Na Mount Everestu okoli sto ton različnih odpadkov

Ponedeljek, 19. Marec 2018

odpadki_Mount_Everest
Nepalske šerpe čistijo pobočje Mount Everesta, ki ga vsako leto obišče na tisoče turistov in alpinistov. (Foto: RTV SLO / Reuters)

Na najvišji gori sveta Mount Everestu se je začela vsakoletna čistilna akcija. V dolino bodo tamkajšnji krajevni vodniki pripeljali kar okoli sto ton različnih odpadkov, ki so jih tam na svojih odpravah pustili turisti in alpinisti. Lani je Mount Everest in območje okoli njega po podatkih nepalskega odbora za nadzor onesnaževanja obiskalo več kot 100.000 ljudi, med katerimi je bilo 40.000 alpinistov in trekerjev. Samo prvi dan zbiranja odpadkov so pobrali 1.200 kilogramov smeti, ki jih bodo v prestolnici Nepala Katmandu reciklirali. Čeprav morajo po pravilu vsi obiskovalci Mount Everesta vse svoje odpadke, ki se jim naberejo med vzponom in sestopom, prinesti nazaj v dolino, se številni tega ne držijo.

V letošnji čistilni akciji so usmerjeni predvsem na odpadke, ki ji je možno reciklirati. Gonilna sila čistilne akcije so nepalski vodniki, znani kot šerpe, ki pobočje 8.848 metrov visoke gore čistijo že desetletja. Največ smeti na gori predstavljajo prazne pločevinke in steklenice piva, prazne konzerve hrane in odrabljena plezalna oprema, kot so kisikove bombe. Nabere se tudi veliko bioloških odpadkov. Leta 2015 je nepalska alpinistična zveza opozorila, da količina človeških iztrebkov predstavlja že tveganje za zdravje vseh na gori, zato so v glavnih gorskih taborih postavili kemična stranišča.

Vir: RTV SLO