Slovenci letno na grobovih prižgemo 16 milijonov sveč

Torek, 29. Oktober 2019

Poročilo sveče
Naslovnica poročila "Čemu sveča gori?" (Foto: Greenpeace Slovenija)

Greenpeace Slovenija je s pomočjo raziskovalcev Centra za participativno raziskovanje Inštituta Jožefa Stefana (CPR-IJS) naredilo raziskavo o ogljičnem odtisu uporabe sveč. Slovenci namreč na leto na grobovih prižgemo 16 milijonov sveč, kar Slovenijo uvršča na vrh evropskih držav po porabi nagrobnih sveč. S tem povzročimo za 2.400 ton odpadkov letno.

Glavne ugotovitve raziskave kažejo na to, da povprečno slovensko gospodinjstvo v enem letu prižge 19,4 sveč. Energija, ki jo te sveče porabijo v svojem življenjskem ciklu, je enaka količini energije, ki jo slovensko gospodinjstvo porabi za kuhanje v enem mesecu ali za ogrevanje sanitarne vode v enem letu. Ogljični odtis ene sveče je enak ogljičnemu odtisu posameznika ob povprečni letni uporabi Gmaila. Prav tako elektronska sveča v primerjavi s parafinsko svečo ne prispeva bistveno k zmanjšanju CO2 izpustov. Količina parafina vseh prižganih sveč v Sloveniji je sicer enaka 5.100.000 litrom bencina.

Greenpeace v poročilu navaja tudi nekaj alternativ in predlogov, kako zmanjšati uporabo sveč ali se njihovi uporabi popolnoma izogniti. Kot možne alternative navajajo, da se na prodnike napišejo lepe misli ali se nariše sliko, se na grob položi doma narejena ikebana iz naravnih materialov ali rezano cvetje oziroma kakšen drug doma narejen izdelek iz naravnih virov, lahko se prižgejo virtualne sveče, dovolj pa je že tudi trenutek, da se ob grobu pokojnih spomnimo in da jih nosimo v srcu v lepem spominu.

Celotno poročilo je na voljo na tej povezavi.

Vir: Greenpeace Slovenija