Akcija Take 3 for the sea spodbuja – ob odhodu s plaže s seboj vzemi tudi tri kose smeti

Četrtek, 02. Avgust 2018

Take3ForTheSea
Take3ForTheSea (Foto: take3forthesea/Instagram)

Avstralska neprofitna organizacija Take 3 preko družbenih omrežij poziva ljudi, da ob odhodu s plaže s seboj vzamejo vsaj tri kose plastičnih stvari ali smeti, ki niso nujno njihove. Iniciativa poteka pod sloganom Take 3 for the sea, njihov poziv pa je preprost – ko ljudje zapuščajo plažo, naj s seboj vzamejo še tri kose smeti in s tem okolju naredijo veliko uslugo. Pogosto so namreč plaže polne smeti, morje pa polno plastike, ki ogroža življenje živih bitij. Preko izobraževanj in vključenosti ljudi želijo bistveno zmanjšati onesnaženost okolja s plastiko.

Take 3 so leta 2009 ustanovili surferka Amanda Marechal, ekologinja Roberta Dixon-Valk in okoljevarstvenik Tim Silverwood. Danes je vodilna organizacija na področju opozarjanja o onesnaževanju morij in oceanov s plastiko. Njihovemu pozivu sledijo obiskovalci plaž iz 129 držav, vse bolj glasni pa so tudi njihovi zagovorniki v Sloveniji.

Na Instagramu lahko preko oznake lojtra #Take3ForTheSea sodelujoči objavijo fotografije smeti, ki so jih odnesli s seboj, ko so se vračali s plaže.

Vir: Delo in dom