Na Dunaju z zelenimi površinami in vodnimi elementi proti vročini v mestu

Sreda, 03. Julij 2019

ozelenitev fasade
Ozelenitev fasade zniža temperaturo okolice za do 13 °C. (Foto: Wiener Wasser/Zinner)

Na Dunaju so v letu 2018 zabeležili 41 tropskih noči, ko temperatura ni padla pod 20 °C, kar je bil povod za paket protivročinskih ukrepov, ki bodo prebivalcem in obiskovalcem v poletnih dneh zagotavljali udobje. S sredstvi v višini 2,3 milijona evrov bodo podprli hladilne ukrepe dunajskih okrožij. Gre za ozelenitev fasad, zasaditev novih dreves, širitev zelenih površin, škropilce, vodne igre, ureditev javnih plaž in pitnike.

Osrednji element pri ohladitvi mesta so zelene površine, ki že sedaj predstavljajo 53 % celotne površine Dunaja. V prihodnjih letih načrtujejo še več kot 13 hektarjev novih površin. V predelih, kamor iz različnih razlogov ni mogoče vključiti zelenih površin, bodo ozelenili kar 150 fasad, kar zniža temperaturo okolice za do 13 °C. Trenutno na Dunaju raste 480.000 mestnih dreves, vsako leto pa posadijo 3.000 novih, ki jih oskrbijo s posebnim substratom, oskrbujejo pa jih tudi tako, da na debla privežejo posebne vrečke, ki po kapljicah močijo predel korenin. Dunajski vrtnarji so se domislili tudi posebne inovacije. Gre za t. i. tehnologijo spužve, ko pod cesto pripravijo obsežen prostor za drevesne korenine, s čimer ustvarijo več prostora za odtekanje deževnice in hkrati boljše življenjske pogoje za drevesa.

Temperature znižujejo tudi z urbanimi cvetličnimi gredami. Oddelek dunajskih mestnih parkov je skupaj z univerzitetnimi raziskovalci pripravil kombinacijo s trajnicami, ki so še posebej odporne na vročino in pomanjkanje vode, so enostavne za vzdrževanje in prijazne do žuželk.

Za ohladitev meščanov na Dunaju zagotavljajo tudi 1.000 pitnikov, številne fontane, škropilce vode in vodne igre na javnih površinah. Meščani se lahko ohladijo tudi na več kot 50 naravnih in umetnih kopališčih, od reke Donave do različnih term.

Vir: Delo in dom