Umetna pljuča v New Delhiju v desetih dneh postala temno rjava

Petek, 16. November 2018

New_DelhiV glavnem indijskem mestu New Delhi, ki je eno najbolj onesnaženih mest na svetu, so v začetku meseca novembra pri bolnišnici Sir Ganga Ram razstavili umetna pljuča, ki so opremljena s filtri trdih delcev in naj bi posnemala delovanje človeškega telesa. Bela pljuča so v desetih dneh postala temno rjava. S tem želijo opozoriti na nevarnost smoga v mestu.

Specialist za pljučne bolezni Arvind Kumar, ki sodeluje v kampanji za povečanje osveščenosti o nevarnostih onesnaževanja zraka, je povedal: »Najbolj osupljivo je, kako hitro so pljuča postala črna. To je naravnost zastrašujoče. Zdravstvene posledice tega bodo katastrofalne.«

Podatki ameriškega veleposlaništva v indijski prestolnici, ki neodvisno spremlja kakovost zraka, so pokazali, da je v New Delhiju raven nevarnih delcev PM 2,5 dosegla stopnjo 263, kar je desetkrat več od priporočljive ravni. Leta 2014 je bil New Delhi razglašen za najbolj onesnaženo mesto na svetu in zaradi tega je vrhovno sodišče v Indiji prepovedalo prodajo skoraj milijona novih vozil, ki ne ustrezajo standardom emisij izpušnih plinov.

Vir: Svet kapitala, NDTV

(Foto: Svet kapitala / www.shutterstock.com)