V Sredozemlju prelovljenih 80 % vrst rib

Ponedeljek, 03. Junij 2019

ribolov
Trajnostno ribištvo ima pozitivne posledice tudi za lokalne skupnosti. (Foto: Roman Šipić/Delo)

V Evropi pojemo največ rib na svetu. Polovica teh rib je ulovljenih ali vzgojenih lokalno, vendar pa je v Sredozemskem morju, katerega del je tudi Jadransko morje, prelovljenih 80 % vrst rib. Za to področje za ribolov ni mogoče pridobiti trajnostnega certifikata MSC.

Timotej Turk Dermastia iz Morske biološke postaje Piran opozarja, da razmere v oceanih niso rožnate. Med večjimi težavami sta predvsem prelov rib in onesnaževanje, kjer je zadnje čase v ospredju predvsem plastika, največjo težavo pa predstavlja segrevanje oceanov. Jerneja Penca z univerze Emuni pa kot težavo izpostavlja tudi evtrofikacijo oziroma nasičenost morij s hranilnimi snovmi, ki prihajajo s kopnega. Po besedah Dermastie bi lahko prelov rib ustavili do leta 2050, če bi zdaj začeli spreminjati sistem.

Danijel Kanski iz nevladne organizacije WWF Adria pojasnjuje, da trajnostno ribištvo ne sme negativno vplivati niti na vrste v morjih niti na morsko okolje, vendar je v praksi ta določila težko uveljaviti. Korporacija Bolton Food, katere del je blagovna znamka Rio mare, v partnerstvu z WWF načrtuje trajnostno pridobivanje rib do leta 2024. Luciano Pirovano iz korporacije Bolton Food pravi, da se z ribištvom preživlja več kot 800 milijonov ljudi, vendar njihovo preživetje ogroža pretiran in velikokrat nezakonit ribolov. Zato ima trajnostno ribištvo pozitivne posledice tudi za lokalne skupnosti. Izpostavlja, da trajnostni ni brez sledljivosti in transparentnosti. Standard za trajnostno ribištvo MSC zahteva ribolov do meje zdravih populacij rib, brez negativnega vpliva na življenjsko okolje, in dobro upravljanje. V Sredozemlju tega ni mogoče doseči, težave so tudi na drugih območjih.

Trenutno je polovica tunov iz Rio mare pridobljena trajnostno, tudi zato, ker so zavarovali območje pri otoku Tetepare. Največ tunov dobijo z območja Malezije, Filipinov in Salomonovih otokov. Njihov cilj je, da bodo do leta 2024 vsi njihovi tuni ulovljeni trajnostno, prav tako vse druge ribe, ki jih uporabljajo.

Vir: Delo