Nova oblačila is starih utekočinjenih oblačil

Ponedeljek, 05. Avgust 2019

adidas
Adidas kolekcija oblačil v liniji Stele McCartney je ustvarjena iz utekočinjenih starih oblačil. (Foto: Adidas)

Adidas za svojo kolekcijo oblačil v liniji Stele McCartney ustvarja nove obleke iz utekočinjenih starih oblačil. Tako lahko zgornji del trenirke nastane iz stare majice, spodnjega dela trenirke ali celo kavbojk. Gre za prvo tovrstno serijo oblačil, ki je narejena za komercialno prodajo. Pri izdelavi se uporablja posebna tehnika utekočinjanja starih oblačil, iz katerih s pomočjo 3-D tiskalnika nastane popolnoma novo oblačilo.

Stacy Flynn, soustanoviteljica in izvršna direktorica podjetja Evrnu, kjer so razvili tehnologijo do te mere, da je lahko uporabljena za celotne serije oblačil in ne le kot prototip, pravi: »Tehnologija, ki jo pri postopku uporabljamo, se imenuje NuCycl, z njo pa lahko stara oblačila spremenimo v visokokakovostni, grobi material, ki je primeren za izdelavo popolnoma novega kosa oblačil.« Gre za inovacijo, kjer s kemičnimi postopki in ustrezno tehnologijo stara oblačila pretvorijo v tekočo obliko in nato s pomočjo 3-D printerja natisnejo popolnoma novo oblačilo.

Gre za okolju prijazno inovacijo, saj stara odvržena oblačila predstavljajo velik ekološki problem. Vsako leto namreč zavržemo kar 92 milijonov ton tekstilnih materialov, v naslednjem desetletju pa naj bi se v takšnih razmerah, v katerih živimo sedaj, številka povečala kar za 60 %.

Vir: Svet kapitala