Slovenija izčrpala letošnje zaloge svojih rib

Torek, 19. Februar 2019

ribe
Domača samooskrba z ribami je 13%. (Foto: Pixabay)

V Sloveniji so se 16. februarja izčrpale zaloge rib, ki jih ulovijo ribiči ali vzredijo ribogojnice v državi v tem letu. Odslej bomo v Sloveniji pri porabi rib odvisni od uvoza, pravijo v organizaciji za varstvo narave WWF. Slovenija je svoje letne ribje zaloge porabila v mesecu in pol. Domača samooskrba z ribami je 13%.

Evropa je največji svetovni trg za ribe in morsko hrano in več kot polovico morske hrane uvozi. Evropski dan odvisnosti od rib je 9. julij, v posameznih državah pa je različen. V Avstriji ga imajo že 17.  januarja, v Italiji 16. aprila. Prebivalec Slovenije v povprečju na leto poje 10,8 kilograma rib, kar Slovenijo med evropskimi državami uvršča na 23. mesto. Evropsko povprečje je 22,7 kilograma. Največ rib na prebivalca pojedo na Portugalskem, in sicer 55,3 kilograma, in v Španiji (46,2 kilograma). Sledijo Litva, Francija in Švedska.

Podatki kažejo, da je okoli 33 % ribjih zalog prelovljenih, 60 % pa se jih lovi do maksimalnih mej. V Sredozemlju in Jadranu je stanje ribjih zalog zelo slabo. Danijel Kanski iz WWF Adria zato opozarja: »Če nočemo ostati brez rib, moramo preusmeriti globalno ribištvo in potrošnjo v trajnostno smer.« V WWF želijo s projektom Fish Forward povečati zavest kupcev in poslovnega sektorja o pomembnosti izbire trajnostnih morskih proizvodov in njihovem vplivu na svetovna morja in ljudi. O tem osveščajo tudi v spletnem vodniku kateroribokupiti.si.

Vir: Svet kapitala