Mladi po svetu v protestni boj proti podnebnim spremembam

Petek, 20. September 2019

podnebni_shod
Protestni podnebni shod v Brisbanu, Avstralija. (Foto: Stringer/Reuters)

Danes se po 15 državah sveta začenjajo množični podnebni protesti, ki bodo trajali vse do 27. septembra 2019. Več milijonov ljudi, predstavnikov vseh generacij, bo na protestih v luči zasedanja Generalne skupščine ZN odločevalce pozivali k odločnemu ukrepanju. Eden največjih protestov naj bi bil v New Yorku, kjer se bo prihodnji teden uradno začela splošna razprava 74. zasedanja vrha Združenih narodov. Na čelu shoda v New Yorku je tudi mlada 16-letna aktivistka Greta Thunberg, ki je s svojo iniciativo Petki za prihodnost (FridaysForFuture) spodbudila globalno gibanje mladih v boju proti podnebnim spremembam. Dober milijon šoloobveznih otrok v New Yorku je zaradi shoda opravičenih izostanka od pouka in se lahko brez opravičila pridružijo protestnikom na ulicah.

V soboto, 21. septembra, bo v okviru zasedanja vrha ZN potekal podnebni vrh mladih, od ponedeljka dalje pa se bodo zvrstile številne splošne razprave, med katerimi bo tudi podnebni akcijski vrh, ki bo državne predstavnike spomnil na zaveze iz pariškega podnebnega sporazuma. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres si je kot eno svojih glavnih prioritet zadal tudi boj proti podnebnim spremembam. Mladi protestniki zbrane voditelje pozivajo k odločnemu podnebnemu ukrepanju, ki bi zagotovilo podnebno pravičnost za vse. Med osnovnimi zahtevami so popolno prenehanje uporabe fosilnih goriv, prehod na zeleno energijo in oblikovanje ustreznih zaposlitvenih možnosti za zaposlene v sektorjih, ki temeljijo na rabi fosilnih goriv.

V Sloveniji Mladi za podnebno pravičnost protest napovedujejo v petek, 27. septembra 2019, kjer se bodo podporniki malo pred 12. uro zbrali v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Brežicah in v Velenju.

Vir: Delo