki ustrezajo vidiku krožnosti. Pri tem mora embalaža za živila še vedno zagotavljati ključen vidik, t. j. zaščito in ohranjanje neoporečnosti živila. Na spletni konferenci smo odgovarjali na vprašanja:

Kakšni so najnovejši trendi embalaže za živila?

Kakšne so inovacije, rešitve na področju različnih embalažnih materialov?

Kateri so ključni izzivi in rešitve krožnosti embalaže za živila?

Kakšnih embalažnih rešitev se poslužujejo nekatera slovenska podjetja?

 

Program:

Uvodni pozdrav; Tanja Pangerl, Akademija Zelena Slovenija

Trendi embalaže za živilaUrška Košenina, Akademija Zelena Slovenija

Materiali, inovacije in tehnologije embalaže za živila v luči krožnosti:

  • Embalažne rešitve iz kartona; Maja Ovčar, Jamnik d.o.o.
  • Krožnost embalaže Tetra Pak; mag. Gregor Cerar, Tetra Pak (predstavništvo v Sloveniji)
  • Rešitve fleksibilne embalaže za živila; Miroslav Mahovlič, Etiketa, d.d.
  • Krožne rešitve PET embalaže; Klaudija Debelak, Alpla Slovenija d.o.o.
  • Embalaža »zero waste« za živilsko industrijo; dr. Uroš Novak, Kemijski inštitut, Odsek za katalizo in reakcijsko inženirstvo

Primeri prakse

  • Optimizacija primarne plastične embalaže in transportnih kartonov; Mlinotest d.d., Maja Gnezda
  • Trajnostne embalažne rešitve in izzivi za izdelke Medex; Medex d.o.o., Teja Mižigoj

Datum izvedbe: četrtek, 27. 1. 2022, spletna platforma Zoom

Na voljo je tudi celoten video posnetek spletne konference. Za dostop do njega nas kontaktirajte na info@zelenaslovenija.si.

 

Prijeten pozdrav.

Ekipa Akademije Zelena Slovenija

 

Kontakt za več informacij:
Tanja Pangerl
Vodja projektov
t: 03 42 66 716
e: info@zelenaslovenija.si