V Zeleni svetovalnici do nasvetov o okoljskih in prostorskih problemih

Ponedeljek, 29. April 2019

nasveti
Svetovalci v Zeleni svetovalnici brezplačno svetujejo s področij, ki se ukvarjajo z varstvom okolja, ohranjanjem narave, urejanjem prostora in prostorskim načrtovanjem. (Foto: www.shutterstock.com)

Velikokrat se lahko znajdemo pred vprašanjem s področja varstva okolja in urejanja prostora. V okviru projekta Zelena svetovalnica, ki ga izvaja pravno-informacijski center nevladnih organizacij, lahko na svetovalnico pošljete svoje vprašanje, svetovalci pa vam brezplačno svetujejo s področij, ki se ukvarjajo z varstvom okolja, ohranjanjem narave, urejanjem prostora in prostorskim načrtovanjem. Zelena svetovalnica je namenjena tako zainteresiranim posameznikom kot tudi različnim civilnim iniciativam in drugim nevladnim organizacijam.

Namen Zelene svetovalnice je ozaveščanje posameznikov in organizacij, da bodo lahko konstruktivno in učinkovito sodelovali pri sprejemanju okoljskih in prostorskih odločitev ter pravilno in argumentirano uporabljali pravna sredstva, ki so jim na voljo za uveljavljanje pravice zdravega življenjskega okolja. V svetovalnici lahko zainteresirani prejmejo pravne nasvete in usmeritve, kako strpno in s pravimi argumenti nastopati ob določenem okoljskem oziroma prostorskem problemu, da se doseže pravi učinek. V postopku svetovanja se namreč velikokrat ugotovi, da je problem kljub okoljski zaznamovanosti problem civilnopravnega varstva lastninske pravice. V tem primeru se ta problem ne rešuje pri državnih organih, pristojnih za okolje.

Na spletni strani Zelene svetovalnice so sistematično predstavljeni sistemi varstva okolja, narave in prostora, postopki, v katerih lahko sodeluje javnost in pravna sredstva, ki jih lahko uporabljajo nevladne organizacije, civilne iniciative in prizadeti posamezniki. Delovanje Zelene svetovalnice finančno omogoča Ministrstvo za okolje in prostor, podpira pa jo tudi Agencija Republike Slovenije za okolje.

Vir: ARSO