Sprejeta direktiva za zmanjšanje vpliva plastičnih izdelkov na okolje

Četrtek, 20. December 2018

plastika
V Sloveniji je parlament izglasoval podporo prepovedi prodajanja plastičnih kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje predpripravljene hrane. (Foto: Pixabay)

V tem tednu so se uspešno zaključila trostranska usklajevanja za evropsko Direktivo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih izdelkov na okolje. Z njo želi EU predvsem morsko okolje razbremeniti najpogostejših plastičnih odpadkov. Direktiva prinaša številne prepovedi, cilje zmanjšanja porabe, izboljšave razširjenje odgovornosti in zbiranja, obveze označevanja idr.

Direktiva dodatno uvaja prepoved prodaje stiropornih krožnikov in lončkov ter izdelkov iz oxoplastike. Razširjena odgovornost proizvajalca se širi na nekatere nove izdelke, kot so cigareti, baloni in vlažilni robčki. Proizvajalci bodo morali pokriti stroške ravnanja z odpadki, čistilnih akcij in ozaveščanja. V direktivi so obravnavane tudi plastične vrečke, za plastenke navaja minimalni delež vsebnosti reciklirane plastike in visok cilj ločenega zbiranja, za kar bo potreben depozitni sistem. Prepovedane bodo slamice za enkratno uporabo, tudi stiroporni krožniki in lončki, pri nestiroporni embalaži pa bo potrebno znižati porabo.

Vsi obravnavani izdelki skupaj predstavljajo približno 85 % vseh morskih odpadkov. Direktiva naj bi prispevala k zmanjšanju emisij CO2eq za 3,4 milijona ton, k izogibu okoljski škodi, ki bi nas po oceni do leta 2030 stala 22 milijard evrov, ter prispevala k 6,5 milijardam evrov prihrankov potrošnikov.

Do pomladi bodo glede Direktive potekale še formalnosti, nato bodo imele države članice EU dve leti za prenos Direktive v svoj pravni red. Slovenija to (delno) namerava že prej, saj se ravno prenavlja Zakon o varstvu okolja. V Direktivi je predpisan minimum, države članice pa lahko sprejmejo tudi bolj ambiciozne ukrepe. Tudi v Sloveniji je parlament že v preteklosti izglasoval podporo prepovedi prodajanja plastičnih kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje predpripravljene hrane.

Vir: Ekologi brez meja