Kako poskrbeti za vse več odpadkov na najvišji gori sveta?

Ponedeljek, 13. Avgust 2018

Everest
Everest je vse bolj zanimiva gora za komercialni alpinizem, posledice so vse večje količine odpadkov na gori in v njenem vznožju. (Foto: RTV SLO / EPA)

Mount Everest velja za najvišje smetišče na svetu. Ocenjuje se, da so alpinisti na gori pustili okoli 100 ton odpadkov, od tega je 13 ton človeških izločkov. Za odstranjevanje odpadkov z gore je delno odgovorna nepalska nevladna organizacija Sagarmatha Pollution Control Committe (SPCC), vendar pa smeti pustijo na zamrznjeni površini Gorak Shep ali v ledenih jamah na 5.800 metrih nadmorske višine nepredelane in ne zapakirane, zato obstaja nevarnost, da začnejo izločki pronicati v bližnjo reko in onesnažijo vodno oskrbo prebivalcev. Težava je tudi, da je na tako visoki nadmorski višini zelo mrzlo in se iztrebki ne razkrajajo sami od sebe.

Upokojeni ameriški alpinist Garry Porter je zato skupaj z nekdanjim plezalcem Danom Mazurjem pred osmimi leti zašel pobudo Mount Everest Biogas Project, v okviru katere želita na Gorak Shepu postaviti napravo, ki bi človeške iztrebke spreminjala v metan. Problem pri tem pa so nizke temperature, saj te naprave v temperaturah pod lediščem težko delujejo. Postopek namreč potrebuje bakterije, ki se hranijo z organskimi odpadki, ti mikroorganizmi pa živijo le v toplih okoljih. Težava je tudi v tem, da med plezanjem alpinisti pogosto vzamejo antibiotike, antibiotiki v izločkih pa lahko vplivajo na zmožnost mikrobov, da razgradijo človeško blato. Če jim bo uspelo rešiti te probleme, potem bo proizvod metan, ki ga bodo lahko domačini kot energent uporabljali za osvetljavo, kuhanje idr.

Sicer pa ob vznožju Everesta leži tudi več ton zavržene alpinistične opreme, praznih kisikovih jeklenk in embalaže. Ker se zaradi segrevanja ozračja talijo ledeniki na gori, se vse bolj razkriva, kar je bilo skrito pod površjem ledenikov. Na Everest se povzpne vse več obiskovalcev gora. Združeni narodi so leta 2016 ocenili, da se je število obiskovalcev Everesta iz 20 v letu 1964 povzpelo na 26.000 v letu 2012. Tamkajšnje oblasti so sicer leta 2014 sprejele zakon, po katerem mora vsak obiskovalec Everesta z gore s seboj prinesti najmanj sedem kilogramov odpadkov. Pred vzponom morajo plačati določen znesek, ki jim ga ob prihodu nazaj povrnejo, če se v bazni tabor vrnejo s tolikšno količino smeti. Vendar pa mnogi kljub temu tega pravila ne upoštevajo.

Samo letos naj bi se na Everestu, po ocenah Kitajske, nabralo novih 8,5 ton smeti. Kitajska namerava na svoji strani gore postaviti okolju prijazno stranišče in zbiralnike smeti. Stanje z odpadki pa naj bi bilo ponekod huje ob vznožju gore oziroma v celotnem narodnem parku Sagarmatha. V tamkajšnjih vaseh so namreč številna nenadzorovana odlagališča. Čeprav veliko odpadkov ob koncu sezone okoljsko zavedni alpinisti in šerpe pospravijo, opozarjajo, da je težava tudi v tem, kaj se nato zgodi s temi odpadki.

Vir: RTV SLO